lørdag 19. februar 2011

Saftig sjokoladeformkake

På tide med en liten reprise. Denne kaken var jeg veldig hekta på da jeg først begynte å lage den. Den er så saftig og så myk og deilig tilfredsstillende at det er på grensen til farlig. I hvertfall for den berømte bukselinningen. Jeg lagde den første gang da jeg og en venninne skulle se film, nærmere bestemt den svenske vampyrfilmen "La den rette komme inn". Den nye sjokoladen Bergene Melk (visstnok uten tilsetningsstoffer) hadde nettopp kommet ut på markedet, og jeg kastet meg over den som den svorne tilhengeren av ting uten tilsetningsstoffer jeg er. Den fikk bli med oppi kaken.

Kaken tok lang tid å bake i ovnen. Den skal steke i 1 hel time, og det hadde jeg ikke regnet med da jeg satte i gang. Middagen var spist, filmen var på, men kaken var fortsatt i ovnen. Med det resultatet at da den endelig kom ut kastet jeg meg over den med kniven og la den smuldrende, glovarme sjokoladesmeltenede kaken ut på tallerkner i tykke tykke skiver. For en åpenbaring! Og herregud så mektig! I oppskriften står det at den er til 10-12 personer, mens jeg hadde laget den til tre. La oss si at det ikke gikk an å spise opp hele det store stykket jeg la ut på hver tallerken. Det ble for heavy. Selv jeg, som er et søtmons av en annen verden syns det ble i overkant mektig. Og Bergene Melk har så mye sukker i seg at den hadde blitt forvandlet til harde karamelliserte sjokoladeklumper i bunnen. Men godt var det, bevares!

I etterkant har jeg laget denne kaken på en litt mer nøktern måte. Jeg har droppet melkesjokoladen og sjokoladesirupen som skal helles over kaken, det blir rett og slett for mye av det gode. Hvis du vil ha med sjokoladedråper i selve kaken vil jeg anbefale mørk sjokolade, men hvis du syns det hørtes godt ut med karamelliserte melkesjokoladeklumper er det bare å kjøre på. Her er min litt mer sobre versjon. Den holder seg for øvrig godt på kjøkkenbenken i noen dager, og er herlig med en kopp te eller kaffe.

Oppskriften er en modifisert utgave av Quadruple Chocolate Loaf fra Feast av Nigella Lawson.

Saftig sjokoladeformkake

200 g hvetemel
1/2 ts natron
50 g bakekakao
250 g sukker
175 g mykt smør
2 egg
1 ss vaniljeekstrakt (eller vaniljesukker)
 75 ml yoghurt naturell (eller rømme, for en mer dekadent versjon)
                               *
125 ml kokende vann (rett fra vannkokeren)
(175 gram hakket sjokolade, til søtmonsene der ute)
                   
Sett stekeovnen på 170 grader. Legg bakepapir eller stekefilm i en brødform (dette er viktig, ikke smør formen med smør, bruk bakepapir ellers blir det umulig å få den fuktige kaken ut av formen når den er stekt.)

Kjør alle ingrediensene frem til yoghurten (eller stjernen) i en matprosessor til en jevn røre. Skrap røren ned fra sidene og kjør igjen. Tilsett det kokende vannet gjennom påfyllingsrøret mens matprosessoren er i gang. Når alt er blandet sammen heller du røren i formen og steker den i 1 time på 170 grader.

Kaken kommer fortsatt til å være litt klissete i midten men den kommer sannsynligvis til å sprekke opp på toppen, og den bør ikke være flytende i midten.

Sett kaken på en rist og la den bli helt kald før du løfter den ut av formen.



Hvis du vil ha den fantastiske og dekadente sukkersirupdryppende sjokoladebomben til Nigella i stedet for min nøkterne versjon finner du den her.

Bildet er en reprise fra denne bloggen, men det er samme kake.

torsdag 10. februar 2011

Bananmuffins

Det evige spørsmåelt er: Hva skal jeg gjøre med overmodne, brune bananer? Jeg har ærlig talt liten lyst til å spise dem, og å kaste dem kommer ikke på tale. Jeg hater å kaste mat. Jeg tenker på alle de sultne barna i Afrika, og jeg får klump i magen av at noen har plukket disse bananene, skippet dem jorda rundt, pakket dem ut og solgt dem og nå skal de havne i søpla. Så mye sløsing med menneskelige ressurser.

