mandag 29. september 2008

Blabla?

Jeg liker ikke å bla i bøker. Romaner altså, eller sakprosa, pensum eller lærebøker. (Jeg gjør et lite unntak for kokebøker). Når jeg skal se på en bok, ja da ser jeg på boken. Jeg studere innbindingen, forsiden, vaskeseddelen og kanskje innsiden av omslaget, for å lese litt om forfatteren. Jeg liker ikke å bla. Det finnes allikevel mange som blar! Min kjære eier veldig mange bøker, og mang en gang har jeg vært med ham i bokhandler og antikvariat og blitt stående og vente i uforholdsmessig mange minutter. Jeg gjør meg ferdig i bokhandel raskt. Ser på tittel, forfatter, forside. Min kjære gjør det også, men han blar og kikker, leser fragmenter. Mamma gjør det samme. "Har du kjøpt en ny bok? Få se?" Så åpner hun boken (av og til brekker hun opp bokryggen, mest på sine egne bøker, for jeg roper nei!) og blar. Leser.

På samme grunnlag liker jeg ikke å lese fragmenter av bøker, for eksempel i artikler, anmeldelser eller blogger. Mange bokbloggere jeg leser og liker, siterer ofte passasjer fra romaner eller annen prosa. Jeg hopper glatt over, og leser heller omtalen. Jeg føler meg ikke rent lite rar.

Liker du å bla i bøker?

torsdag 25. september 2008

Lunsjmuffins

Inspirert av Nigellas "Muffins à la Welsh Rarebit", men allikevel ganske annerledes.



Evas lunsjmuffins

220 g mel
50 g havregryn (eller en annen type gryn eller grovt mel)
2 ss linfrø eller andre frø
2 ts bakepulver
1 ts salt

6 ss vegetabilsk olje (jeg brukte raps + oliven)
2 dl melk
150 g rømme/tyrkisk yogurt/matyogurt
1 egg

Tilsetninger: 1/2 løk i tynne skiver, soltørkede tomater (i olje) i bittesmå biter, oliven i skiver, vellagret ost (jeg brukte gouda, men det blir herlig med parmesan, sveitser, cheddar o.l.) Bruk så mye du har lyst til og det du finner i kjøleskapet. Ost og løk ville jeg satset på uansett.

Bland de tørre ingrediensene med hverandre. Bland så de fuktige ingrediensene og pisk egget inn i blandingen så alt blir jevnt. Bland så det våte med det tørre og putt oppi tilsetningene. Det er ikke så farlig om deigen er litt klumpete og ganske tyktflytende.

Fyll muffinsformene. Jeg fikk ni store. Spar litt ost til å drysse på toppen.

Stekes på 200 grader i 20-30 minutter. Dette avhenger av størrelsen og hvor mye du har fylt formene.

Ble de ikke fine? De smaker kjempegodt lukne, de kan fryses ned og varmes i ovnen eller i mikroen hvis man vil ha varme muffins til lunsj. Man kan ha dem med på universitet eller jobb osv.






lørdag 20. september 2008

Fin morgen

I dag sto jeg opp om morgenen og solen skinte inn gjennom stuevinduet på den fine orkideen som nå har tre åpne blomster. Så spiste jeg frokost med min kjære - egg og frokostmuffins og granateplejuice og herlig, nytraktet kaffe som fylte hele leiligheten med god duft. Plan for dagen er å spise lunsj på den lille franske ostebutikken på Grünerløkka, og gå i 30årsbursdagselskapsfest på Herregaardskroen. Jeg gleder meg!

(Og litt pensumlesing da, men det snakker vi ikke så høyt om)

lørdag 13. september 2008

Curry og Ketchup

Jeg lovte at jeg skulle dele noen restauranterfaringer, dog fortsatt uten egne bilder.

Curry og Ketchup - Majorstuen - Kirkeveien -Indisk/pakistansk

Vi gikk en runde på Majorstuen forrige lørdag, og som vanlig ble jeg veldig sulten på denne runden. Den foregikk nemlig i min sulten-tid som er mellom tolv og to. Jeg har lenge hatt lyst til å prøve Curry & Ketchup - de har billig mat og det virket som et hyggelig lokale.

Det første som slo meg var lukten. Lokalet er dekorert med all slags krydder som står på hyller oppunder taket, og masse rissekker som ligger som flomvern mellom bordene. Alt dette gamle krydderet avgav en lettere ubehagelig eim. Jeg klarte heldigvis å ignorere den etter hvert, men for meg var den ikke særlig appetittvekkende.

Stedet spiller på en slags rustikk sjarme som kan minne om en blanding av Peppes Pizza-innredningen og et lagerhus i Delhi (ikke det at jeg noensinne har vært på et lagerhus i Delhi, men slik forestiller jeg meg det). Hver tallerken er forskjellig, og menyen er et stort, laminert ark.

Jeg valgte min all-time-favourite-rett, Saag Paneer - indisk/pakistansk ost kokt i spinat og fløte (89,-). Min kjære prøvde sin første biryanirett med lam (85,-). Og nanbrød. Nå skjønte vi hvorfor maten var så billig - det var rett og slett små porsjoner. Nok til lunsj, men man ville kanskje ikke blitt helt mett til middag, i allefall ikke av min rett. Osten var god den, men spinatsausen var litt tam, den inneholdt ikke nok fløte, og det virket som om den ikke var kokt lenge nok. Jeg er vel bare bortskjemt med andre restauranter. Maten smakte rustikt og hjemmelaget, og det var jo godt, men det manglet futt. Min kjæres lammerett var visst god og mør og smaksrik. Nanbrødet kom dessverre på bordet litt for tidlig, vi måtte vente i ti minutter mellom nanbrødet og selve rettene. Vi var kjempesultne, og det var ikke noe trivelig å sitte og se på at brødet stadig ble kaldere og seigere, mens vi fortsatt ventet på resten av maten.

Alt i alt er Curry & Ketchup et godt valg for en uformell, billig lunsj på Majorstuen, uten de helt store høydepunktene. Personlig syns jeg halve moroa på indisk/pakistansk restaurant er å få servert papadum, chutneyer, en deilig stor porsjon middag (som man blir overmett av) og anisfrø til regningen*. Dette fikk vi ikke på C&K. Og vi betalte heller ikke for det.

P.S. Pass på å ta ut penger. De tar ikke kort. Steinalder? Ja!

* Anekdote fra pakistansk restaurant: En gang vi var på Tandoori Hut på Sagene var det en mann som fikk servert anisfrø etter middagen, som seg hør og bør. Jeg vet ikke om han ikke skjønte poenget eller om han bare var rar, men han satt og spiste anisfrøene med skje ut av skålen (som om det skulle være dessert?). Lenge. Det så ikke bra ut. Ikke gjør det!

onsdag 10. september 2008

Pastagrateng

Dessverre har jeg veldig kaldt lys på spisebordet mitt. Denne pastagratengen fortjener matpornolys av det varme slaget, så man ser de gyldne sjatteringene i den smeltede osten, og den lyse, herlig boblende tomatsausen! Dig in!

Til to:

150 gr kort fullkornspasta (kokes etter anvisningen på pakken)
1 ss olivenolje
1 liten klatt smør (kan sløyfes)
1 mellomstor løk (hakket)
2 fedd hvitløk, skåret i tynne skiver eller presset
1 stor gulrot (revet)
1 boks hermetiserte tomater (hele)
urter (oregano, basilikum)
1 klump mozarella (i skiver)
1 neve revet ost (parmesan, jarlsberg, hva enn du har i kjøleskapet)


Varm opp olje og smør i en passe stor gryte. Når smøret har smeltet steker du løk og hvitløk på middels varme. Når løken blir blank, ha i gulroten og fortsett surringen i et par minutter. Hvis du bruker tørkede urter tilsettes de nå! Tilsett tomatene og la hele sausen småputre i 20 minutter.

Kok pasta!

