fredag 8. februar 2008

Ljubljana

Den vakre broen som går over elven Ljubljanica. Til venstre for broen er den mest kjente og sentrale plassen i Ljubljana, Preserenplassen, og langs elven finner man et vell av hyggelige kafeer, restauranter og utesteder.

Ljubljana er en vakker by, som jeg anbefaler alle å ta en tur innom. Selv var jeg der for tre år siden, på interrail. Menneskene er vennlige og kunne veldig godt engelsk i forhold til mange andre steder jeg har vært. De har veldig god mat til en billig penge, og stemningen er uslåelig.


En pust i bakken på vei oppover slottshøyden, ved siden av et nydelig, lite Maria-kapell og et eldgammelt tre.

Sentralt ligger også slottsøhøyden, som er en stor ås nesten midt i byen. På toppen av denne ligger Ljubljana slott. Veien opp til toppen er verdt turen i seg selv. Man går oppover en bratt sti mellom de grønne løvtrærne, helt til slottet plutselig åpenbarer seg på toppen. Slottet har museum og kafé, og er byens største turistattraksjon. Mange Ljubljanere tar søndagsturen sin opp på slottshøyden, og utsikten fra åsen er helt fantastisk. Man føler at man kan se hele Ljubljana.

Arkitekturen i sentrum strekker seg fra barokk til art nouveau, og det finnes utrolig mange vakre detaljer. Det finnes også overraskende mange bra steder å shoppe, hvis man ikke er opptatt av de aller hotteste designer-merkene, og mange hippe kafeer.

Så reis reis reis før det blir for sent, og byen mister sin outsider-sjarm!


Ingen kommentarer: