mandag 4. januar 2010

Sjokoladepavlova

Sjokoladepavlova er blitt en av mine "vise seg frem"-desserter. Den er lett å lage, ser imponerende ut og smaker veldig godt. I tillegg er dette en glutenfri dessert.

De lærde strides om pavlovaens opprinnelsesland, men den mest kjente versjonen er at den ble kreert i Australia til ære for ballettdanserinnen Anna Pavlova. Den hvite marengsen sammen med kremen skal liksom representere det hvite strutteskjørtet.

Her har Nigella skapt en sjokoladeversjon, så kanskje Anna kunne ha en jord/høstfarget periode. Eller kanskje den mest minner om Märta Louises kreasjon i bryllupet til Haakon & Mettemarit. You be the judge.

I denne oppskriften brukes det for det meste sukker og eggehvite. Pavlova er jo som en gigantisk marengs, som til forskjell fra sine små kusiner er myk og litt marshmellowaktig i midten. Denne versjonen er i tillegg spekket med kakao og sjokoladebiter, for å gjøre det hele enda mer interessant. Min utgave er litt større og mer dekandent (for en gangs skyld) enn Nigellas, og derfor tar jeg meg friheten til å publisere den.

Redigert 16.05.2012. Redigeringer i kursiv.


Sjokoladepavlova (Nigella Lawson, Forever Summer)

Til 10-15 personer

8 eggehviter
400 gram sukker
1 drøy teskje balsamicoeddik (eller en god rødvinseddik)
1 ss bakekakao
100 gram sjokolade i biter

3 dl pisket krem

1 granateple (eller bringebær eller en eller annen frukt som passer for sesongen)

Kle et stekebrett med bakepapir. Sett ovnen på 180 grader.

Pisk eggehvitene (uten sukker først) i en helt knuskende ren bolle med en elektrisk visp, eller i kjøkkenmaskin. (Dette er ikke håndarbeid!). Hvis du er usikker på om bakebollen er ren nok kan du bruke en skive sitron eller litt kjøkkenpapir med eddik på til å rense bollen før du begynner. Dette vil fjerne fettrester eller rester av oppvaskmiddel.

Når eggehvitene danner myke topper (men ikke er tørre) tilsettes sukkeret, en spiseskje av gangen, mens vispen hele tiden går. Fortsett til du ikke har mer sukker og bitte litt til. Mange sier at du ikke bør føle sukkerkornene i massen, men etter min erfaring spiller det ingen rolle om massen er litt kornete. Det skal for all del ikke være knasende, men det er bedre med litt sukkerkorn enn med en overarbeidet røre.

Tilsett eddik, kakao og sjokoladebiter. (En gang tilsatte jeg chilisjokolade, det ble veldig godt!). Vend forsikitig til alt er godt blandet sammen.

Hell massen i en stor blob midt på stekebrettet. Glatt litt ut mens du holder på. Husk at pavlovaen vil både vokse oppover og til sidene! Det kan være lurt å tegne en sirkel på størrelse med ønsket pavlova på baksiden av bakepapiret. Sett inn stekebrettet med pavbloben og skru varmen umiddelbart ned til 150 grader.

Stek i 1, 5 timer, eller til pavlovaen føles fast og ferdig, men gir en anelse etter for trykk i midten. Avkjøl. Gjerne i ovnen, med døren på gløtt. Jeg pleier å stikke en tresleiv inn i ovnsdøren for å holde den oppe.

Når pavlovaen er helt kald kan du dekorere med krem og bær etter hjertens lyst. Skjær granateplet i to og strø frøene over pavlovaen. Mitt tips er å bruke syrlig frukt - pasjonsfrukt, kiwi, bjørnebær, jordbær. Det skjærer gjennom den sukkersøte marengsen. Ikke bruk mango eller banan, det blir bare ekkelt og altfor søtt. Og for all del IKKE ha sukker i den piskede kremen, hvis du ikke vil få sukkersjokk.

Lykke til!

(Jeg vet at hele prosessen ser veldig voldsom ut på skjermen/papiret, men der er egentlig veldig lett!)

6 kommentarer:

Ida sa...

Ser nydelig ut!

Eva sa...

Takk Ida!

AX80 sa...

I wish I was half as skilled to make such things. Lol.

Eva sa...

I bet you could manage just fine :)

Tuva sa...

Det var den i bursdagen ikke sant? Fantastisk!!! :D

Eva sa...

Jepp :) Denne var faktisk enda bedre!