torsdag 18. august 2011

Torsk med løk og tomat

Dette er en rett som jeg har laget siden jeg var barn. Den første retten jeg laget selv, faktisk. Jeg tror det opprinnelig kan ha vært en heimkunnskapsoppskrift, men jeg husker virkelig ikke.

Denne retten har også gått inn i familiemytologien hjemme hos meg. Farmor og farfar var på besøk, jeg kan ha vært kanskje ni eller ti år gammel. Farmor som var en ekstremt glamoøs dame, som var veldig opptatt av å holde formen, syns at mamma alltid laget og serverte for mye mat. Hun klagde over dette ved nesten hvert måltid. Men mamma jobber mye, og en kveld bestemte jeg meg for å lage middag - nettopp denne retten. Jeg var ikke spesielt god på porsjonsbergning så jeg lagde denne mengden til fire. Man kan trygt si at det var altfor lite mat, og farmor klagde i hvertfall ikke på de store mengdene. Jeg tror hun sluttet å kommentere mammas mengder også.

Så her er den - en enkel rett for en enkel hverdag. Kan serveres med ris, couscous, risnudler som her, eller med noen friske aspargesbønner for en lavkarbovariant. Jeg bruker noe som heter gourmettorsk fra frysedisken. Du kan selvfølgelig bruke fersk fisk, men jeg er litt fattig så på hverdager blir det frossen. Hvis du føler deg ekstra fattig funker denne retten også med frossen torskeblokk eller med sei.


Torsk med løk og tomat

1-2 løk skåret i strimler
1 pakke frossen "gourmettorsk" (tint)
1/2 boks rømme eller crème fraîche
1-2 friske tomater i båter
sitronpepper
olje + smør til steking
salt og pepperFres løken i olje og smør. Stek den til den blir myk og gylden og får en deilig, søt smak. Trenger ikke å karamellisere i timesvis her.Skjær fisken i passe store biter, og tomaten i båter. Når løken er myk og gylden rydder du litt plass mellom løkskivene og plasserer fiskebitene der, så de får litt stekeskorpe. Fisken kommer uansett til å bli mest kokt, men jeg gjør dette allikevel. Tilsett tomatbåter, rømme og sitronpepper og la det surre uten lokk til fisken akkurat er gjennomstekt og tomatene har blitt litt slaskete og søte og myke.

Server med litt basilikumsblader og couscous/ris/glassnudler/grønne bønner.


1 kommentar:

myfoodpassion sa...

Takk for kommentaren. I Australia bruker de metrics, dvs kg, gram og dl. Anbefaler virkelig Bill Granger.