For en jevn konsistens tar du gryten av platen og mixer med en håndmixer (eller heller over i blender). Varm opp sausen igjen og tilsett ferske urter (basilikum). Hold igjen en øse av sausen.

Ha den kokte pastaen over i gryten med saus og bland godt. Hell over halvparten av blandingen i en ildfast form, og legg noen mozarellaskiver på toppen. Ha resten av pastaen i formen og hell over den igjenholdte øsen med tomatsaus. Legg mozarellaskiver på toppen, og strø osten over til slutt.

Gratinér i ovnen på 210C til osten blir gylden. (Bruk gjerne grillelementet de siste par minuttene).

Voilà! Billig og god pastagrateng for to!

mandag 8. september 2008

New Anarkali

I de siste ukene har jeg vært mye ute og spist. Men siden det ikke var sushi har jeg ikke surret meg til å anmelde og poste bilder. Jeg tenkte jeg allikevel kunne gi et lite referat fra mine restaurantopplevelser i Oslo, så kan dere tilgi meg mangelen på bilder.

New Anarkali - Indisk - Grünerløkka

Min kjære og jeg var sultne. Vi ville ut og spise for en billig penge - og vil ville gå (fra Sagene). Etter en rask titt på internett konstaterte vi at New Anarkali virket som et godt forslag. Vi trasket oss nedover løkka, alle de snobbete hipsterne som satt og så og ble sett på alle utestedene (det er visst yrende folkeliv på løkka uansett hvilken dag og tid på døgnet det er snakk om). Så kom vi omsider frem - stedet ligger nesten helt nederst i Thorvald Meyers gate. Vi kom inn i et lokale som var så eksotisk at det nesten var ekstremt. Mørkerødt, gull, bronse, store vannpiper og jegvetikkehva. Jeg syns det skapte stemning! Servicen var litt treg, men vi fikk deilig pappadum med to sauser, som vi knasket i oss mens vi ventet. Jeg bestilte kongereker i spinatsaus (189,-), og min kjære gikk som vanlig for lam (185,-)(dette gjør han alltid på indisk/pakistansk restaurant). Maten var god, det er alltid så gøy med chutney og andre deilige sauser. Og så til kronjuvelen på dette stedet - nanbrødet var så ferskt og mykt som overhode mulig. Helt fantastisk - rett fra ovnen! Nam!

God mat, akseptabelt prisnivå, trivelig stemning - og så nanbrødet da!

lørdag 6. september 2008

Fangst

Min fangst fra Pax' bakgårdsalg:

Haruki Murakami - Dans dans dans

Haruki Murakami - Sauejakten

Simonetta Agnello Hornby - Mandelplukkersken

Olaug Nilssen - Få meg på, for faen

Sum: 120 kr.

Nå er jeg svært spent på disse bøkene!

fredag 5. september 2008

Vinduskarmen

Orkideen har en helt ny stilk, med store knopper. Og to nye blader. Jeg blir stolt av mine planteprestasjoner!

tirsdag 2. september 2008

Ting jeg er flink til

Jeg hadde egentlig tenkt til å blogge gårsdagens middag, men så glemte jeg å ta bilder før alt ble spist opp. Det var i alle fall pasta med røkelaks, krepsehaler og sukkererter.

I stedet kan jeg liste opp noen mer eller mindre skjulte talenter.

Jeg er flink til å synge. Ikke sånn rågod, men jeg har et godt øre og en fin klang.

Jeg er flink til å spise med pinner. Nyttig når man spiser sushi.

Jeg er flink til å lage pai. Selv om jeg ikke har blogget en eneste pai.

Jeg er flink til å gi gode, varme klemmer. Det har jeg hørt. Jeg tror det stemmer.

Jeg er flink til å huske datoer og årstall for ting som skjer med meg og menneskene rundt meg. Ikke like flink til å huske fødselsåret til Ibsen eller når Franz Ferdinand ble skutt.

Jeg er flink til å finne på rare navn til folk og ting. Så bare pass på!