søndag 28. oktober 2012

Involtini di melanzane

Disse auberginerullene gjorde stor suksess her i hjemmet. Skikkelig umamismak fra de brunede auberginene med den salte fetaosten, syltede kapers, søte rosiner og knasende nøtter med frisk mynte for å freshe det hele opp. Denne retten er veldig mettende og mektig, og er en typisk vegetarrett der kjøttetere ikke vil merke at det ikke er kjøtt i den. Det er kanskje litt mye fikling for å lage den, men når du kommer inn i auberginestekerytmen så går det overraskende lett. En veldig koselig matrett å pusle litt med på en regnværsdag. Man kan selvsagt rekruttere hjelpere til selve rullingen hvis man syns det er litt slitsomt.

Jeg tror forresten ikke at dette er en ekte italiensk rett, men konseptet minner om de italienske involtini. Oppskriften er en blanding av to Nigella-oppskrifter, med en god dose egen inspirasjon. Ostene kan varierers for å få ulike uttrykk - med ricotta vil den bli mildere mens fetaen som jeg anbefaler her gjør den litt mer interessant og syrlig. 
Involtini di melanzane

Ruller:
2 store auberginer
1 ts salt
2 ss nøytral olje

Fyll:

50 g tørket bulgur
150 g fetaost
50 g rosiner
2 ss kapers, avrent
2 vårløk i tynne skiver
50 hakkede pistasjenøtter eller pinjekjerner
2 ss frisk mynte, finhakket
30 g revet cheddar (kan sløyfes)

Tomatsaus:

1 boks a 400 g hakkede tomater
1 liten løk, finhakket
2 fedd hvitløk
salt og pepper


1) Skjær auberginene i tynne skiver, ca 0,5 cm tykke. Salt dem forsiktig og legg i et dørslag så de kan renne av seg i ca 30 minutter.

2) Lag bulguren: ha den i en liten gryte med 1 dl vann, kok opp, skru av varmen og la trekke på restvarmen.

3) Lag tomatsausen. Ha finhakket løk og hvitløk i en gryte på middels varme med litt olje og salt, og stek til løken er myk, ca 5 minutter. Ha i de hakkede tomatene og skyll ut ca halve boksen med kaldt vann som du også har i gryten, så du får med all tomatsausen. Kok opp og la den småputre på lav varme uten lokk.

4) Skyll auberginene og tørk dem godt. Pass på at det ikke er salt igjen på dem. Pensle med olje, og legg i en kjempevarm stekepanne eller grillpanne. Stek på høyest mulig varme i et par minutter på hver side, eller til de blir myke og brune. Jeg får plass til ca 3 eller fire aubergineskiver av gangen, litt avhengig av hvor store de er. Legg til side etterhvert som de blir stekt.

5) Når alle auberginskivene er stekt setter du ovnen på 200 grader. Så blander du bulguren med resten av ingrediensene til fyllet med en gaffel. Smak til med salt og pepper hvis du syns det er nødvendig. Fetaosten er veldig salt, så det kan hende du ikke trenger mer.

6) Legg en spiseskje med fyll på enden av hver aubergineskive, og rull sammen til fine ruller. Legg ved siden av hverandre i en liten ildfast form. Hell over tomatsausen til slutt. Du kan ha på ost til gratinering hvis du vil. Jeg har ikke gjort det fordi det er så mye ost i fyllet.

7) Bak i ovnen i ca 30 minutter, eller til alt er gjennomvarmt og rykende hett.

Server gjerne med en frisk salat.

Tips: Du kan steke auberginene og lage fyllet dagen før. Så kan du lage tomatsausen og lage rullene før middag og putte i ovnen. Lett som en plett.

3 kommentarer:

sjur sild sa...

Dine beskrivelser av maten gir meg alltid vann i munnen. Det er ikke annet å gjøre enn å ta på seg forkleet.

Jacta est alia sa...

Det hørtes helt nydelig ut! Takk for tips!

Eva sa...

@ Sjur: Takk! ;)

@ Jacta est alia: Jeg kan bekrefte at det smaker enda bedre enn det ser ut. Håper du prøver den, og takk for koselig kommentar :)