tirsdag 28. april 2009

Pai med spinat og fetaost

Dette er en av mine favorittpaier. Både å lage og å spise. Den føles sunn, fordi den har så mye spinat i seg, men når sant skal sies er den vel egentlig ikke det. Men den er god! Veldig god!

Paibunnen jeg lager varierer etter hvilken anledning jeg lager pai til, og siden jeg har gitt dere oppskriften på hverdagsbunnen, den med kesam, skal jeg nå gi fra meg oppskriften til festbunnen, den jeg lager når jeg ikke orker å bekymre meg for vekt og kalorier og smørinntak.




Paibunn til fest - liten form:

100 g kaldt smør
150 g hvetemel
1/2 ts salt (ikke maldon, det blandes ikke ordentlig inn i deigen)
2-3 ss iskaldt vann

Jeg lager min paideig i food processor. Sleng alle ingrediensene bortsett fra vannet i food processoren. Kjør til det blir smuler av smøret og melet, tilsett så vannet og kjør veldig kort, bare til deigen så vidt har samlet seg. Pakk deigen inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet.

Nå kan du begynne med fyllet. Og sett ovnen på 200 grader.

Spinat- og fetafyll:

300 g frossen spinat
1 liten løk, eller to store vårløk (kan sløyfes)
1 fedd hvitløk
1 ss olivenolje

1 pakke fetaost, smuldret eller skåret i biter

3 egg
1/2 dl matfløte (kan sløyfes og erstattes med melk, rømme, yoghurt e.l)
1 dl melk
salt og pepper til smak (her er det selvsagt Maldon som gjelder)

Tin spinaten i en stekepanne eller kjele med hvitløksfeddet (som ikke skal skjæres opp, bare gi en forsiktig smak). Når spinaten er nesten tint kan man tilsette løk eller vårløk, og frese forsiktig i noen minutter. Pass på at det meste av spinatvannet er fordampet. Sett til side, til avkjøling.

Ta paideigen ut av kjøleskapet og klem den ut i en liten paiform. Prikk grundig med gaffel og sett den inn i ovnen i ca 10 minutter, eller til den føles ferdig.

Imens lager du eggestanden. Bare pisk alle ingrediensene sammen (helst med gaffel)til du får en jevn blanding.

Når du har tatt ut formen med deigen ut av ovnen, bland spinat og eggeblanding. Pass på så spinatblandingen ikke er for varm. Fordel fetaost ut over formen, og hell egg- og spinatblandingen over.

Stekes på 200 grader i 20-25 minutter, eller til fyllet har stivnet og blitt lett gyldent.

Til 2-3 personer, alt ettersom hvor sultne de er.

søndag 26. april 2009

Statusoppdatering

Jeg skriver oppgaver, leser til eksamen og venter på at to av fire kokebøker skal komme dumpende ned i posten, så jeg kan vise dem til dere. De to første er her allerede, men jeg vil vente så det blir ekstra morsomt med fire. Ja, nå begynner jeg virkelig å få litt av en ansamling! Tror jeg har skaffet meg nesten ti stykker i løpet av 2009, litt skremmende nesten.

Mens jeg er i gang kan jeg kanskje komme med et par advarsler.

1) Aldri, og jeg mener aldri, bruk kaldpresset rapsolje i baking. Det er kjempeekkelt, den etterlater seg en kvalmende, rapsete ettersmak. Jeg var dum som gjorde det. Bare ikke-kaldpresset olje (og vanlig smør) i baking heretter.

2) Ikke kjøp kokeboken "Porsjonskaker. Kakefest" av Gail Wagman. Jeg har prøvd å lage ting fra den, men cupcakene ble bare ekle. Kanskje hun har gode glasurer, og hun har definitivt fine ideer og bilder, men kakene smaker ikke godt. Jeg tror hun er mer opptatt av at mat skal se fin ut, enn at den skal smake godt.

tirsdag 21. april 2009

Hjartesmil


Åh, Hjartesmil. For en nydelig blogg. For alle som elsker vakre bilder og varme ord. Denne bloggen er som Amelie i bloggform. Og hun elsker risotto!

Bilde: Mariell Øyre @ Hjartesmil

lørdag 18. april 2009

Amerikanske pannekaker

Fra Nigella Bites. Gode til frokost. Lite jobb. Kjempegode!

30 g smør - smeltet og avkjølt
225 g hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts sukker
en klype salt
3 dl melk
2 egg

Bland de tørre ingrediensene. Bland egg, melk og smør. Bland det tørre med det våte - Nigella foreslår at man kan kjøre det hele i blender, og det kan jeg være med på. Hvis du ikke har blender kan du bare blande ingrediensene godt.

Stek i en tørr stekepanne med slippbelegg, eller på steketakke, eventuelt i litt smør hvis du liker slikt.

Mmmm. Server med det du liker best!

Ny tradisjon

Påskemorgen inviterte jeg en venn på amerikanske pannekaker og te. Slik så det ut.




Jeg hadde lagt på den fine duken jeg har fått av mamma. Vi drakk Montagne Bleue-te fra Palais du The. Vi spiste pannekakene med amerikansk lønnesirup fra Hilton Hotel i New York. Og med økologisk blåbærsyltetøy fra ICA. Og med nyrørte bjørnebær i en fin, grønn skål fra Ittala.

Jeg hadde på meg fin kjole, og senere gikk vi tur i sentrum og det var så varmt at man slapp å ha på seg jakke.

Slike påskemorgener bør man ha flere av. Den slukket forhåpentligvis en hver sorg.

fredag 17. april 2009

Undre undre

Jeg lurer på om alle de menneskene som googler oppskrifter og havner hos meg, lager dem.

Smoothie

Ja, da har jeg også kastet meg på smoothiebølgen. Men folkens, ikke kjøp ferdigkuttet, frossen smoothiefrukt, det er veldig lite økonomisk. Bedre å kjøpe frisk frukt, så kan man velge selv hva man vil gjøre med den, hvilken blanding man vil ha, og så rekker det mye lenger. Men ha for all del frossne bær av forskjellige slag, og isbiter tilgjengelig.

Jeg pleier å variere litt om jeg gidder å ha i yoghurt eller ikke, særlig siden jeg ikke tåler melkeprodukter sånn kjempegodt (det ville dere aldri gjettet med all den osten og fløten jeg bruker i maten min, håhå!). Jeg syns det blir like godt uten, bare litt annerledes.




Ikke helt iskrem

en moden banan
4 ss yoghurt naturell
1-2 dl juice of choice
frossne kirsebær etter smak
eventuelt 1 ts sukker

Blend!

Hvis juicen du bruker ikke er så veldig søt kan det være nødvendig med litt sukker/honning/sirup.

torsdag 9. april 2009

Seks små spørsmål

Via Hjartesmil


1. kva er ditt absolutt sterkaste barndomsminne? (heilt konkret kva du gjorde og korleis det lukta n som var der)

Oi, denne er vanskelig. Jeg har veldig mange sterke barndomsminner, jeg kan ikke bestemme meg for ett. Jeg husker alle de gangene jeg hadde migrene på skolen, hvor tungt det var å komme seg hjem. Den deilige, kjente lukta av å endelig være hjemme, i fred. Den svale luften og hvor godt det var å legge seg på siden med øret ned mot skinnsofaen og høre på knitringen. Jeg pleide å tro at å lytte til den knitringen kunne lindre smerten, og det tror jeg den gjorde.

2. kva er ditt absolutte favorittplagg og kvifor?

Jeg merker nå at jeg har avlært meg å knytte meg til ting. Jeg tror ikke jeg har noe spesifikt favorittplagg. Bortsett fra kanskje blomsterkjolen min, den elsker jeg. Får håpe den passer i år.

3. favoritt-høgtid og kvifor?

Det må i grunnen være påsken. Fordi det har pleid å være tiden jeg reiser for å møte familien min, og det er så hyggelig med stor påskelunsj påskemorgen, med egg og masse deilig mat. Og påskemorgen slukker tross alt sorgen. Dessuten skal man ikke kimse av store kartongegg fylt med godteri (hos meg var det alltid av en eller annen uforklarlig grunn bridgeblanding og M-sjokolade).

4. favoritt-mat?

Hva skal jeg svare på dette? Noe jeg kunne spist ut i evigheten? Jeg må nevne tre ting: Sushi, risotto og nesten alle potetretter.

5. om du skulle fått ei tatovering, kva skulle det vore av og kvifor?

Nei,det vil jeg ikke ha. I noen form. Hvis noen hadde tvunget meg hadde jeg valgt tegnet for steinbukken, fordi det er litt nøytralt. Halvgamle damer med feer på puppen er ikke helt min stil.

