torsdag 14. februar 2008

Ondagsmiddag

Spinatsuppe med kaldrøkt ørret

Kremet spinatsuppe:


1 purre
1 potet
4 små sjalottløk (el. 2 store)
2 fedd hvitløk
grønnsaksbuljong
vann
1 pakke frossen spinat (400 g), tint
2 ss rømme
vodka (eller grappa eller gin)
(hav)salt
hvit pepper
røkt ørret (eller laks, eller reker, eller egg)

Fres purre, potet og sjalottløk og hvitløk i en kjele til de blir gyldne. Hell over vannet og tilsett buljong. Vannet skal akkurat dekke grønnsakene (ca 5-6 dl), da blir suppen ekstra kremete og god, og ikke så utvannet. La suppen småkoke i fem minutter. Tilsett den tinte spinaten og kok opp igjen. La suppen småkoke en liten stund til, men pass på så spinaten ikke mister den fine grønnfargen. Ta suppen av varmen og miks den med stavmikser eller i blender/miksmaster til alle ingrediensene er blitt til en jevn blanding uten biter. Nå kan du begynne å smake til med salt og hvit pepper, men vær forsiktig med saltet, fisken som skal i til slutt er veldig salt, og det er salt i bulkongterningen. Tilsett så rømmen og rør om. Rømmen gir en syrlig smak, og gjør suppen mer interessant. Til slutt er det godt med en dæsj (ca 2 ss) vodka (hvis du har det i huset). Den gir en balansert smak, og er den hemmelige ingrediensen. Alkoholen vil fordampe hvis du ikke serverer den med en gang, men varmer den litt, så ingen fare for sjåfører o.l. Det er uansett ubetydelige mengder. Dekorer med denkaldrøkte ørreten helt til slutt når suppen er fordelt i fine suppeboller eller dype tallerkner, røkt fisk bør nemlig ikke koke. Serveres med godt brød. Jeg har hvitløksbrød på bildet, og det var herlig.

Appelsinsorbet med honning og kanel:




2 gode, store appelsiner (skrelt)
1 ss honning
2 ts kanel

Kjøres i blender til det blir en jevn masse. Den blir ganske flytende. Hell appelsinmassen i en boks med lokk som tåler fryseren, og la den avkjøles til den får ønsket konsistens. Rør om ca. hver halve time for å forhindre dannelsen av iskrystaller.

Bon appetit

Ingen kommentarer: