fredag 15. januar 2010

Sushi Huset - Adamstuen

Sushisjappene popper opp som paddehatter rundt om i byen, og jeg fortsetter mitt evige arbeid i å teste dem ut. Som dere kanskje har sett har jeg unngått de dyre, fancy sushistedene som Nodee og Alex Sushi. Det er to grunner til dette: 1) Jeg er student. Jeg har ikke råd til å punge ut 900 kr for fancy dyr  sushi. Jeg vil heller spise 9 ganger på Bamboo, eller teste ni nye steder, 2) Alle vet om disse stedene. De står på alle avisers lister og det er åpenbart at det må være forholdsvis høy standard siden de faktisk topper alle disse listene.

Tilbake til Sushi Huset. Det viste seg at dette er en ny filial av en allerede popluær kjenning, nemlig Sushi Huset på Carl Berners plass. Der har jeg ikke vært, men hvis det er like bra som på Adamstuen så kan Carl Berners beboere glede seg.




Sted: Sushi Huset (må kjempe med meg selv for å ikke samskrive dette navnet) ligger rett ved siden av Adamstuen trikkestopp. Det er relativt nyåpnet, tidligere har det vært innvandrerbutikk og Zenzi her.  Det står "lunsjbar" på vinduet i store bokstaver, og det er vel den følelsen man hovedsaklig får av lokalet. Bord oppunder vinduet med høye barkrakker. Ganske trangt, men koselig. Da jeg var der var det en stor gjeng som hadde satt sammen et par bord og fått et hyggelig langbord. (Disse menneskene, viste det seg, jobber i Mattilsynet, som ligger rett over gaten. Det at de spiste her gjør stedet enda mer attraktivt for min del!).



Meny: Sushi Huset har en omfattende meny, med ulike sammensetninger. De ferdigkombinerte menyene heter "Fast meny" ,  og man kan velge mellom større og mindre porsjoner. I tillegg har de noen innteressante varianter som sashimisalat, handroll maki og husets spesielle. Disse ser veldig interessante ut og jeg får lyst til å komme tilbake og prøve meg frem.

Pris: Dette er et typsik billig sushisted. "Fast meny 1" som er 4 nigri og 4 sushi koster 69,- som take away. Ellers er alt annet også billig priset, men ikke så billig at jeg ikke stoler på stedet. Det dyreste på menyen er en kombinasjon av sashimi, nigri og maki til 210,- kr. Det får man 18 forskjellige biter for. Bra pris!




Mat: Jeg merker at jeg blir sulten av å skrive denne anmeldelsen. Klokken er 11.11 og jeg er klar for en dose tempura maki. Jeg bestilte misosuppe (29 kr) som kom med kamskjell (en sjeldenhet!). Den var god og varm og fyllende. I tillegg hadde jeg "Fast meny 1". All fisken var fersk og god, alle sushibitene smakte som de skulle. Det eneste jeg har å utsette er at bitene var litt for kalde, både risen og fisken. Og jeg liker soyasaus av et annet merke litt bedre. Men dette var en veldig god suhsiopplevelse og jeg har lyst til å komme tilbake!



Konklusjon: Hvis Mattilsynet spiser her må det jo være bra!

Sushi Huset
Ullevålsveien 82
22 96 00 96
Man-fre: 11-21
Lør-søn: 13-21
www.sushihuset.no

For mer sushianmeldelser og et kult sushikart se sushiordeath.com

tirsdag 12. januar 2010

Matvalg - Januar




På den finfine bloggen ordentligmat.no leste jeg om dette spennende prosjektet. Alle som skriver om mat utfordres månedlig til å ta opp et definert tema om matvalgene vi gjør. Denne måneden handler det om kasting av mat. Hvordan kan vi redusere mengden mat som kastes? Du kan lese mer om bakgrunnen for prosjektet på ordentligmat.no Jeg tenkte jeg skulle bidra med mine tanker om temaet.

Først av alt vil jeg bare si at jeg ikke er så flink som jeg skulle ønske til å la være å kaste mat. Dette handler ikke om manglende kunnskaper, men om manglende konsentrasjon. Derfor følte jeg meg litt truffet da jeg så dette prosjektet, og tenkte jeg kunne bevisstgjøre meg selv mer i hverdagen, og med det også kanskje hjelpe andre.

Det første spørsmålet jeg stiller meg selv er: Hvofor kaster jeg mat? Svaret er todelt. Den maten jeg oftest kaster er restemat som blir liggende i kjøleskapet, og mat som har blitt ødelagt av å ligge for lenge uten å bli brukt (og som dermed blir grobunn for alskens interessante muggarter og den slags). I dette innlegget skal jeg ta for meg restematproblematikken. Jeg har ikke funnet noen god løsning på muggen kremost bakerst i kjøleskapet ennå.

