lørdag 5. januar 2013

Sunn granola

De fleste av oss har vel et nyttårsforsett eller to. Mange forsetter handler om kosthold, særlig etter den tunge julematen og de store alkoholmengdene er det mange som har behov for en sunnere januar. Noen har forsett om å begynne å spise frokost hver dag, mens andre har lyst til å ta av noen kilo. Andre kan ønske å spise mer hjemmelaget mat, og distansere seg fra halv- og helfabrikata. Frokostblanding og müsli er vel to av områdene hvor halv- og helfabrikata fortsatt er rådende. Cornflakes, crüsli og Go' Dag müsli kan kanskje virke som et bedre valg enn brødskive med syltetøy, men hvorfor ikke lage frokostblandingen sin selv? Denne oppskriften oppfyller krav til sunnhet. Med fullkorn og nøtter er den spekket med sunne oljer og fiber. Den er søtet med bare et par spiseskjeer honning, og inneholder et minimum av olje. I tillegg smaker den kjempegodt. Prøv den med rismelk eller yoghurt naturell.

 

Sunn granola

200 g firkorn
50 g solsikkekjerner
100 g blandede nøtter*. Jeg har mandler, hasselnøtter, paranøtter og valnøtter.
2 ts kanel
50 g rosiner
2 ss honning
1 dl varmt vann
1 ss solsikkeolje


Varm ovnen til 180 grader. Bland nøtter, solsikkekjerner og firkorn og kanel. Vent med rosinene. Rør honningen ut i det varme vannet, gjerne rett fra vannkokeren og ha i solsikkeoljen. Bland honningvannet i frokostblandingen og rør godt så alt blir dekket. Hell over på en bakeplate dekket med bakepapir. Spre granolaen godt utover platen og stek i 30 minutter. Rør litt rundt med en tresleiv cirka halvveis i steketiden. La blandingen avkjøles på platen, og tilsett rosinene. Ha i en lufttett beholder.

* Du kan selvsagt variere nøttene og frøene du vil ha i. Linfrø, gresskarkjerner, sesamfrø og pekannøtter er gode også!3 kommentarer:

Feroz sa...

Namm! Jeg tror frokosten min plutselig ble mer spennende!

Anonym sa...

Hallo.

Jeg ser at flere av mine rosiner er litt mindre enn andre. Kan jeg gå opp til 55 stk rosiner da?

Regnet at det var ca 8 rosiner som var mindre enn gjennomsnittet, også var det 2 rosiner som var ekstra store.

Anonym sa...

Fantastisk godt med yoghurt naturlell og diverse tørker frukter. Forsvinner fort her i huset:)