onsdag 5. september 2012

Spinatsuppe med sellerirotEgentlig liker jeg ikke høsten så godt. Augusts siste dager gjør meg vemodig for våren og sommeren som har passert. September minner meg om å ikke helt ha tilpasset seg skolelivet. Merkelig hvordan minnene fra barneskolen er de sterkeste om høsten, selv om det har vært mange fler høster i etterkant som jeg har hatt bedre forutsetninger for å huske. Noen ting var stas: Nye skrin med fargeblyanter, lukten av nytt pennal, bøker jeg ennå ikke hadde rukket å bli lei, norske epler i butikkene. Røde roser i kinnene og rim på gresset om morgenen.

Nå som jeg er voksen, og over gjennomsnittlig opptatt av mat er det også mye i grønnsaksdisken som frister. Helt ferske gulrøtter med grønne topper som er snertne og søte. Norske epler begynner å komme i butikken. Plommer og pærer fra nærere himmelstrøk dukker opp, mens nektarinene fortsatt henger i. I dag prøvde jeg sellerirot på mitt eget kjøkken for første gang. Jeg har spist det mange ganger før, mamma har hatt dilla på sellerirotpuré i noen år nå (veldig godt til fisk), men jeg har aldri selv kjøpt denne knudrete knollen med det grønne gresset. Men i dag fikk den bli med i handlekurven. Jeg kombinerte den med frisk, norsk spinat i en sunn og velsmakende suppe.

Alle vet at spinat er sunt, men selleriroten er også forbausende sunn med mengder av kalium, B- og C-vitamin. Den er fattig på kalorier og karbohydrater, og passer derfor som erstatning for potet i et lavkarbokosthold. Den er også fettfattig. Kilde: frukt.no

Her har jeg kombinert suppen med kokt egg. Servér med godt brød.

Spinatsuppe med sellerirot
Til to personer

1 ss nøytral olje
1 løk
1 middels stor sellerirot
500 ml grønnsakskraft 
200 g frisk spinat
2 ss rømme
1 ts limesaft (kan erstattes med sitronsaft)
1 ts vodka (kan sløyfes)
salt
nykvernet sort pepper

2 egg

Varm en middels stor gryte og ha i oljen. Skrell løken og skjær den i to. Skjær så hver bit i fire-fem skiver. Fres i oljen med litt salt på middels varme i ca 5-6 minutter, eller til løken blir myk og gjennomsiktig. Skrell selleriroten, skyll den og skjær den i biter på størrelse med løken. Fres i gryten i et par minutter. Hell over grønnsakskraften, legg på lokk og la det putre i 15 minutter, eller til selleriroten har blitt myk.

Kok eggene til ønsket hardhet. Jeg kokte mine i 10 minutter.

Skyll spinaten godt, gjerne i en salatslynge. Skyll til det ikke er mer jord igjen i vannet på bunnen av slyngen og så litt til. Dette må gjøres i to omganger. Ha spinaten i gryten, også i to omganger. Dytt den ned med en sleiv. Legg på lokket og la suppen få et oppkok, og la den småkoke i to minutter. Ta gryten av varmen og mos suppen med en stavmikser eller blender. (Forsiktig hvis du bruker blender - la suppen avkjøles litt og ta ut "korken" på blenderen hvis du ikke vil være badet i glovarm suppe.) Smak til med rømme, limesaft, vodka, salt og pepper. Smak mellom hver av disse ingrediensene for å se om den passer dine preferanser.

Hell i fine, dype tallerkner og ha i eggene til slutt.Velbekomme!

Ingen kommentarer: