mandag 21. mai 2012

Pai med hvit geitost, karamellisert søtpotet og spinat


Denne paien er inspirert av Heidi Pie fra Pieminister, et britisk firma som spesialiserer seg på pai. Jeg har prøvd å gjøre den om til en mere quiche-lignende pai med eggestand. Det er ikke så mye å si om denne paien annet enn at hele forsvant under en middag med to personer... den er veldig god. Lag den!

Pai med hvit geitost, karamellisert søtpotet og spinat
Til 2-3 personer

Paibunn:

125 g kaldt smør i terninger
180 g hvetemel
2 ss iskaldt vann

Fyll:

1 hel hvitløk
1 rødløk
1 stor søtpotet
250 g fersk spinat
100 g hvit geitost (for eksempel umoden chevre)
3 egg
1 dl matfløte
salt og pepper

Lag bunnen først. Kjør smør og mel til smuler i en foodprocessor. Når blandingen ligner havregryn tilsetter du vannet mens den fortsatt kjører. Når deigen så vidt begynner å klumpe seg tar du den ut og klemmer sammen til en ball og legger i kjøleskapet dekket med plastfolie. La den hvile i 30 min. Imens lager du fyllet.

Del hvitløken opp i fedd med skallet på og legg i en ildfast form. Skjær rødløken i skiver og legg i formen sammen med hvitløksfeddene. Skrell søtpoteten og skjær den i små terninger. Legg i den ildfaste formen. Pass på at det er mellomrom mellom alle grønnsakene så de blir bakt, ikke kokt. Hell over litt nøytral olje og bland godt. Sett i ovnen på 200 grader i 30 minutter.

Visp egg og matfløte. Bland i geitosten - smuldre den opp med en gaffel. Krydre med salt og pepper.

Skyll spinaten godt. Legg den i en stekepanne og la den synke sammen. Klem ut vannet og legg til siden.

Når grønnsakene er godt stekt og karamelliserte tas de ut. Paideigen klemmes ut i formen og prikkes godt med en gaffel. Forstek bunnen i 10 minutter, eller til den ikke lenger er deigete. Fordel spinat, rødløk og søtpotet i formen. Ta hvert hvitløksfedd ut av det papirtynne skallet og fordel i paiformen. Hell over eggestanden med osten. Stek på 200 grader i 25 minutter, eller til den er pent gyllen. Server med en frisk, grønn salat.






fredag 18. mai 2012

Laks med fancy kompost

Beklager det litt merkelige navnet, men det er slik denne retten er kjent i min familie. Komposten er altså revet gulrot, squash og løk. Fancy er den fordi den har fått selskap av litt fetaost. Hvordan denne grønnsaksblandingen fikk sitt navn vet jeg ikke, men den kommer fra enten mamma eller pappas familie. Jeg vet ikke helt. Komposten kan selvsagt brukes som tilbehør til andre ting enn laks - for eksempel bakt torsk, vegetarburger eller som vegetarrett blandet med kikerter, for eksempel.



Uansett er dette en veldig veldig enkel og rask middagsrett, som jeg slenger sammen når jeg ikke har tid eller energi til å lage noe annet. Og så smaker den så godt, tatt i betrakning hvor lite energi den faktisk krever. I denne oppskriften har jeg bakt laksen i ovnen med teriyakisaus fra flaske, fordi det var det jeg hadde i kjøleskapet. Vanligvis pleier jeg å lage den med honningsennep (av merket Maille), men man kan selvsagt lage sin egen blanding av Dijon-sennep og flytende honning. Enda en variasjon er å legge et stykke brie, talleggio eller blåmuggost på laksen før den går i ovnen. Osterester er helt ypperlig å bruke opp på denne måten.

Laks med fancy kompost
Til 2-3 personer

3 gulrøtter
1 squash
1 løk
1 ss smør
salt og pepper
100 gram fetaost

2-4 porsjonsstykker laks
4 ss teryiakisaus

Sett på ovnen på 200 grader. Riv gulrøtter og squash. Jeg gjør dette med rivjerntillegget på foodprocessoren, ettersom jeg har revet fingrene mine tilstrekkelig mange ganger til å vite at jeg ikke har noe særlig talent for håndarbeid. Skjær løken i tynne halvmåner, ved å først dele den i to og så skjære fine strimler. Ha alt i en stor stekepanne med smøret og la det steke på ganske høy varme til blandingen har blitt myk og en del av vannet har fordampet. I mens setter du laksen i ovnen, etter at du har penslet den grundig med teryiakisaus. Laksen skal steke i 12 minutter, eller til den er gjennomstekt men fortsatt saftig. Eller slik du selv best liker den. Når grønnsaksblandingen er ferdig setter du den av varmen og tilsetter fetaosten i kuber. Serveres med couscous, bulgur, ris eller brød eller som den er (da kan dette vel kalles tilnærmet lavkarbo, hvis man ikke er redd for kokt gulrot).