Derfor vil dere finne mange bananoppskrifter her i bloggen, særlig bananmuffins i forskjellige varianter. En annen ting jeg i blant gjør med overmodne bananer er at jeg skreller dem, skjærer dem i passe store biter og fryser dem ned. Da fungerer de som både fortykkende middel i smoothier, og som isbiter. To i én, for en glede!

Jeg har ikke så mange veganske oppskrifter på bloggen, og disse er heller ikke veganske, men de er uten egg, og ved å erstatte smøret med en planteolje vil de bli fullstendig veganske. (Rettelse: Honning er ikke vegansk. Bruk samme mengde lys sirup i stedet.) Hvis man er interessert i slikt. De er også åpenbart perfekte for de stakkarene som ikke tåler egg av en eller annen grunn. Dessverre er de stakkarene jeg kjenner som ikke tåler egg også allergiske mot resten av ingrediensene i denne oppskriften. Det skal ikke være lett.


Bananmuffins
fra How to Be a Domestic Goddess av Nigella Lawson

12 muffins

30 g smør
60 ml honning (2 ss)
1/2 ts vaniljeekstrakt
2 store (over)modne bananer
150 g mel
1 ts bakepulver
1/2 ts natron
1/2 ts kanel
en klype salt

Sett ovenen på 190 C. Smelt smør, honning og vaniljeekstrakt i en gryte på lav varme. Sett til side til avkjøling.

Mos bananene i en bolle.

Mål opp de tørre ingrediensene i en annen bolle og rør sammen.

Hell honning- og smørblandingen i de moste bananene og bland godt. Tilsett de våte ingrediensen til de tørre og rør raskt og ikke for mye, det holder med et par-tre ganger. Av en eller annen grunn vil ikke muffins vokse hvis man rører for mye i røra.

Hell i muffinsformer, denne røra er nok til tolv muffins i et muffinsbrett. Et muffinsbrett har vært en av de beste investeringene jeg har gjort i min bakekarriere, og en av de dårligste for midjemålet. Stek i 20 min, eller til muffinsene er gjennomstekte. Avkjøl på en rist.

tirsdag 8. februar 2011

Ferdigvare

Jeg er så sulten og jeg har lyst på relativt sunn mat (fisk) som er rask og enkel å lage. Jeg har ikke tid til å gå i en butikk med ferskvaredisk! (Det ville selvsagt tatt mye mindre tid.) Så da går jeg for denne her. Kapteinens fylte torsk med hollandaisesaus. En klassiker. Den har vært i frysedisken så lenge jeg kan huske. På pakken står det at den "er laget av førsteklasses råstoff" (bra ordvalg, råstoff). Da antar jeg at det er førsteklasses

"Torskefilet 42 %, vann, mel (hvete-, ris-, mais-), vegetabilsk olje, margarin (veg.olje, vann, salt, emulgeringsmiddel (E471), sitronsyre, aroma, vit.A), salt, stivelse, modifisert stivelse, eggeplommepulver, sitronjuice, myseprotein, helmelkpulver, gjær, sukker, druesukker, emulgeringsmiddel (E472e), smaksforsterker (E621), stabilisator (E464), krydder (bl.a gurkemeie) og farge (E160a)"

de har tilsatt her, og at i allefall stabilisatoren er av ypperste klasse.

Jeg var sulten. Jeg tenkte ikke. Rene laksefileter fra findus kostet 88 kr og dette mølet kostet 34,50, og da gikk jeg for den billige varianten fordi jeg er fattig student. Aldri mer.

fredag 4. februar 2011

Kirsebærostekake

Her er kirsebærostekaken til Nigella!



Den er veldig lett å lage, smaker fortreffelig og ser lekker ut. Det er en liten kake som passer til 6 personer, eller 4 en dag, og to grådige den neste. Oppskriften har jeg fulgt til punkt og prikke (jeg tør ikke å eksperimentere så mye med kakeoppskrifter, for det blir som regel en katastrofe).

Oppskriften finner du her.

Lag denne kaken til fredagskvelden og gullrekka med gode venner eller familie, eller som en lekker avslutning på middagsselskapet.