onsdag 31. oktober 2012

Lun gresskarlasagne med spinat

Nå er gresskarsesongen over oss! I dag er det faktisk Halloween, og gresskar selges i fleng i norske matbutikker. Gresskar er veldig godt å spise, ikke bare skjære lykter ut av. Dessverre er ikke de kjempestore gresskarene så velegnet til matlaging, selv om kjøttet sikkert kan kjøres sammen med løk til en suppe i blenderen. For et par år siden kjøpte jeg et av de minste gresskaret jeg fant på Rema. Det veide 7 kg, og jeg klarte ikke å bære det. Derfor lånte jeg en slik blå handlekurv med hjul og trillet gresskaret opp bakken hjem. Folk så nok litt rart på meg men jeg var veldig fornøyd. For at du skal slippe å trille gresskar i lånte blå handlevogner fra Rema har jeg anbefalt å bruke flaskegresskar i oppskriften. De har en oppsiktsvekkende vakker farge og en søt og god smak.

 

Inspirasjonen til denne oppskriften har ligget merket i favoritter-mappen min i minst fire år. Det var den første oppskriften jeg fant på bloggen The Kitchen Sink, som har kjempefine bilder og søte historier som følger med hver rett. Hun bruker andre typer oster i lasagnen, og har i tillegg i salvie, som sikkert blir kjempegodt. Jeg har et litt ambivalent forhold til krydderurtene som selges i potte i norske butikker, og bestemte meg derfor for å ikke inkludere salvie. Derimot har jeg inkludert blåmuggost og det ble veldig godt. Du kan selvsagt bruke hvilken ost du vil. Cheddar, asiago, taleggio eller Bleu d'Avregne som jeg har brukt. Jeg har også prøvd med både frisk og frossen spinat, og selv om det er veldig feil blant matsnobber å innrømme dette så foretrakk jeg versjonen med frossen spinat. Den smelter liksom mer inn i lasagnen, og bidrar til å fukte platene. Du bruker selvsagt det du selv foretrekker. Men lag denne lasagnen, den fortjener å bli spist i de tusen hjem fordi den er så god!





Lasagne med karamellisert gresskar, spinat og Bleu d'Avregne
til fire personer

1 flaskegresskar
3 ss olivenolje
500 g frossen spinat (eller 1 kg frisk)
1 pakke lasagneplater, du kommer sikkert ikke til å bruke alle platene men greit å ha noen i bakhånd

40 g smør
40 g hvetemel
750 g melk
150 g bleu d'Avregne eller annen blåmuggost (eller annen ost)
50 g cheddar eller parmesan
salt og pepper

Sett ovnen på 200 grader på varmluft (230 uten varmluft). Skrell gresskaret og skjær det opp i små kuber. Se her for tips. Legg i en stor bolle og ha i olivenolje og 1 ss havsalt. Bland godt og ha gresskarkubene på en bakeplate dekket med bakepapir. Bak i ovnen i 30 minutter, eller til gresskarkubene har blitt brune og karamelliserte i kantene og silkemyke. Prøv med gaffel.

 Mens gresskaret står i ovnen kan du tine spinaten i en gryte eller stekepanne. Hvis du har frisk spinat kan du skylle den godt og så forvelle den i vannet som er igjen på bladene. Sett til side.

Lag bechamel. Ha smør og hvetemel i en gryte, varm opp og la det steke sammen i ca 5 minutter, mens du rører iherdig og passer på at det ikke brenner seg. Vi skal bare koke bort den melne smaken. Varm melken i mikrobølgeovnen eller i en annen kjele, men ikke la den koke opp. Ha i under halvparten av melken i smør- og melblandingen (roux på fransk), kok opp under omrøring. Pass på å vispe godt og ikke la det brenne seg. Visp også vekk eventuelle klumper. Ha i resten av melken, la sausen koke opp og skru ned varmen. La den småkoke til den tykner under omrøring, ca 3-5 minutter. Sett til side. For å unngå snerk kan du legge plastfolie på overflaten av sausen (slik at folien liksom blir snerken).

Så kan du begynne med å bygge opp lasagnen. I en passende form heller du en stor skje bechamel i bunnen. Legg på lasagneplater så de fyller ut formen. Ha på spinat og smuldre blåmuggost over. Hell en liten øse bechamel over. Ha på lasagneplater så de fyller formen,  legg på gresskarkubene og hell over bechamel. Fortsett slik med annen hvert lag med spinat + ost og gresskar. Når du ikke har mer spinat og gresskar igjen legger du på siste lag med lasagneplater, heller over resten av bechamelen og drysser godt med cheddar/parmesan (eller en blanding).

Bak i ovnen i 35 minutter eller til osten på toppen er gyllen og lasagnen er boblende. Servér med en god hvitvin som helst ikke er for tørr. Italiensk soave tror jeg passer bra her, men ikke ta mitt ord på det.






Velbekomme!

søndag 28. oktober 2012

Involtini di melanzane

Disse auberginerullene gjorde stor suksess her i hjemmet. Skikkelig umamismak fra de brunede auberginene med den salte fetaosten, syltede kapers, søte rosiner og knasende nøtter med frisk mynte for å freshe det hele opp. Denne retten er veldig mettende og mektig, og er en typisk vegetarrett der kjøttetere ikke vil merke at det ikke er kjøtt i den. Det er kanskje litt mye fikling for å lage den, men når du kommer inn i auberginestekerytmen så går det overraskende lett. En veldig koselig matrett å pusle litt med på en regnværsdag. Man kan selvsagt rekruttere hjelpere til selve rullingen hvis man syns det er litt slitsomt.

Jeg tror forresten ikke at dette er en ekte italiensk rett, men konseptet minner om de italienske involtini. Oppskriften er en blanding av to Nigella-oppskrifter, med en god dose egen inspirasjon. Ostene kan varierers for å få ulike uttrykk - med ricotta vil den bli mildere mens fetaen som jeg anbefaler her gjør den litt mer interessant og syrlig. 




Involtini di melanzane

Ruller:
2 store auberginer
1 ts salt
2 ss nøytral olje

Fyll:

50 g tørket bulgur
150 g fetaost
50 g rosiner
2 ss kapers, avrent
2 vårløk i tynne skiver
50 hakkede pistasjenøtter eller pinjekjerner
2 ss frisk mynte, finhakket
30 g revet cheddar (kan sløyfes)

Tomatsaus:

1 boks a 400 g hakkede tomater
1 liten løk, finhakket
2 fedd hvitløk
salt og pepper


1) Skjær auberginene i tynne skiver, ca 0,5 cm tykke. Salt dem forsiktig og legg i et dørslag så de kan renne av seg i ca 30 minutter.

2) Lag bulguren: ha den i en liten gryte med 1 dl vann, kok opp, skru av varmen og la trekke på restvarmen.

3) Lag tomatsausen. Ha finhakket løk og hvitløk i en gryte på middels varme med litt olje og salt, og stek til løken er myk, ca 5 minutter. Ha i de hakkede tomatene og skyll ut ca halve boksen med kaldt vann som du også har i gryten, så du får med all tomatsausen. Kok opp og la den småputre på lav varme uten lokk.

4) Skyll auberginene og tørk dem godt. Pass på at det ikke er salt igjen på dem. Pensle med olje, og legg i en kjempevarm stekepanne eller grillpanne. Stek på høyest mulig varme i et par minutter på hver side, eller til de blir myke og brune. Jeg får plass til ca 3 eller fire aubergineskiver av gangen, litt avhengig av hvor store de er. Legg til side etterhvert som de blir stekt.

5) Når alle auberginskivene er stekt setter du ovnen på 200 grader. Så blander du bulguren med resten av ingrediensene til fyllet med en gaffel. Smak til med salt og pepper hvis du syns det er nødvendig. Fetaosten er veldig salt, så det kan hende du ikke trenger mer.

6) Legg en spiseskje med fyll på enden av hver aubergineskive, og rull sammen til fine ruller. Legg ved siden av hverandre i en liten ildfast form. Hell over tomatsausen til slutt. Du kan ha på ost til gratinering hvis du vil. Jeg har ikke gjort det fordi det er så mye ost i fyllet.

7) Bak i ovnen i ca 30 minutter, eller til alt er gjennomvarmt og rykende hett.

Server gjerne med en frisk salat.

Tips: Du kan steke auberginene og lage fyllet dagen før. Så kan du lage tomatsausen og lage rullene før middag og putte i ovnen. Lett som en plett.

tirsdag 23. oktober 2012

Fish pie, luksusfiskegrateng fra England

En fiskepai som kan likes av store og små, med et kjempegodt potetmoslokk. Herlig skarp cheddar, mot den milde, raffinerte fiskesmaken. Og lett er det også, ikke noen hvit saus, ikke noe posjering av fisk, bare bland og bak. Jeg er så svak for denne typen oppskrifter der alt bare slenges i en form, og den godgjør seg i ovnen. Hvis du er fingerferdig kan du putte potetmosen i en sprøytepose og lage et fint mønster. Jeg er dessverre altfor klønete for slikt pyntearbeid. Men det smaker himmelsk likevel. Fisken ble kjøpt på Vulkan fisk på Mathallen. Halleluja for en fantastisk fiskebutikk!


