fredag 29. februar 2008
Fin fredag
onsdag 27. februar 2008
Mammutsalg!
Jeg gleder meg!
søndag 24. februar 2008
Det ferske
onsdag 20. februar 2008
Middagstips
Pizza med gorgonzola og parmesan. Også her er det godt med litt grønt på toppen.
Oppdatering:
Jeg lagde en himmelsk Pizza Vegetariana med denne ferdigpizzaen forleden dag:
Nok til to
1 liten, fast squash skjæres i tynne strimler og stekes på begge sider på middles varme i en stekepanne med litt olivenolje. Krydres med oregano og salt og pepper. Legges utover pizzaen. Fire champignoner skjæres i tynne skiver og stekes (gjerne i samme panne uten å rense den først, da får de med seg resten av krydderet). Fordeles utover pizzaen. I tillegg kan man legge på noen stenløse oliven og strø over litt ekstra ost (parmesan, mozarella, gulost).
Stekes i ovnen på 225 grader i syv minutter.
Forresten nevnte jeg kanskje ikke at jeg er (semi)vegetarianer, jeg spiser fisk, men ikke pattedyr eller fjærkre.
Vika i solnedgang
tirsdag 19. februar 2008
Stabat Mater
fredag 15. februar 2008
Himmeltårnet av Vetle Lid Larsen
Byråkraten med det merkelige navnet Kamante (ligner på amante, italiensk for elsker...) reiser rundt og skriver rapporter. På en av sine rundreiser havner han i den lille, mystiske vestlandsbygden Aur, med den idylliske Amandeldalen i nærheten. Han blir fascinert og klarer ikke å rive seg løs, og dra videre fra dette stedet. Her møter han den gamle fru Gemmer som eier pensjonatet han bor på, og hennes merkelige hjelper Kinko. Han blir fascinert og forelsket iden skjønne sangerinnen Margareta Kil som bor hos den kalde og følelsesløse Ordføreren, og som er grunnen til hans opphold i Aur.
Romanen har to hovedmotiver som den veklser mellom: Den ene er fortellingen om Ordførerens plan om å bygge et tårn som skal nå opp til himmelen og ødelegge dalen, og fru Gemmers desperate forsøk på å stanse tårnbyggingen. Den andre er Kamantes forelskelse i Margareta Kil, hans person og fortid, og filosofiske utredninger om livet, døden og kjærligheten (ikke så mye om havet i denne romanen).
Jeg syns boken lykkes til en viss grad med blandingen mellom fortelling og filosofering, men dessverre gjør denne blandingen at man hverken blir særlig engasjert i historien og karakterene, eller grepet av utredningene om kjærligheten, ensomheten og begjæret. Det virker som om forfatteren ikke helt klarer å gjennomføre det påbegynte prosjektet, noe som også har vært tilfelle i den forrige boken jeg leste av Larsen ("Kjærlighet før øya synker"). Romanen bygger opp en veldig spenning som det ikke blir noe utløp for, og den har en svak avslutning. Kanskje den er for kort? Vetle Lid Larsen skaper nydelige, eventyraktige bilder, og språket er pompøst uten å være ironisk. Det kan bli litt mye å svelge for en moderne leser. Det er en hyggelig roman å lese på sengen, men ikke stort mer enn det.
torsdag 14. februar 2008
Ondagsmiddag
1 purre
1 potet
4 små sjalottløk (el. 2 store)
2 fedd hvitløk
grønnsaksbuljong
vann
1 pakke frossen spinat (400 g), tint
2 ss rømme
vodka (eller grappa eller gin)
(hav)salt
hvit pepper
røkt ørret (eller laks, eller reker, eller egg)
Fres purre, potet og sjalottløk og hvitløk i en kjele til de blir gyldne. Hell over vannet og tilsett buljong. Vannet skal akkurat dekke grønnsakene (ca 5-6 dl), da blir suppen ekstra kremete og god, og ikke så utvannet. La suppen småkoke i fem minutter. Tilsett den tinte spinaten og kok opp igjen. La suppen småkoke en liten stund til, men pass på så spinaten ikke mister den fine grønnfargen. Ta suppen av varmen og miks den med stavmikser eller i blender/miksmaster til alle ingrediensene er blitt til en jevn blanding uten biter. Nå kan du begynne å smake til med salt og hvit pepper, men vær forsiktig med saltet, fisken som skal i til slutt er veldig salt, og det er salt i bulkongterningen. Tilsett så rømmen og rør om. Rømmen gir en syrlig smak, og gjør suppen mer interessant. Til slutt er det godt med en dæsj (ca 2 ss) vodka (hvis du har det i huset). Den gir en balansert smak, og er den hemmelige ingrediensen. Alkoholen vil fordampe hvis du ikke serverer den med en gang, men varmer den litt, så ingen fare for sjåfører o.l. Det er uansett ubetydelige mengder. Dekorer med denkaldrøkte ørreten helt til slutt når suppen er fordelt i fine suppeboller eller dype tallerkner, røkt fisk bør nemlig ikke koke. Serveres med godt brød. Jeg har hvitløksbrød på bildet, og det var herlig.
Appelsinsorbet med honning og kanel:
2 gode, store appelsiner (skrelt)
1 ss honning
2 ts kanel
Kjøres i blender til det blir en jevn masse. Den blir ganske flytende. Hell appelsinmassen i en boks med lokk som tåler fryseren, og la den avkjøles til den får ønsket konsistens. Rør om ca. hver halve time for å forhindre dannelsen av iskrystaller.
Bon appetit
fredag 8. februar 2008
Ljubljana
Sagene kirke
Den sjarmerende, ny-gotiske Sagene kirke, som dessverre er stengt for oppussing. Skulle gjerne sett innsiden på denne eventyrslott-aktige kirken. Forhåpentligvis blir de ferdige snart, men man vet aldri med tiltak iverksatt av Oslo kommune.
The Urban Jungle
torsdag 7. februar 2008
Sesampanert, ristet laks med asiatiske grønnsaker
Sesampanert, ristet laks:
2 laksestykker (tint)
4 ss sesamfrø
2 ts havsalt (Maldon)
cayennepepper
1/2 ts mel
olje
Bland sammen sesamfrø, salt og cayennepepper og mel.
Vend laksen i blandingen til den er godt dekket på alle sider.
Stek laksen i en stekepannen på høyeste temperatur til sesamen
blir gylden. Fisken skal ikke bli gjennomstekt, den skal bare få
en delikat skorpe. Putt så laksen i ovnen på 175 grader til du er
ferdig med å lage tilbehøret.
Asiatiske grønnsaker
Grønnsaker av eget valg (vårløk, sukkererter,
vannkastanjer, brokkoli, paprika, hva enn du liker)
Jeg har brukt ICAs Asiatiske Wok-blanding
men det meste duger.
Soyasaus
ev. Fiskesaus
Stek grønnsakene på høy varme (gjerne i samme panne som fisken).
Tilsett resten av sesamblandingen hvis det er noe igjen. Krydre til
med soyasaus og/eller asiatisk fiskesaus. Når disse er ferdige (ca 6-8 min)
er fisken klar.
Serveres med nudler eller ris og en god dæsj asiatisk Sweet Chili Sauce.
Arkitektur
Kanskje jeg er for estetiserende, kanskje jeg er reaksjonær eller kanskje jeg bare er opptatt av å ha det vakkert rundt meg. Jeg vil i hvertfall legge ut bilder av plasser, parker, bygårder, blokker og bygninger, og kanskje kommentere litt.
Først av alt vil jeg presentere en plass jeg anser som et eksempel på Oslos estetiske forfall:
Dette er ved Thorvald Meyersgate, Sagen og Akerselven er bak meg og til høyre. Er det rart det ikke er noen glade, basketballspillende ungdommer på denne plassen?
Mer følger