lørdag 12. mai 2012

Sitronrisotto

Jeg har skrevet om min besettelse av Nigella tidligere, og her er en av de største grunnene. Denne sitronrisottoen er basert på en oppskrift fra Nigella Bites, som var min første Nigella-bok. Jeg fikk den av Kristin og Tuva til 17års dagen min, og lite visste jeg at det var en kulinarisk skatt jeg hadde fått. Alt jeg har laget fra den boken har blitt helt himmelsk. Med det resultatet at jeg fikk lyst på absolutt alle de andre bøkene også, som jeg har anskaffet meg i løpet av de siste årene. Boken er basert på Tv-serien som fulgte etter utgivelsen av How to eat, med oppskrifter fra sesong to. Noen har kristisert den for at det er for få oppskrifter og for mange bilder av Nigella selv, men når alle oppskriftene er gull verdt og Nigella er søt å se på så syns jeg ikke det gjør noe. Siden som denne oppskriften står på er helt nedsølt med flekker, sidene har vært limt sammen på et tidspunkt, og man kan se at denne oppskriften har vært elsket og velbrukt.


Tilbake til risottoen - dette er en av de beste som finnes, syns nå jeg. Den står i kapittelet med kosemat, og bedre kosemat skal man lete lenge etter. Den er kremete og myk, samtidig som sitronen og rosmarinen gjør den frisk og spennende. Jeg kunne sikkert spist hele gryten selv. Hvis jeg bare kunne spise en ting resten av livet kommer denne ganske høyt opp på listen. Jeg liker den aller best slik den er, uten noe ved siden av. Bare masse deilige karbohydrater, som balsam for sjelen. Jeg tror det ville vært godt med asparges til, hvis man på død og liv må servere noe til. Denne oppskriften passer best for to til hovedrett, eller fire til forrett. Eller som Nigella gjør i videoen - spiser hele selv...

Sitronrisotto 
 tilpasset fra Nigella Bites

2 sjalottløk
40 g smør
300 g risottoris (f. eks arborio eller carnaroli)
1 liter varm grønnsakskraft eller -buljong
1/2 sitron, skall + saft
1 eggeplomme
2 ss kremfløte
noen kvaster rosmarin
3 ss parmesan
salt og pepper

Stek sjalottløken i litt av smøret til den blir blank i en stor gryte med tykk bunn. Ha i risen og la den steke i ca ett minutt mens du rører godt. Tilsett en øse kraft og se at det freser heftig! Rør i risottoen til den første øsen med kraft er absorbert. Tilsett en øse til og rør igjen til kraften er absorbert i risen. Begynn å smake etter 10-12 minutter for å sjekke om risen er al dente. Det kan hende du ikke trenger å bruke opp all kraften. Når risen har en konsistens du er fornøyd med (myk, men med et lite bitt i midten) tilsetter du sitronskall og rosmarin. Ta gryten av varmen. Visp sammen sitronsaft, kremfløte og eggeplomme og parmesan i en liten skål. Tilsett i gryten og rør godt. Ha så i resten av smøret og sett gryten på ettervarmen av den varme platen. Rør inn smøret med kraftige bevegelser. Dette kalles mantecatura. Gjør det, jeg lover at du ikke vil angre.

Servér og spis!



onsdag 9. mai 2012

Lun salat med reker og fetaost

 Denne oppskriften er inspirert av en oppskrift fra boken Sjømat, en av disse Spektrum-bøkene som det går tretten på dusinet av. Jeg kjøpte min i fjor høst, og må si at jeg ble litt inspirert, selv om jeg ikke aner om oppskriftene står til bildene. Salaten ble raskt en favoritt her i hjemmet, men jeg har sjelden lyst på salat i vintermånedene. Nå som våren i hvertfall tilsynelatende er her, med grønne trær og blomster, kommer salatlysten snikende.

Denne salaten er veldig mektig og god til middag på en vårdag. Du kan selvsagt erstatte og bytte og sløyfe ingredienser etter preferanse. Her er min versjon.


Lun salat med reker og fetaost

Til 3 personer

1 ss smør
1 fedd hvitløk
1 rød chilli
100 g reker, enten håndpillede eller i lake

1 boks kikerter, avrent og skylt
1 rød paprika
1 eske cherrytomater
2 ss frisk koriander
2 ss frisk basilikum
2 tynne vårløk, eller en tykk
1/2 boks mais (kan sløyfes)

1/2 pakke ruccola
100 g fetaost


Finhakk chilli og hvitløk, smelt smøret i en liten stekepanne og fres chilli og hvitløk til de begynner å dufte. Sett til side. Finhakk paprika, vårløk, og urter. Del cherrytomatene i to, og putt alt i en stor bolle. Tilsett kikerter og mais og bland godt.

Skyll ruccolaen godt og anrett porsjoner på tallerkner, eller på et stort fat. Legg over grønnsaksblandingen. Sett stekepannen med chilli og hvitløk på varmen igjen og ha i rekene. La dem så vidt bli varme igjennom. Anrett rekene på tallerkenen/fatet, og drypp chilihvitløkssmøret over salaten. Smuldre over fetaost. Servér som den er, eller med en god baguette. Men den trenger egentlig ikke brød til, fordi den er veldig mektig.


 Bon appétit!