tirsdag 25. juni 2013

Fisk florentine



Florentine er et uttrykk man bruker om retter som blir servert med spinat. Tranen i Oslo serverer kjempegode posjerte egg florentine, på en engelsk muffin-bunn, med spinat og hollandaisesaus. Oppskriften på fisk florentine fant jeg først hos Ingrid Espelid Hovig. Den involverer å lage en tykk hvit saus med ost og spinat. Jeg har gjort det enkelt, og fisk florentine har blitt en hverdagsfavoritt her i heimen, selv om mannen ikke er overbegeistret for hvit fisk.



Først steker man spinaten til den visner og blir mer medgjørlig. Så har man i litt matfløte, muskat, parmesan og hvitløk. Blandingen legger man ganske enkelt oppå fisken og gratinerer i ovnen. En middagsrett som smaker mer som helg enn traust tirsdag. Du kan bruke hvilken fisk du vil. Jeg har laget den med både sei, torsk og lettsaltet torsk. Jeg mener likevel at fisk florentine blir best hvis man lager den med hvit fisk. Den ostete sausen blir nok overkill til fet laks, men følg dine egne instinkter! En ypperlig måte å inkorporere mer fisk i hverdagen og samtidig føle at man koser seg. Det er nemlig viktig å kose seg med god mat hver dag, så lenge den er sunn og næringsrik. Til fisk florentine vil jeg anbefale ris/bulgur/couscous/baguette for å få med seg mest mulig av den gode sausen. Jeg serverer den også med gode cherrytomater. En blomkålpuré ville også vært godt. Kok en blomkål i saltet vann til den er mør, hell av vannet og kjør i gryten med en stavmixer. Tilsett salt, pepper, litt matfløte og en klikk smør og kjør litt til. Voila. Blomkålpuré.

Fisk florentine
Til to personer

300-400 g hvit fiskefilet
1 pakke frisk spinat
1,5 dl matfløte
1 fedd hvitløk, finhakket
1 ss parmesan (et generøst dryss. Smak til!)
1 kryddermål muskat (et forsiktig dryss)
salt og pepper
20 g ost til å drysse på toppen

Sett ovnen på 200 grader. Skyll spinaten godt. Ha den i en stor panne sammen med hvitløksfeddet. Stek til spinaten faller sammen. Ha i matfløten og kok opp. Tilsett parmesan, muskat, salt og pepper. Smak til med eventuelt mer parmesan. Ta stekepannen av platen, og hvis du ikke har en stekepanne som går i ovnen så kan du overføre spinatblandingen i en ildfast form nå. Ha fisken i stekepannen eller den ildfaste formen, og ha over litt spinatblanding. Dryss ost over spinaten. Gratinér i ovnen til fisken er ferdig og osten er smeltet. Dette kommer helt an på tykkelsen til fiskestykkene dine. Sjekk med jevne mellomrom. Min trengte ikke mer enn 8 minutter.






4 kommentarer:

Conrad Scipio Entia sa...

For en fabelaktig oppskrift!

Mariann Ringen sa...

Perfekt i vestlandsk regnværssommer. Lagt til i favoritter

Mariann Ringen sa...

En perfekt rett en regnfull vestlandsk sommertorsdag. Bevilget oss en fransk sauvignon blanc til.

Eva sa...

Tusen takk for hyggelige kommentarer, håper det smakte. Hvitvin er sikkert himmelsk til!