tirsdag 24. juni 2008

Enquete om bøker

En liten meme om bøker (stjålet fra Virrvarr), bare for å feire at jeg er blitt bachelor i litteraturvitenskap:

1. Hvor mange bøker eier du?
Hm. Ca halvannen bokhylle tilsammen. Men min kjære lar meg bare okkupere en halv bokhylle av hans tre store, så resten har jeg hos foreldrene mine. Pluss at jeg eier ca en hyllemeter med kokebøker.

2. Hvilken bok var den siste du kjøpte?
Sepulchre av Kate Mosse. Jeg kjøpte den på verdens bokdag. Følte at det passet seg med en ny roman da.

3. Hvilken bok var den siste du leste?
Nå som et kapittel i studiene mine er avsluttet har jeg fått et lite lesekick! Endelig kan jeg lese det jeg selv vil, uten endeløse eksperimentelle mellomkrigstidsromaner som lurer i bakgrunnen. Den siste boken jeg leste var Tilbake til Riverton av Kate Morton. Den var faktisk fin og fullstendig oppslukende.

4. Nevn fem bøker som har betydd mye for deg, og som du har lest mer enn tre ganger:
Jeg leser stort sett bøker bare en gang, men da jeg var yngre var jeg veldig flink til å returnere til mine venner i bøkene.
... og de hvite skyggene i skogen til Maria Gripe
Agnes Cecilia, en selsom historie også Maria Gripe
Den fremmede av Ruth Parks. Åh som jeg elsket den boken
Harry Potter serien. Det er noen jeg har lest flere ganger enn andre.
Tulipandronningen av Vetle Lid Larssen.

Og så oppfordrer jeg alle som har lyst til å poste dette i bloggen sin!

søndag 22. juni 2008

Rapport fra gårsdagens kulinariske krumspring


Gnocchiene ble vellykkede til at det var første gangen jeg lagde noe slikt! Det var så gøy å ta ut den første som ble kokt og smake - katastrofalt eller akseptabelt? Hurra, de var ikke bare spiselige, men også gode! Og jeg er stolt av resultatet. Så stolt at jeg løp ned til naboene våre for å overrekke dem en smakebit. Håper jeg ikke skremte dem.
Det ble mye søl og gris, og deigen var ikke akkurat et syn, så jeg tror jeg skal la være å poste bilder i første omgang. Men jeg lager nok snart gnocchi igjen, og da skal jeg vise hele prosessen! Ellers kan man jo nyte de flotte fotografiene i bloggen 101 cookbooks, som jeg har med i blogrollen min her på siden. Det hjalp veldig å lese igjennom forfatterinnens tips til fremgangsmåte, selv om jeg, som alltid, skred frem på mitt eget vis.

Gnocchi (njåkki) er italiensk for knokler, og grunnoppskriften er:

1 drøy kg melne poteter
135 g hvetemel (visstnok blir det best med italiensk 00-mel, men vanlig funket fint)
2 egg, lettpiskede (helst med gaffel, da blir de blandet uten å få for mye luft pisket inn)
1 ts salt som jeg blander rett inn i eggene
  • Kok potetene med skallet på til de er møre

  • Skrell dem mens de er varme (helst uten å brenne deg)

  • Mos potetene med gaffel, men vær lett på hånden. Det beste hadde vært å kjøre dem igjennom en kjøttkvern eller en potetmoser som ser ut som en stor hviløkspresse. Dessverre er det denne kjøkkenekviperingen som svikter igjen. Potetmassen skal være luftig og jevn. Min hadde litt klumper, men det gikk bra.
  • Lag en fordypning i potetmassen på et arbeidsbord. Strø litt av melet over de moste potetene og hell i litt av eggene. Vend forsiktig. Gjenta prosessen til deigen har blitt relativt fast. Den skal fortsatt klisse litt, men ikke henge fast i absolutt alt. Ha mer mel enn du trenger for hånden!

  • Del deigen inn i 8 klumper, og form pølser av dem. Skjær så hver pølse i 1 cm store biter, rull dem til en liten kule og press dem lett mot en gaffel, så de blir hule på den ene siden, og får delikate striper på den andre siden.

  • Kok gnocchiene i saltet vann i en stor kjele. De er ferdige når de flyter opp til overflaten, men jeg må innrømme at de er allerbest hvis de får koke i 10 sekunder etter at de har kommet til overflaten på kokevannet. Kok ca 20 av gangen, eller så mange som får plass i gryta, uten at det blir trangt.

  • Ta dem ut med en hullsleiv og sleng dem rett oppi et kar med favorittsausen din. Jeg hadde for anledningen snauklippet basilikumplanten min og laget en stor skål med pesto.
Ja, da har dere basisoppskriften. Min oppskrift på pesto er latterlig enkel: 1 basilikumpotte, 1 neve pinjekjerner, 1 neve parmesan, 1/2 neve pecorino romano (kan erstattes med tilsvarende mengde parmesan), olivenolje til smak.
Kjør basilikum, pinjer og ost i en foodprocessor eller blender. Hell på med en tynn stråle olivenolje til ønsket tykkelse oppnåes.

