søndag 2. mars 2008

Risotto alla MilaneseDette er vegetarvarianten av den tradisjonelle Risotto alla Milanese, den originale inneholder visst unevnlige deler av dyr. Nok om det. I risottoen er det risen som er hovedingrediensen, så det er viktig å ikke dynge den ned med masse sterke smaker. Her har jeg bare hatt i safran, som er den opprinnelige ingrediensen til Milanesen, og rørt inn litt persille, sitronskall og hvitløk til slutt. Det er best om man får tak i Arborioris, som er en av de vanligste risottoristypene. Den kan man finne i velassorterte matbutikker (som ICA og Ultra), innvandrerforretninger og delikatessebutikker. Jeg har hørt om folk som har brukt grøtris, men dette har jeg aldri testet selv.

Dette er en utrolig takknemmelig rett å lage, og den ultimate kosematen når man er kald, trist eller bare vil kose seg med noe mykt og varmt. Cluet med risotto er at det er viktig å passe på den og røre (nesten) hele tiden, men dette kan faktisk være avslappende - stadig gjentatte bevegelser i ca 20 minutter og så er den ferdig. Jeg tror mange anser risotto for fancy restaurantmat, men jeg syns den blir aller best hjemmelaget rett som den er, uten at det er gjort noen heftige greier med den.

Grunnoppskriften på risotto (for to) er:


1 løk, finhakket
ca. 250-300 gram Arborioris
ca. 1 liter grønnsaksbuljong (holdes varm)
1 dl tørr hvitvin eller vermouth (kan sløyfes)
smør/olivenolje

Milanese-ingredienser:
5 ml safran rørt ut i 3 ss kokende vann
skallet av en halv sitron
bladpersille, finhakket
1 fedd hvitløk - presset
massevis av parmesan
salt og sort pepper


Surr løken i smøret/olivenolje på middels varme i en stor kjele, til den blir blank. Skru opp til full varme og tilsett risen. Stek den sammen med løken til den er dekket av smør og løk. Det kan gjerne sprake litt, det er bare bra. Tilsett så vinen og safran-blandingen, og rør til det har kokt inn. Hvis du ikke har vin kan du begynne med buljongen med en gang. Tilsett øse etter øse med buljong, og rør godt til hver buljongdose koker inn i risen. Prøvesmak etter hvert, det er ikke sikkert du trenger all buljongen. Når risen er kremet, kokt, men fortsatt gir litt tyggemotstand (al dente) tar du kjelen av platen og rører inn parmesanen, persille, hvitløk og sitronskall. Til slutt krydrer du med sort pepper og litt salt, men vær forsiktig, det er mye salt i buljong.

Voilà! Risotto alla Milanese! Buon appetito!

Ingen kommentarer: