fredag 7. november 2014

Chana masala

Jeg aner ikke hvor autentisk denne versjonen av den indiske kikertgryten er, men en ting er sikkert: Den er sabla god! Så god faktisk, at det var vanskelig å slutte å spise av gryten. Da jeg endelig klarte å rive meg løs, skjønte jeg hvor overmett jeg egentlig var. En annen ting med denne gryten er at jeg fikk lyst til å lage den igjen med en gang. Syrlige tomater, søt kokosmelk, herlige og varmende kryddere og silkemyke kikerter i skjønn forening. What's not to love? Og duften? Kan jeg bare si at jeg permanent lukter hvitløk/koriander/spiskummen? Tror ikke folk på bussen eller på jobben syns dette er helt topp, men det må de bare leve med, for denne retten er en stayer. I tillegg er den vegansk - en perfekt introduksjon for folk som er litt skeptiske til mat uten kjøtt eller ost.


Du bestemmer selv hvor mye tid og arbeid du vil legge i retten. Man kan utvide noen trinn for å få enda mer smak, men det er selvfølgelig ikke nødvendig. Jeg beskriver fremgangsmåten slik jeg gjorde det, men bare bruk lenger tid på å steke currypasten, eller kortere tid med å koke ned tomatene, det er helt opp til deg! Det vil gi litt ulike resultater og det er spennende å prøve seg frem.




Chana masala
3/4 porsjoner

2 ss olje
1 løk
2/3 fedd hvitløk
2 cm ingefær, skrelt og revet
2 ts Garam masala*
1 klype chilipulver
1 boks plommetomater
1 boks kikerter (de fra S&W er dyre men det er de beste)
1 boks kokosmelk

1) Kjør løk, hvitløk, ingfær og chili i en matprosessor til en glatt blanding. Hell i en middels varm stekepanne, og surr til blandingen er myk. For enda mer smak kan du virkelig slå deg løs og surre i 20 minutter, men 5 minutter burde holde som minstemål. Ha i krydder og stek litt til, kanskje 1 minutt.

2) Ha i plommetomatene. Rør godt om og mos tomatene med stekespaden, eller med en potetmoser (ja det funker!) Kok på lav varme så lenge du føler at du har tid til. Jeg lot blandingen koke helt ned, til den ble nesten tørr. Dette konsentrerer smaken (innbiller jeg meg).

3) Ha i kikerter og stek dem litt sammen med den tørre tomat/løk/krydder-blandingen. Ha i kokosmelk. Bestem selv om du vil ha i hele boksen eller bare halve, etter hvor tørr blandingen i pannen er, og hvor flytende du liker å ha curryen din.

4) Kok opp og la putre til du syns du har riktig konsistens. Jeg hadde i hele boksen med kokosmelk, liker curryen ganske flytende, og lot den putre i omtrent 5-7 minutter.

Server med ris og nanbrød.

NAM!



*eller lag egen krydderblanding - bruk hele frø av spisskummen, koriander, kardemomme, bukkehornskløver og pepper, i tillegg til litt kanel, salt og chili. Varm i stekepanne. Knus i morter eller kaffekvern. Det var det jeg gjorde for denne oppskriften og det ble veldig bra, men det er ikke strengt tatt nødvendig.


tirsdag 30. september 2014

Lun blomkålsalat med valnøtter og kidneybønner

Dette er en enkel og god salat som passer like bra til middag som til lunsj. Jeg lager ofte en stor porsjon (som dette er), og har med meg restene på jobben. Den er smakfull og frisk, samtidig som den er mettende. Det er i tillegg en veldig sunn salat. Den passer fint som hovedrett i seg selv, kanskje med noen skiver godt surdeigsbrød med smør, eller som tilbehør. Den kan absolutt finne sin plass på et koldtbord eller i grillsesongen. Oppskriften er inspirert om ikke nesten kopiert av smittenkitchen, men jeg tillater meg å poste den likevel. Velbekomme.

Lun blomkålsalat med valnøtter og kidneybønner 

Stor porsjon, 3-4 til middag eller middag og lunsj til to personer


1 pent blomkålhode
1 boks kidneybønner
100 gram rucculasalat eller annen salat (jeg brukte en pose baby leaf ruccola)
100 gram fetaost
50 gram valnøtter
Noen kvaster persille
2 ss olivenolje
1 ss sitronsaft
1 ts rødvinseddik
salt og pepper

Sett ovnen på 200 grader. Legg bakepapir på en stekeplate. Skyll blomkålen og del den i små buketter. Ha bukettene i en stor bolle og hell over litt olivenolje, salt og pepper. Bland godt. Ha på stekeplaten og bak i ovnen i ca 15-20 minutter, til blomkålen er mør og litt brun i kantene.

Ha valnøttene i en tørr panne og rist i noen minutter på høy varme. Pass på så de ikke blir brent. Ha dem over i en skål og sett til side.

Skyll bønnenene godt og ha dem i en stor salatbolle. Ha i fetaost i terninger og ruccola. Ta ut blomkålen og la den avkjøle seg noen minutter. Så har du blomkålbukettene i bollen sammen med valnøttene og strø over finhakket persille.

Bland olivenolje, sitronsaft, eddik, salt og pepper i et glass med tett lokk. Rist til alt er godt blandet. Hell over salaten. Server. Nam!



tirsdag 4. mars 2014

Laks med tropisk salsa

En enkel rett som er like god til hverdags som til fest. Den krever minimalt med anstrengelse og gir maksimalt utbytte. Man kan selvfølgelig servere noen karbohydrater ved siden av. Kokt sushiris ville vært førstevalget mitt. Den syrlige og søte fruktsalsaen er et veldig godt følge til den fete fisken. For maks effekt anbefaler jeg å dynke laksen i hoisinsaus. Litt ruccula på siden hadde også gjort seg.








Laks med tropisk salsa
4 personer

1 mango
1 avocado
3 kiwi
2 vårløk
saften av 1/2 lime eller mer etter smak
salt og eventuelt chili

500 g laks i biter
olje
3 ss hoisinsaus eller etter smak
salt og pepper
sesamfrø


Skjær mango og avocado i terninger, skrell kiwi og skjær den i biter, skjær tynne ringer av vårløk og bland alt godt sammen. Hell over limesaften og bland godt.

Skjær fisken i passe store biter. Ha litt olje i en stor stekepanne og sett den på høy varme. Fres fiskebitene raskt på høy varme, ha i salt og pepper, sesamfrø og stek litt til. Skru av varmen og ha i hoisinsausen. Bland forsiktig. Pass på å ikke steke fisken for mye.

Velbekomme!