Hele herligheten bør holde til 4-6 personer. Gnocchi er veldig mektig. Håper noen tør å prøve seg på dette, og kommenter gjerne hvis det er noen spørsmål.

lørdag 21. juni 2008

Matinspirasjon fra Italia

Italia er et veldig inspirerende land å være i. I Roma ble jeg veldig hekta på gnocchi, de små potetpastaklumpene. Jeg fikk veldig lyst til å lage dem selv, men ettersom jeg har hørt at det er svært vanskelig har jeg utsatt det hittil. Men i dag skal jeg prøve. Jeg skal rapportere om hvilken oppskrift jeg bruker og hvordan det går. Nå skal jeg snart ut for å kjøpe meg noen melne poteter.

I tillegg fikk jeg lyst til å lage potetpizza, og har allerede rukket å prøve saus med fire oster, men ikke spør meg om oppskriften. Min kjære er ekspert på fløtesauser, og jeg holder meg litt unna når han setter i gang. Men ostene var i allefall parmesan og pecorino romano, som vi hadde med oss fra Italien, og mascarpone og gorgonzola picante - kjøpt på ICA. Den hadde vi over ferske gnocchi kjøpt i vakumapakke på Spar i Roma. De var, overraskende nok, himmelske. Hvis vi hadde hatt slike i Norge hadde jeg sluppet å lage dem selv.

Ellers er det noe grusom musikk jeg hører utenfra - Vøienvolden Gård arrangerer vel en slags "folkemusikk"(?)-dag, og det spilles på el-piano (en av de styggeste instrumentlydene jeg vet om), det synges surt og fela låter lettere ustemt. All denne herligheten ca. 50 m utenfor vinduet mitt, med høytaleranlegget skrudd godt på. Uff. Unnskyld altså, men det er ikke skjønt. Medley med "Jeg snører min sekk, jeg spenner mine ski", 17. mai sanger, "Ritsj ratsj filibombombom", osv. Uæ! Nå kom "Hurra for deg", kanskje det er barnebursdag med underholding? Skjønner ikke hvorfor de har lydanlegget på full guffe i såfall.

tirsdag 17. juni 2008

Postkort fra Roma

Nydelige "bakgårder" - innganger som åpner deg ut i atrier




Nydelige freskebiter bevart i toppetasjen på en tifeldig bygård i det historiske sentrum


En slags fontene/karpedamm i Forum Romanum


Skjønne statuer i Vatikanmuseet


Marked i Roma - masse nydelige varer som virkelig frister


Roma var helt fantastisk! Mye nydelig arkitektur, og svært lite grell modernisme i sentrum... det må jeg si. Men luften i Oslo er helt vidunderlig! For en klar og nydelig frisk luft! I Roma er luften så full av eksos at jeg følte at jeg måtte vaske ansiktet mitt (og hel meg, i grunn) hver gang jeg fikk sjansen, fordi det føltes dekket av eksos, sigarettrøyk og forurensing.



Men ellers var det strålende vakkert. Og været var ikke for varmt, men ikke for kaldt heller. Min kjære kan veldig mye kunst- og idèhistorie, og var flink til å fortelle meg nyttige ting om det vi så, og til å føre oss ut fra allfarvei når det gjaldt ting å se. Men det er vanskelig å være utenfor allfarvei i Roma - det er jo den første byen som noensinne ble en turistby. Allerede på 1700-tallet dro europeere fra nordligere strøk til Roma på dannelsesreise. Og Capitolmuseet var visst det første "moderne" museet. Der var det i allefall veldig fine samlinger, og det er absolutt verdt å se.

søndag 8. juni 2008

tirsdag 3. juni 2008

Apropos oppskrifter

Hvis noen av dere lager oppskriftene mine så hadde det vært spennende og hyggelig å høre om det smakte! (Og hvis ikke så må jeg jo forbedre oppskriftene mine, og det er jeg absolutt villig til å gjøre, så lenge jeg vet hvilke). Og også hvis noen har noen forslag til hvilken mat jeg skal skrive om, eller hva annet jeg kan skrive om så skal jeg ta det til etteretning. Jeg trenger nemlig litt inspirasjon :)

mandag 2. juni 2008

Innkjøp og utsikt fra vinduet

Deilige teer fra Celestial Seasonings og økologisk hvit sjokolade med vanilje fra Green & Black's. Og et blad fra et tre jeg ikke klarte å identifisere. Men det var et fint blad! Jeg liker å vandre gjennom byen og se på trærne og legge merke til hvilke arter det er. Oslo er virkelig vakkert om sommeren. Da trenger man ikke en gang å bry seg om alle de stygge bygningene!

Sjokoladen var forresten helt nydelig, ikke så kvalmende som hvit sjokolade av og til kan være. Bare søt og kremet og vaniljeflekket.


Her er utsikten fra stuevinduet mitt. Masse syriner og bugnende hvite blomsterbusker (som jeg ikke kan navnet på). Når jeg en gang blir voksen og etablert og flytter ut på landet skal jeg ha en hage med masse syriner, epletrær og roser.