søndag 5. august 2012

Pai med myk chevre og rødløk


Mer pai! Denne fant jeg gjennom hipsternettstedet Pinterest. Hvis dere vil se oppskriftssamlingen min er dette linken. Oppskriften er inspirert av denne franske varianten, men siden jeg ikke er helt ajour med franskkunnskapene mine har jeg improvisert. Paien ble veldig vellyket og jeg skal definitivt lage den igjen. Når jeg legger ut oppskrifter på bloggen her har jeg en policy om at det må være eksepsjonelt godt, og noe som jeg har lyst til å fortsette å lage. Det har kanskje ført til at bloggen ikke oppdateres så ofte som den kanskje burde. Men jeg må innrømme at de rettene jeg har lagt ut de siste to-tre årene er klassikere i mitt hjem, og at jeg veldig ofte lager dem. Så tenker jeg "Wow, dette var kjempegodt, dette kunne jeg blogget om", før jeg kommer på at jeg allerede har gjort det. Så da vet dere det.

Grunnen til at denne paien er spesielt god er at chevren er myk og syrlig, rødløken er søt og saftig, mens rosépepperen gir et krydret sting. I den franske oppskriften er det også brukt kruspersille, og det tror jeg ville passet veldig godt, men jeg glemte å kjøpe persille da jeg skulle handle, og det blir godt uten også, selv om de grønne flekkene gir en nydelig kontrast på paien.

Så til oppskriften:

Pai med myk chevre og rødløk
2-3 personer som hovedrett, 4-6 som del av et koldtbord

Paibunn:

175 g hvetemel
125 g  kaldt smør
2 ss iskaldt vann

Fyll:

1 liten rødløk, skåret i tynne skiver
100 g chevre i skiver
finhakket persille (kan sløyfes)
1 ss hele rosépepperkorn
3 egg
2 dl matfløte
salt og pepper

Paibunn:

Lag bunnen først. Kjør smør og mel til smuler i en foodprocessor. Når blandingen ligner havregryn tilsetter du vannet mens den fortsatt kjører. Når deigen så vidt begynner å klumpe seg tar du den ut og klemmer sammen til en ball og legger i kjøleskapet dekket med plastfolie. Pass på så du ikke overarbeider deigen. La den hvile i 30 min. Sett ovnen på 200 grader.


Klem eller kjevle deigen ut i en liten paiform. Prikk med gaffel og forstek på 200 grader i ca 10 minutter eller til den er tørr og lyst gyllen.


Legg chevreskivene i bunnen av formen, og så de tynne rødløkskivene. Visp sammen egg og matfløte med en gaffel, smak til med salt og rosépepperkornene (og eventuelt den finhakkede persillen). Hell eggestanden over chevren og rødløken.


Stek paien i ca 30 minutter, eller til eggestanden er fast og osten skinner gyllent igjennom løkringene.


Servér med en frisk salat med syrlig vinaigrette.4 kommentarer:

Jacta est alia sa...

Hei! Ville bare sende inn en liten hilsen og si at jeg lagde denne da jeg var hjeme på ferie forrige uke og den var kjempegod. Jeg brukte litt ulike oster og hadde bare svarte pepperkorn, men det gjorde ingenting. Den ble slukt rått og var svært populær. Skal nok lage den flere ganger.

Eva sa...

Så hyggelig at den var populær! Og gøy at den funket med svarte pepperkorn også, det er sikkert godt og litt annerledes.

chris sa...

Thanks a lot for the link to my blog, your pie seems yummy. I promise to post my recipe in english soon. Bye

Eva sa...

Chris: Thank you for your comment! My french isn't up to scratch so I sort of made the recipe my own, with a lot of inspiration from your tarte of course.