Foto: F. Shah


Fish Pie

til 4 personer

1 kg poteter
2 dl melk
50 g smør
125 g  revet skarp cheddar
1 purre
1 stor gulrot
200 g laks
200 g torsk
200 g røkt kolje
100 g reker
3 ss creme fraiche eller seterrømme
salt og pepper

Skrell potetene og skjær dem i store kuber. Kok i usaltet vann til de er møre, 15 til 20 minutter. Hell av vannet og ha potetene tilbake i kjelen. La dem dampe litt på ettervarmen. Hell melk og smør ned i kjelen, og bland i litt salt. La det varme seg opp med potetene på ettervarmen. Mos så alt med en potetmoser eller gaffel. Ha i 100 gram av den revne osten, spar 25 gram til å ha på toppen til slutt.

Sett ovnen på 200 grader. Skjær fisken i kuber, og pass på at den ikke inneholder noen bein. Legg i en stor bolle. Skjær purren i to, skyll godt og skjær i tynne halvmåner. Skrell gulroten og skjær i tynne skiver. Ha i bollen sammen med fisken og rekene. Bland i salt og pepper og creme fraiche. Legg i en stor ildfast form. Legg potetmosen over fiskeblandingen som et lokk. Strø over resten av cheddaren. Stek i 20 minutter. Sett så ovnen på grillfunksjonen, sett formen høyt i ovnen og gratinér i 5 minutter.

Servér med kokte selskapserter med et lite dryss mynte.

søndag 7. oktober 2012

Krydret eplechutney

Har du epletrær i hagen og vet ikke hva du skal gjøre med femti kilo epler? Ofte ser jeg hager i forstedene med epler som henger tungt fra tynne grener. Et lag med nedfallsfrukt samler seg rundt stammen. Slike ting gjør meg trist. Så mange herlige, kortreiste, økologiske epler som bare blir sløst bort, mens eierne av treet kjøper importerte, vakumpakkede epler fra Chile eller Italia til 40 kr kiloen. Plukk eplene deres, folkens! Lag noe godt! For eksempel eplemos, eplemost, eplesyltetøy, eplekake, eplecrumble, bakte epler, tilslørte bondepiker, eple- og potetmos, eplepai, you name it. Eller denne eplechutneyen.



Jeg fikk en diger pose full av epler fra mine foreldres hage. De smaker søtt og syrlig og er veldig gode, og selv om jeg elsker epler er det ikke lett å spise dem alle før de råtner. Derfor lagde jeg denne chutneyen, som passer ypperlig til indisk mat, eller på brødskiven med skarp cheddar, eller til en kraftig torskerett, eller ved siden av ris, eller på kalde rester av julemat. Ja, for du kan faktisk lage chutneyen nå, legge den på et kaldt og mørkt sted og lagre den til jul. Den blir bare bedre av å stå litt. Du kan pynte glassene pent med bånd og gi dem bort i julegave.

Chunteyen er skarp, sterk, søt og aromatisk. Du bestemmer selv hvor sterk den skal være ved å tilpasse mengden chili, om du vil ha med frøene eller ikke.

Krydret eplechutney
fra How to be a Domestic Goddess av Nigella Lawson

500 g epler
1 liten løk
1 rød chili
225 g sukker
350 ml eplesidereddik (eller hvitvinseddik)
1 ts revet fersk ingefær
1 ts gurkemeie
1 ts malt allehånde
1 ts malt nellikk
1/2 ts havsalt
1 knivsodd malt sort pepper

Skrell eplene og skjær dem i små biter. Finhakk løken. Hakk chili i små biter. Du bestemmer selv om du vil ta ut frøene først. Det gjorde ikke jeg, og chutneyen er følgelig hot. Ha alle ingrediensene i en stor kjele. Kok opp og senk varmen til lav. La putre i 30-40 minutter, til den er redusert. Ikke bli redd hvis den fortsatt er ganske flytende, den kommer til å stivne litt når den avkjøles.

Ha chutenyen oppi små steriliserte glass/krukker. Jeg samler på glass etter pesto, tacosaus, sennep og dess like for å ha til dette formålet. Du kan selvsagt også kjøpe glass. For å sterilisere legger du de godt vaskede glassene i en kjele og heller over kokende vann fra vannkokeren. Ta ut etter noen minutter. Sett opp ned på en rist og la tørke i ovnen på 100 grader i 10 minutter.

Sett til avkjøling på et mørkt sted. Loftsbod eller kjellerbod er ypperlig.