6. beskriv rommet ditt i eventyr-form

Det var en gang et lite rom, i et lite hus ved en liten elv og en skog. Rommets vegger bar et kongelig tapet i lys beige farge, og vakre bilder. Det sto et stort skrivebord i tre på dette rommet, og sengen var i messing med gullkuler på sengegjerdet.I tillegg var det en stor bokhylle som rommet menge skatter, og en kommode med mange vakre ting på.

onsdag 8. april 2009

To pastaretter i farta

To deilige pastaoppskrifter som er gjort i en fei! Begge oppskriftene er beregnet til to personer.

Den første er etter mamma, men hun pleier å bruke fersk laks som hun steker i små terninger med salt og pepper. Det kan man også gjøre. Denne retten minner om en veldig modifisert carbonara, med den deilige, kremete eggesausen.

Den andre retten er helt min egen, og den er kjempegod om jeg får si det selv. En smakssterk saus. Møre aspargestopper. Salte og milde krepsehaler. Jeg har mange ganger eksperimentert med ferdigkokte reker og krepsehaler i pasta, og konklusjonen er at man må garnere dem på tallerknen, ellers blir de seige og ekle og ikke noe gode i det hele tatt.

Fløyelspasta

250 g tagliatelle
Ett egg pluss en eggeplomme
2 ss fløte
100 g røkelaks i små biter
50 g ruccola
salt og pepper

Kok pastaen etter anvisningen på pakken, med masse salt i kokevannet. Gjerne 2-3 ts.

Lag sausen - visp egg og eggeplomme sammen med fløte, salt og pepper. Helst med en gaffel, så kommer det ikke så mye luft i. Det er viktig at sausen er godt blandet.

Når pastaen er ferdig kokt heller du av vannet og slenger pastaen tilbake i gryten, og setter den på den avskrudde platen (som fortsatt er varm). Tilsett sausen og rør iherdig, så det ikke blir eggerøre, bare en klebete kremete gul saus. Rør i ruccola. Den har godt av litt varme.

Garner til slutt med røkelaks, gjerne rett på tallerknene, eller, hvis du vil servere pastaen på et annet fat, kan du tilsette laksen her.

Det hele skal ikke ta mer enn 10 minutter, og det er rask mat, spør du meg.


Pasta med asparges og krepsehaler

250 g tagliatelle eller penne (eller annen pasta som du liker. Kanskje ikke sommerfuglpasta.)
En pakke aspargestopper, eller fine, nye asparges
100 g krepsehaler/reker (eller kan sløyfes for vegetarversjon)
1 dl matfløte
3 ss revet parmesan
Skallet og saften av en liten halv sitron
En klatt smør
Salt og pepper

Kok opp pastaen etter anvisningen på pakken.

Skjær asparges i mindre biter, gjerne på størrelse med en halv finger. Hørtes det makabert ut? Stek dem i smør i en panne til de blir glinsende og begynner å bli nydelig intenst grønne. Tilsett så fløte og sitronskall. La fløten koke forsiktig opp i pannen, og ta den så av varmen. Smak til med parmesan, sitronsaft, salt og pepper. Det skal bli en smaksrik, intens saus.

Hell av pastaen og bland inn asparges + fløtesaus. Gjerne i stekepannen. Overfør til tallerken og garner med krepsehaler, og gjerne litt friske urter. Basilikum tror jeg ville passet bra.

Voila!

tirsdag 7. april 2009

Lengter etter sommeren



Åh, som jeg lengter etter sommeren! Etter varme dager med stikkende sol, hvor en sval skygge er som himmelen på jord. Etter varmt sommerregn og sommerstormer. Jeg lengter etter å gå i sommerkjoler som svisjer løst rundt bena og etter lunkten av solvarm hud.

søndag 5. april 2009

Ting jeg har bakt

Begge oppskriftene er fra Nigella Express, som jeg fikk av min kjære til jul.




I det siste har jeg vært besatt av muffins, særlig de som er laget med olje i stedet for smør. Av en eller annen grunn føler jeg at de blir aller best da. På bildet over er olje og egg pisket sammen, og danner en nydelig, gul, emulgert masse. Noen minutters visping til og det vil bli majones. Hehe.

Og her er resultatet. Bananmuffins med sjokolade. Nam.



Jeg har også eksperimentert med brødbaking. Her ser du latmannsbrød. Det var kjempegodt, jeg spiste nesten hele på en dag. Ikke noe knaing, heving eller klissing påkrevet. Det er noe for meg.