søndag 29. november 2009

Snickerdoodles


Snickerdoodles er kjeks som minner litt om serinakaker. De passer perfekt til jul med sin krydrete smak og søte form. Jeg tror de ville gjort seg supert som spiselige julegaver i en pen krukke eller kakeboks. Snickerdoodles har noe til felles med smultringer også, og de er perfekte å dyppe i tekoppen.

Oppskriften kommer fra den evig vakre og fantastiske Nigella, fra hennes bok "How to be a Domestic Goddess", som dessverre ikke er oversatt til norsk.

250 g hvetemel
1/2 ts malt muskat
3/4 ts bakepulver
1/2 ts salt
125 g romtemperert smør
100 g sukker pluss to ss til dynking
1 stort egg
1 ts vaniljeekstrakt
1 ss kanel

Sett ovnen på 180 grader. Bland hvetemel, muskat, bakepulver og salt. Sett til side. Pisk smør og sukker hvitt. Pisk inn egget og vaniljeekstraktet. Bland inn de tørre ingrediensene til det blir en jevn deig.

Bland de to ss med sukker og ss med kanel på en tallerken. Lag baller på størrelse med valnøtter av kjeksdeigen, og rull dem i sukker og kanel. Legg på et stekebrett kledd med bakepapir. Det kan hende du vil trenge to stekebrett.

Stekes i 15 minutter eller til de blir gyldne. La dem avkjøles i ett minutt på stekebrettet før du overfører dem til en rist til avkjøling.

Dette blir ca 32 kjeks.

lørdag 28. november 2009

En veldig god kake

Nok en gang blir bloggen forsømt. Jeg har mindreverdighetskomplekser overfor de som oppdaterer ofte, med kunstferdige bilder tatt med speilreflekskamera. I perfekt lys. Jeg er bare en student som lager hverdagsmat og tat bilder av den med digitalkamera. Uten noen kunnskaper om lyssetting (annet enn at naturlig er best), eller bakgrunn som matstylist. Jeg baker hver uke, men jeg blogger ikke, fordi bildene ikke er bra nok. Og når sant skal sies har jeg kanskje også et begrenset repertoar. Jeg lager stadig vekk lasagnen og mac & cheese en gang i blant. Når man er nedsnødd i eksamensforberedelser og jobb og det er mørkt ute, slår min generelle matleihet inn og jeg spiser fiskekaker fra Rema med potetmos og ovnsbakt brokkoli. Men nok sutring.

En helt herlig sjokoladekake som raskt er blitt en favoritt er denne: Quadruple chocolate loaf cake. Den er så vidunderlig saftig og god, kan lages enkelt med det man har i kjøkkenskapet, og den er åpen for variasjon. Når jeg varierer den er det for å lage en litt mindre kalorifylt og sjokoladenedlesset versjon, for å slippe unna skyldfølelsen for å spise sjokoladekake litt vel ofte. Jeg erstatter i blant rømmen med naturell yoghurt, har bare en kokesjokoladeplate i deigen til sjokoladedråper, og dropper sirupen og den revne sjokoladen på toppen. Man har med en gang en mye enklere og mindre mektig kake, som samtidig er så ubegripelig fuktig og god at det tilfredsstiller alle mine kakebehov. Men det må sies at originalen er uslåelig. Det er en skikkelig festkake og et lite stykke er nok. Bare ikke lag den med melkesjokolade, det blir altfor søtt!

onsdag 11. november 2009

Linguine alla caprese

Linguine alla caprese - eller pasta med ovnsbakte cherrytomater, pesto og mozzarella.

Jeg har ikke blogget på lenge, men nå kommer eksamenstiden og da blir det nok litt hyppigere oppdateringer. Hva er vel bedre enn å utsette prestasjonsangsten med litt matlaging?

Denne retten er inspirert av Rachael Ray - ja, jeg vet, det er ganske ille. Men linguine alla caprese er en enkel og kjempegod rett som både er sunn, vegetarisk og rask å lage. Inspirasjonen er fra den klassiske insalata caprese, tomat- og mozzarellasalat med frisk basilikum. Her er dette overført til ovnsbakte cherrytomater - det lureste man kan gjøre med billige og vinterbleke cherrytomater. Jeg har forresten lest at noen grønnsaker blir sunnere av å bli varmebehandlet. Tomater er visst en av disse.


Linguine alla caprese

Du trenger en pakke med cherrytomater. Gjerne de litt billigere. De blir bedre i ovnen. Jeg hadde også noen gule cherrytomater som hadde mistet litt av spensten. Inn i ovnen med dem.



Ristede pinjekjerner til pynt. Ristes i tørr panne.


Linguine, eller spaghetti. Hva enn du liker. Linguine gir litt bedre tyggemotstand.


Mozzarella i små biter. Men ikke for små.



Til to personer:

1 pakke cherrytomater
1 pakke a 125 g mozzarella
200 gram linguine eller annen pasta
noen spiseskjeer pesto etter smak
ristede pinjekjerner til pynt


Bak tomatene i ovnen på 200 grader i 20 minutter. Kok pasta etter anvisningen på pakken. Mens du venter på at pastavannet skal koke kan du skjære opp mozzarella og riste pinjekjernene.

Hell av vannet og bland pastaen med pesto først. Ta ut cherrytomatene fra ovnen og tilsett i pastaen. Bland veldig forsiktig så de ikke går helt i stykker.

Så kommer turen for mozzarellaen. Ha dem i pastaen. Da må man være enda mer forsiktig når man blander, ostebitene skal helst ligge på toppen og heller blande seg på tallerkenen.

Til slutt kan man pynte med pinjekjerner og den obligatoriske basilikumkvasten.




Velbekomme! Håper det smaker!

tirsdag 3. november 2009

Francis Poulenc - Litanies à la Vierge Noire

Bærum vokalensemble jobber for tiden med dette stykket. Det skal fremføres på vår julekonsert i Gamlebyen kirke den 10. desember. Stykket skal også fremføres på kirkemusikkfestivalen i mars. Jeg gleder meg!



I tillegg skal vi selvsagt synge kjente og kjære julesanger, samt urfremføre to nykomponerte stykker av Joachim Knoph.

Velkommen!