torsdag 24. april 2008

Kjøttets problem

Når man dumper innom bloggen min skjønner man vel med en gang at jeg er svært opptatt av mat. Jeg er den stolte eier av omtrent 25 kokebøker, og bruker mye tid på å surfe matsider på nettet. Jeg blir også veldig glad når det går matprogrammer på tv, og jeg er tilhenger av matheftene man får i mange matbutikker. Jeg er stadig på jakt etter inspirasjon, og når sant skal sies følger jeg svært sjelden oppskrifter slavisk. Med mindre det er en rett som krever presisjon og omstendelig mengdeberegning, ellers faller alt sammen (les: kaker, sufflé osv.).

Men det jeg er så inderlig irritert på er Opplysningskontoret for kjøtts aggresive markedsføring. De har reklamer på tv, de sniker seg inn på Aftenpostens matsider, de har ekstreme mengder med disse heftene i butikker. Jeg forstår at ikke alle behøver å være vegetarianere, eller bare spise fisk av levende dyr (som meg). Men når all forskning tyder på at rød kjøtt ikke er bra for kroppen, og at storfekjøtt er det minst miljøvennlige man kan produsere, syns jeg at det er forkastelig med all denne propagandaen om at kjøtt er så innmari sunt.

http://www.aftenposten.no/nyheter/miljo/article1134301.ece
http://www.dyrsrettigheter.no/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=1841

Det siste jeg leste var at en fantastisk grunn til å få i seg rødt kjøtt er det høye jerninnholdet, og at det var vanskelig å få i sefg for eksempel 100 gram spinat. "Jo rødere kjøtt, jo mer jern!". Ja, dette er kanskje sant, men hva med alle de negative effektene overdrevet forbruk av rødt kjøtt medfører?

Hva med matvarekrisen? Det kreves enorme landområder og ressurser for å produsere mat til disse dyrene, kunstgjødsel som forurenser... Disse områdene burde brukes til å dyrke mat som går rett til mennesker, uten nevneverdige svinn. Jeg blir så irritert!

"Av alle matvarer er kjøtt den suverent mest miljøbelastende. Når vi spiser kjøtt av dyr som fôres med korn, i stedenfor selv å spise kornet, blir rundt 90 prosent av energien borte på veien.7 Da trenger vi ti ganger så stor åker, som normalt skal både vannes, gjødsles og sprøytes." (http://www.etiskforbruk.no/mat/kjott-88.html)

Jeg sier ikke at man ikke skal spise kjøtt i det hele tatt, og jeg har forståelse for dem som liker smaken, men jeg føler at det er en overbevisning blant mange at uten kjøtt er det ikke ordentlig mat. Eksperter råder kjøttspisende til å kutte ut kjøttmiddagen en gang i uken, i det minste. Dette har store helse- og miljøgevinster. Jeg blir irritert på at ferdiprodukter i butikkene ikke finnes uten kjøtt, eller at de kjøttløse alternativene blir tatt ut av produksjon. Det sender ut signaler om at det ikke er normalt å spise en kjøttløs middag. Og når Opplysningskontoret for kjøtt står på ethvert hjørne og preker kjøttets suverenitet blir det vanskelig å overbevise folk om noe annet. Bare se på denne retten: http://dinmat.aftenposten.no/Finn-oppskrifter/Oppskrifter/Middag/Pasta-og-risotto/Enkel-pasta-à-la-Carbonara/ er det nødvendig å lage carbonara med både bacon og kjøttdeig? Jeg syns ikke det. Men hva vet vel jeg?

Som sagt er jeg ikke en fanatsik vegetarianer som krever at man bare skal spise selvdøde grønnsaker, men jeg mener at det er et overforbruk av kjøtt i Norge i dag, og at det burde bli større oppmerksomhet rundt dette. Dessuten mener jeg at Opplysningskontoret for kjøtt er med på å fremme overforbruket av kjøtt, fordi de selvsagt vil at nordmenn skal kjøpe kjøtt og støtte norske storfebønder. Man kan gjøre små forandringer i kostholdet sitt, som å innlemme mer fisk (helst ikke fra oppdrett), og kanskje ha en kjøttfri dag i uken. Det vil ikke bare gagne miljøet, men også din egen kropp!

Det var kanskje det eneste militante anti-kjøttranten denne bloggen får smake...

tirsdag 22. april 2008

Husmor part un


Vindusvask er kanskje ikke på mange unge menneskers agenda, hva vet vel jeg. Men jeg vil gjerne anbefale vindusvask om våren, kanskje til og med tidligere enn det jeg har summet meg til å gjøre.
En bøtte med lunket vann og nylonvask (som er best!), en svamp, en klut og en nal er alt som skal til for at vårsolen skal skinne gjennom krystallklare vinduer. Og det er en deilig følelse etterpå!
(Planter i vinduskarmen må til)

mandag 14. april 2008

Steinbit med basilikumsaus, stekt sopp og fløtegratinerte poteter



Steinbit:
Smøres godt inn med salt, så den beholder fastheten. La den ligge i saltet mens du gjør andre forberedelser. Før fisken stekes skylles saltet av, man vil jo kjenne smaken! Stekes i en middels varm panne, i smør/olivenolje i 2-3 minutter på hver side.
Basilikumsaus:
1/2 potte basilikum, finhakket
1/2 løk, finhakket
2 vårløk
2 dl fløte
en skvett sitronsaft
salt og pepper
Fres løk, vårløk og halvparten av basilikumen i oliveolje i en kjele til blandingen blir myk (3-4 minutter). Tilsett fløten og la koke ned til ønsket tykkelse. Tilsett sitronsaften, saltet, pepperet og resten av basilikumen.
Soppen stekes etter egen oppskrift og preferanse, sukkererter kokes i sterkt saltet vann i 3 minutter, eller til de får en intens grønnfarge.
Fløtegratinerte poteter:
Jeg brukte amandine-poteter, som er nydelige og perfekte til denne retten.
6 poteter i tynne skiver
2 dl fløte
1 dl melk
et fedd hvitløk, i tynne skiver
salt og pepper
ost til strøssel
Skrell og skiv potetene. Legg dem i en gryte med fløteblandingen og hvitløken og la koke i 8 minutter. Helles over i en ildfast form, dryss ost på toppen. Stekes til osteskorpen har blitt gylden.
Lykke til!