tirsdag 23. oktober 2012

Fish pie, luksusfiskegrateng fra England

En fiskepai som kan likes av store og små, med et kjempegodt potetmoslokk. Herlig skarp cheddar, mot den milde, raffinerte fiskesmaken. Og lett er det også, ikke noen hvit saus, ikke noe posjering av fisk, bare bland og bak. Jeg er så svak for denne typen oppskrifter der alt bare slenges i en form, og den godgjør seg i ovnen. Hvis du er fingerferdig kan du putte potetmosen i en sprøytepose og lage et fint mønster. Jeg er dessverre altfor klønete for slikt pyntearbeid. Men det smaker himmelsk likevel. Fisken ble kjøpt på Vulkan fisk på Mathallen. Halleluja for en fantastisk fiskebutikk!


Foto: F. Shah


Fish Pie

til 4 personer

1 kg poteter
2 dl melk
50 g smør
125 g  revet skarp cheddar
1 purre
1 stor gulrot
200 g laks
200 g torsk
200 g røkt kolje
100 g reker
3 ss creme fraiche eller seterrømme
salt og pepper

Skrell potetene og skjær dem i store kuber. Kok i usaltet vann til de er møre, 15 til 20 minutter. Hell av vannet og ha potetene tilbake i kjelen. La dem dampe litt på ettervarmen. Hell melk og smør ned i kjelen, og bland i litt salt. La det varme seg opp med potetene på ettervarmen. Mos så alt med en potetmoser eller gaffel. Ha i 100 gram av den revne osten, spar 25 gram til å ha på toppen til slutt.

Sett ovnen på 200 grader. Skjær fisken i kuber, og pass på at den ikke inneholder noen bein. Legg i en stor bolle. Skjær purren i to, skyll godt og skjær i tynne halvmåner. Skrell gulroten og skjær i tynne skiver. Ha i bollen sammen med fisken og rekene. Bland i salt og pepper og creme fraiche. Legg i en stor ildfast form. Legg potetmosen over fiskeblandingen som et lokk. Strø over resten av cheddaren. Stek i 20 minutter. Sett så ovnen på grillfunksjonen, sett formen høyt i ovnen og gratinér i 5 minutter.

Servér med kokte selskapserter med et lite dryss mynte.

Ingen kommentarer: