torsdag 17. september 2009

Om mat og lureri

Jeg sendte mail til Q-meieriene angående deres nye produkt Skyr. Den så slik ut:

Hei!

Jeg er veldig matinteressert , og gledet meg veldig over at dere har lansert det nye produktet Skyr. Det er viktig å få i seg nok proteiner, og siden Skyr er rik på proteiner og lav på fett ble jeg veldig interessert i å smake. Det kan i blant være vanskelig å oppnå en varig metthetsfølelse med vanlig yoghurt, og det gleder meg at dere vil utfordre Tines yoghurtmonopol.

Nå har jeg prøvd Skyr (med skogsbærsmak), og har litt blandet intrykk. Konsistensen var god og fast, og Skyr gav en veldig mettende og tilfredsstillende følelse. Dessverre hadde den en ekkel bismak. Jeg sjekket innholdsfortegnelsen, som gav meg svaret: Hvorfor måtte dere tilsette aspartam/kunstig søtstoff i produktet deres? Fokus i mattrendene er på stadig mer naturlige ingredienser, og minst mulig brukn av kjemiske stoffer. Jeg viser til bøker som "Hjelp, hva skal jeg spise" av Tron Soot-Ryen (1998) (s.81-82), og "Den hemmelige kokken" av Mads-Eric Nilsson (2008). Jeg skjønner at det er en trend med "uten tilsatt sukker", og at dere tror forbrukerne (jeg antar produktet er rettet mot kvinner i alderen 20-50 år) kommer til å kjøpe mer hvis de ser denne setningen, men jeg skulle ønske at Q-meierier holdt seg for gode til å bedrive slik villedende markedsføring.

Forskning tyder på at kunstig søtningsmiddel lurer kroppen til å produsere insulin, som skal hente sukkeret i blodet og føre det til cellene, men når det ikke er noe ekstra sukker (som er blitt intatt i maten) vil blodsukkeret synke, og man vil ønske seg mer å spise. Det er veldig dumt at et produkt som tydeligvis er laget for å mette, og for å være et sunt alternativ, inneholder søtstoffer.

Kunne dere ikke brukt naturlig druesukker eller søte Skyr med epleekstrakt (eller et annet naturlig stoff) i stedet?

Det er åpenbart et produkt som innbyr til å spises flere ganger i uken, til frokost, lunsj elle som et mellommåltid. Aspartam er et såpass kontroversielt stoff at det ikke kan tenkes at det er ment som en grunnsten i vårt daglige kosthold. Jeg viser til flere lenker angående dette temaet.

http://www.pasienthandboka.no/default.asp?mode=news&newsid=440"


http://no.wikipedia.org/wiki/Aspartam

http://www.forskning.no/artikler/2008/februar/1202472293.91

Med vennlig hilsen

All about Eva

Svaret jeg fikk så derimot slik ut:


Takk for din henvendelse.

Vi i Q-Meieriene setter stor pris på tilbakemeldinger fra publikum. Q-Skyr er et nytt produkt i Norge, og vi har ingen umiddelbare planer om å lansere nye varianter, men på lang sikt kan det kanskje være gunstig å utvide sortimentet.

Når det gjelder bruken av søtstoff i Q-Skyr, ønsket Q-meieriene å tilby forbrukerne ett mettende lite måltid som ikke inneholder fett eller mye sukker. Vi har derfor valgt å ikke tilsette sukker i Q-Skyr. Q-Skyr inneholder noe naturlig sukker fra melk, frukt og bær. Q-Skyr er tilsatt søtstoff som bidrar til den gode smaken. Helsemyndighetene ønsker at inntaket av tilsatt sukker reduseres i den norske befolkningen og har senest i 2008 vurdert at det ikke er helsefarlig å spise eller drikke matvarer som inneholder søtstoff. Se følgende link for mer informasjon fra offentlige myndigheter; Matportalen.

Vi vil ellers minne om at det ikke er anbefalt at barn under 3 år inntar søtstoff ut fra et føre-var-prinsipp. Se følgende link fra helsemyndighetene vedrørende dette; matportalen.

Så hva kan vi konkludere med? Jo, at Q mener at det egentlig ikke er trygt med aspartam, men at de ikke bryr seg med at voksne mennesker får det i seg, for mattilsynet mener at det er greit. Barn bør skånes. Dette er synd, for i konkurransen med Tine er det vanskelig å skille seg ut, og de kunne skilt seg ut på en veldig positiv måte ved å velge en mer naturlig linje på matvarene sine. Synd for dere, Q.

17 kommentarer:

Lizthetailor sa...

Skjønner ikke at ikke Skyr kan søtes med spaltet melkesukker som enkelte andre melkeprodukter. Synes det virker veldig umoderne å bruke aspartam.

Lin sa...

Veldig bra mail du har skrevet Eva!
Ikke krass og spydig, bare undrende og faktaorientert!

Svaret er nok politisk korrekt sett fra presseavdelingen i Q.

Fra meg, som en forbruker, så er dette virkelig for dårlig. Jeg velger alltid Q når jeg kan det, men vil fra nå av sjekke innholdsdeklarasjonen nøye, for å se at jeg ikke blir lurt.

Takk for nyttig post!

Eva sa...

Lithetailor: Jeg er selvsagt enig med deg.

Lin: Takk, det var hyggelig sagt. Jeg liker jo i grunnen Q, og ser gjerne at Tine blir utfordret. Men de skuffet meg veldig med den aspartamen, altså.

Unknown sa...

Heia deg Eva.

Kjempefint brev, håper den som skrev svaret føler seg litt dum, men det er jo klart de må forsvare produktet sitt...

Liz Mortensen sa...

Jeg fikk nøyaktig samme svar etter å ha sendt en mail om innlegget på bloggen min om Skyr, så det er tydeligvis bare et standardsvar de sender ut til alle... Så slipper de å tenke på det!

Skuffende holdning fra Q, spesielt siden jeg også alltid har ønsket å støtte dem som den lille utfordreren til Tine

Hallvord R. M. Steen sa...

Tusen takk for dette! Sender sjølv E-post til Q om det og krysser fingra..

Ben Jamin sa...

Du burde kanskje skrive tilbake og poengtere at:
- produktet hadde en ekkel bismak
- det er flere forbrukere som deg som ønsker å kjøpe lignende, men bedre produkter
- det er lite lurt å profilere seg for den lite bevisste forbrukeren som ikke verdsetter kvaliteten

Eva sa...

Siri: Ja de må forsvare produktet sitt, men de burde høre på hva forbrukerne vil ha, ikke sende dem dårlige standardsvar.

Liz Mortensen: Det var derfor jeg også ble skuffet. Jeg vil jo støtte Q, men de gjør det vanskelig.

Hallvord: Det er flott at du også sender mail! Jo flere som kontakter dem jo bedre! Kanskje de skjønner at vi ikke vil ha det slik.

Ben Jamin: Jeg har skrevet om de tingene du nevner der i min første mail, og de tok det tydeligvis ikke på alvor. Jeg hadde håpet at de ville syns at smak er viktig.

Unknown sa...

Det er bra du sier fra for alle oss som ikke vil ha kunstig søtningsstoff. Jeg vil gjerne vite hva Q forøvrig bruker av aspartam. Hva med å bruke Stevia, er det er bra produkt?
Hilsen Gunnar A Steen

Ulrik F. Thyve sa...

Nå har jeg til nå sett kun èn studie som peker på forholdet mellom aspartame og insulin, så jeg vet ikke om jeg vil basere min virkelighetsforståelse rundt kunstig søtning bare på den. Videre er det da ingen som blir "lurt", så lenge varedeklarasjonen har aspartame på listen, så er vel det greit for alle involverte?

Eva sa...

Cain: Forskning viser det de som forsker vil at den skal vise. Det finnes veldig sterke krefter i matvareindustrien som tjener grovt på å produsere aspartam, i tillegg til den delen av industrien som tjener grovt på å benytte seg av disse kjemiske stoffene. En studie er nok for begge sider.

Men som du ser i svaret fra Q mener de selv at man ikke bør gi aspartam til små barn, og jeg tror på at det som ikke er bra for barn heller ikke er bra for voksne.

Når det gjelder å føle seg lurt så vil jeg si at JA jeg føler meg lurt. Av den enkle grunn at Skyr er et yogurtlignende produkt som markedsfører seg selv som sunt (Slagordet er "Godt med god samvittighet").

Aspartam har ikke blitt regnet som sunt i noen studie som jeg har sett, og jeg ser ikke hvorfor man skal ha god samvittighet av å proppe seg full av tilsetningsstoffer, uansett type.

Forresten er jeg på et korstog mot begrepet "uten tilsatt sukker". Det burde stå: "Med søtningsmiddel".

Her er nettsiden: http://www.q-meieriene.no/wps/wcm/connect/Q/Produkter/Nye+produkter/NO-Q-nyhet-skyr

Det er lureri når det ikke står noe om aspartam og man må lese seg til med bitte små bokstaver hva produktet inneholder (på selve produktet).

Puh. Er litt engasjert merker jeg.

Ulrik F. Thyve sa...

Akkurat som sukkerindustrien tjener stort på å sverte stevia, aspartame og andre løsninger som ikke innebærer inntekter for sukkerindustrien.

Videre synes jeg ikke argumentet "det at man kan overdrive og komme over sikkerhetsmarginene for dette stoffet hos små barn, tilsier at voksne ikke bør spise det" er særlig godt. Sikkerhetsmarginene fra mattilsynet er veldig strenge, og man kommer, selv ikke som barn, veldig nært dem ved et vanlig inntak av aspartame, at Q-meieriene i tillegg til dette er enda mer forsiktig, er mer et pluss, enn slik du fremstiller det, et minus.


Og at Skyr [i]er[/i] et godt yoghurtalternativ med mindre sukker, mer proteiner og en grei næringsbalanse ellers blir jo ikke forandret av at det er aspartame der. At gelatin ikke er sunt, tilsier ikke nødvendigvis at det dermed er usunt. Jeg foretrekker personlig, i påvente av at folk skal bruke stevia, aspartame foran sukker. Nordmenn (og folk i vesten generelt) får i seg altfor mye sukker på generell basis, og det er et langt større problem for de fleste, enn de få mg av aspartam de får i seg ukentlig.

Eva sa...

Cain: Det at folk i vesten får i seg for mye sukker kommer vel strengt tatt av for stort inntak søtsaker og sukkerholdig drikke, og tilsetning av sukker i ferdigprodukter.

Jeg ville heller sett en naturell skyr uten fruktsmak eller aspartam, enn ferdigsauser med aspartam og acesulfam K. Man kan ikke skylde det høye sukkerinntaket i vesten på yoghurt.

Velg vann fremfor brus/juice, ikke spis søtsaker på hverdager og lag mat fra bunnen av - det ville vært mine tips til å minske sukkerinntaket. Ikke det å høyne søstoffmengden.

Jeg har forresten hørt at grunnen til at stevia er forbudt i Norge er at produsentene av aspartam o.l ikke vil at de skal bli utkonkurrert av noe som ikke har like mange farlige bivrikninger. Vet ikke om det er sant. Men det er jo sant at Stevia ikke er i nærheten av å erstatte andre søtstoffer.

Ulrik F. Thyve sa...

Årskaen til at Stevia er forbudt som søtningsstoff i brus o.l. er sukkerindustriens påvirkning av tilsvarende Mattilsynet i USA og norges evne til å peke på deres avgjørelse når stevia ble vurdert her hjemme. I land som japan brukes stevia som søtningsmiddel i brus, is o.l. og fungerer utmerket som det.

Ellers har du selvsagt gode tips for å kutte ned på sukkerforbruk, men det er ikke å stikke under en stol at også bruk av kunstig søtning hjelper betraktelig på å dempe sukkerforbruket slik forbruksmønsteret er per i dag, og igjen: de skadelige virkningene av sukker er bevist i langt større grad og har større utstrekning enn det samme for aspartames del.

Lizthetailor sa...

Jeg holder med Eva. Uansett giftig eller mindre giftig stoff, holdningene til Q-meieriene bygger ikke opp under omdømmet deres.

- Og jeg føler meg også lurt. Jeg liker når matprodusentene kommuniserer så ærlig som mulig.

Anonym sa...

Hei,
Som ansatt i Kavli, som igjen eier Q-meieriene, føler jeg for en oppklaring. (Det er forøvrig ikke jeg som har sendt opprinnelig svarmail, og det er heller ingen egen presseavdeling i Q/Kavli, til det er vi nok alt for små, derav standardsvar...)

Grunnen til at Q ikke ønsker å anbefale bruk av aspartam til små barn er ganske enkelt fordi det ikke er gjort noen undersøkelser på eventuelle bivirkninger spebarn/småbarn kan ha ved inntak av aspartam. En slik studie ville ikke vært etisk forsvarlig. Grunnen til at det ikke gjøres tester er at inntaket kan være for høyt i forhold til kroppsvekt. I rapport utarbeidet av mattilsynet og sosial og helsedirektoratet, se: http://www.vkm.no/eway/default.aspx?pid=277&trg=Container_6269&Main_6177=6242:0:&Container_6269=6187:1656685::0:6243:1:::0:0, gis det råd om å ikke gi aspartam til barn under 3 år.

At ikke små barn kan spise aspartam bør ikke medføre slutningen om at det da også er farlig for voksne.
Aspartam er testet på personer eldre enn 3 år, og det er ikke funnet farlig for denne gruppen. Naturlig nok, og som alt annet, i normale mengder.

Det er aldri Q-meierienes hensikt å lure forbruker. Forbrukerundersøkelser i forkant av lanseringen av skyr viste oss at en stor andel av forbrukere er opptatt av at mat ikke skal inneholde sukker, og det er derfor dette er presisert på etiketten. I varedeklarasjonen er alt innhold inkludert, slik dagligvareleverandører er forpliktet til å gjøre.

Selv om man føler at svaret fra Q er ullent, og dårlig, skal det vites at all kundekontakt er viktig, og at det gir Q grunnlag for å undersøke muligheter for forbedringer.
Endringer på allerede lanserte produkt, eller lansering av nye produkter må derimot skje etter avtale med kjedene, Q har derfor ingen mulighet eller ønske om å endre umiddelbart.

Håper dette var litt oppklarende.

Mvh
fornøyd Kavliansatt :)

Anonym sa...

Er det noen som vet nøyaktig hvor mange mg aspartam det er i per 100 g Q-Skyr?