Jeg har heldigvis lest en god del artikler om matkasting, og vet at det er uhensiktsmessig å kaste for eksempel egg som har gått ut på dato. Egg holder seg i flere måneder etter datomerkingen er gått ut. Jeg vil allikevel ikke bruke utgåtte egg til retter der de skal spises rå (selv om dette sikkert også er trygt). Disse eggene er ypperlige i kakedeiger og pannekakerører og andre situasjoner hvor de ikke behøver å være så ferske som overhode mulig.

Men tilbake til mine egne kastevaner (som forhåpentligvis noen kjenner seg igjen i). Hvorfor kaster jeg restemat? Jo, fordi jeg av og til lager for mye mat til middag. Så pakker jeg den pent ned i tupperwarebokser eller dekker pent med plastfolie (selvsagt etter at restene har blitt avkjølt). Og jeg tenker - dette kan jeg spise til lunsj i morgen! (Kjæresten min er nemlig svært svært skeptisk til rester fra gårsdagsens middag, så ansvaret for å spise opp faller som regel på meg). Som oftest er jeg flink til å spise opp disse restene til lunsj neste dag. Lasagne og noen gryteretter smaker ofte bedre dagen derpå (når smakene har fått satt seg), leg lager stekte risottoballer av risottorestene, eller slenger restene i ovnen og spiser dem med en brødskive til.

Så er det de restene som ikke blir spist. Fordi jeg ikke var hjemme til lunsj den dagen. Eller fordi jeg ikke hadde lyst på den slappe woken. Eller tusen andre grunner. Så hva kan man gjøre? Jeg har et tips som er like genialt som det er enkelt: Mål og vei opp middagsmaten.

Når jeg veier opp 100 gram tørr pasta per person er det nesten aldri rester. Når jeg tar det på øyemål kan jeg banne på at det blir noe igjen. Man må rett og slett eksperimentere og måle og lese seg frem til hvor mye man egentlig spiser, og om dette er rester som kommer til å dø en sakte død i kjøleskapet eller om de kommer til å bli omgjort til den mest misunnelsesverdige lunsjen i kantinen. Dette er mitt beste tips, og jeg skal prøve å holde meg til det selv, så godt jeg overhode klarer.

Og forresten: Neste gang du lager noe som bare krever eggeplommer - lag marengs/makroner/pavlova eller noe annet godt med eggehvitene. Neste gang du har eggeplommer til overs - sleng en ekstra inn i paideigen, lag spahgetti carbonara, creme brulee, eller rør dem sammen med noen hele egg og lag eggerøre eller omelett.

Hvis dere har noen tips eller egne tanker - bruk kommentarfeltet eller lag egne blogginnlegg! Dette er viktige temaer som berører alle - man kan tro på menneskeskapte klimaforandringer eller ikke - men det forandrer ikke det faktum at søppelbergene og overforbruket vokser for hvert år. Det er godt vi endelig får litt bevissthet rundt dette.

mandag 4. januar 2010

Sjokoladepavlova

Sjokoladepavlova er blitt en av mine "vise seg frem"-desserter. Den er lett å lage, ser imponerende ut og smaker veldig godt. I tillegg er dette en glutenfri dessert.

De lærde strides om pavlovaens opprinnelsesland, men den mest kjente versjonen er at den ble kreert i Australia til ære for ballettdanserinnen Anna Pavlova. Den hvite marengsen sammen med kremen skal liksom representere det hvite strutteskjørtet.

Her har Nigella skapt en sjokoladeversjon, så kanskje Anna kunne ha en jord/høstfarget periode. Eller kanskje den mest minner om Märta Louises kreasjon i bryllupet til Haakon & Mettemarit. You be the judge.

I denne oppskriften brukes det for det meste sukker og eggehvite. Pavlova er jo som en gigantisk marengs, som til forskjell fra sine små kusiner er myk og litt marshmellowaktig i midten. Denne versjonen er i tillegg spekket med kakao og sjokoladebiter, for å gjøre det hele enda mer interessant. Min utgave er litt større og mer dekandent (for en gangs skyld) enn Nigellas, og derfor tar jeg meg friheten til å publisere den.

Redigert 16.05.2012. Redigeringer i kursiv.


Sjokoladepavlova (Nigella Lawson, Forever Summer)

Til 10-15 personer

8 eggehviter
400 gram sukker
1 drøy teskje balsamicoeddik (eller en god rødvinseddik)
1 ss bakekakao
100 gram sjokolade i biter

3 dl pisket krem

1 granateple (eller bringebær eller en eller annen frukt som passer for sesongen)

Kle et stekebrett med bakepapir. Sett ovnen på 180 grader.

Pisk eggehvitene (uten sukker først) i en helt knuskende ren bolle med en elektrisk visp, eller i kjøkkenmaskin. (Dette er ikke håndarbeid!). Hvis du er usikker på om bakebollen er ren nok kan du bruke en skive sitron eller litt kjøkkenpapir med eddik på til å rense bollen før du begynner. Dette vil fjerne fettrester eller rester av oppvaskmiddel.

Når eggehvitene danner myke topper (men ikke er tørre) tilsettes sukkeret, en spiseskje av gangen, mens vispen hele tiden går. Fortsett til du ikke har mer sukker og bitte litt til. Mange sier at du ikke bør føle sukkerkornene i massen, men etter min erfaring spiller det ingen rolle om massen er litt kornete. Det skal for all del ikke være knasende, men det er bedre med litt sukkerkorn enn med en overarbeidet røre.

Tilsett eddik, kakao og sjokoladebiter. (En gang tilsatte jeg chilisjokolade, det ble veldig godt!). Vend forsikitig til alt er godt blandet sammen.

Hell massen i en stor blob midt på stekebrettet. Glatt litt ut mens du holder på. Husk at pavlovaen vil både vokse oppover og til sidene! Det kan være lurt å tegne en sirkel på størrelse med ønsket pavlova på baksiden av bakepapiret. Sett inn stekebrettet med pavbloben og skru varmen umiddelbart ned til 150 grader.

Stek i 1, 5 timer, eller til pavlovaen føles fast og ferdig, men gir en anelse etter for trykk i midten. Avkjøl. Gjerne i ovnen, med døren på gløtt. Jeg pleier å stikke en tresleiv inn i ovnsdøren for å holde den oppe.

Når pavlovaen er helt kald kan du dekorere med krem og bær etter hjertens lyst. Skjær granateplet i to og strø frøene over pavlovaen. Mitt tips er å bruke syrlig frukt - pasjonsfrukt, kiwi, bjørnebær, jordbær. Det skjærer gjennom den sukkersøte marengsen. Ikke bruk mango eller banan, det blir bare ekkelt og altfor søtt. Og for all del IKKE ha sukker i den piskede kremen, hvis du ikke vil få sukkersjokk.

Lykke til!

(Jeg vet at hele prosessen ser veldig voldsom ut på skjermen/papiret, men der er egentlig veldig lett!)

søndag 3. januar 2010

House of Sushi - A. Kiellands plass

Det er lenge siden jeg spiste på House of Sushi på Kiellands hus. Jeg har ikke blogget om det, fordi dette var en sushisjappe jeg virkelig ikke likte. Jeg har vært her to ganger, og jeg kommer aldri tilbake. Jeg anbefaler det derfor ikke.


Første gang jeg var her bestilte vi softshell crab-maki. Krabben var fritert helt knusktørr, makiene var uinspirert og jeg fikk ikke lyst til å komme tilbake. Dessverre gjorde jeg det.

Et halvt år senere, altså i sommer, skulle jeg ut på reise. Jeg hadde ikke noe særlig mat hjemme så jeg tenkte at jeg kunne gi House of Sushi en sjanse til. (Det ligger ganske nær der jeg bor). Uheldigvis kan man kanskje si. Det tok en time å få en liten meny (7 biter, tror jeg). Da fisken i tillegg var slimete og ikke spesielt fersk var det ikke akkurat det jeg hadde ventet meg. I tillegg er dette en av de dyrere små sushistedene.

Nei, jeg kommer ikke tilbake. Takk for meg,

lørdag 2. januar 2010

Star Sushi - St.Hanshaugensenteret





På St.Hanshaugensenteret finnes Star Sushi. På dette senteret finnes mitt faste Vinmonopol, og jeg har gått forbi Star Sushi mange ganger. I dag kunne jeg ikke motstå fristelsen, og jeg gikk inn og bestilte en meny med ti sushibiter til 95,- kr. Dette er veldig billig! Og det koster 85,- for take away av den samme menyen.

Sushien var veldig god! Frisk og deilig ingefær, fersk fisk som smeltet på tungen, og god ris. Jeg kunne ikke bedt om noe mer for den prisen. Personlig liker jeg ofte å bite over nigribitene for jeg kan lett bli litt overveldet, og for at dette skal fungere må fisken være veldig fersk, og kuttet fra riktige deler av fisken. Kun de beste bitene bør gå til nigri. Dette fik de til på Star Sushi.

Jeg kommer tilbake!

Godt nytt år!

Godt nytt år til alle mine lesere!

I år skal jeg bli litt flinkere til å blogge oftere, og slutte å ha bloggkomplekser. I tillegg står det mengder med oppskirfter for tur for å bli testet ut, og restauranter som skal anmeldes. Hvis dere har noen spesifikke oppskriftsønsker eller forslag til ting jeg kan blogge om eller restauranter som bør testes ut er det bare å legge igjen en kommentar.

xoxo