mandag 27. august 2012

Pai med paprika, cherrytomat og gruyèreMer pai! Jeg blir bare ikke lei. Det fine med pai er at man kan putte hva enn man vil oppi den, og det blir godt nesten uansett. Jeg har nettopp vært på et marked og kjøpt med meg fantastisk ost. To nederlandske, en gouda lagret i 3 år og en Prima Donna, og en fransk, nemlig gruyèren. Så tenkte jeg at vi bare er to i husholdningen og hvordan i all verden skal vi klare å spise opp halvannen kilo med ost, men jeg tror egentlig ikke det skal bli noe problem. Den kan jo også brukes i matlaging. For eksempel pai. Så var grønnsaksutvalget litt begrenset på nærbutikken på en søndag, men kombinasjonen av den søte paprikaen, de syrligsøte tomatene og osten ble kjempegod.

Paien vil nok passe perfekt til en koldtbordlunsj, en enkel og lett middag, eller på piknik.


Pai med paprika, cherrytomat og gruyère
2-3 porsjoner eller flere som del av et koldtbord

Paibunn:

175 g hvetemel
125 g  kaldt smør

2 ss iskaldt vann


Fyll:

1 liten rød paprika, vasket, renset og skåret i striper
6 cherrytomater, delt i to 
1 sjalottløk i tynne skiver
50 gram gruyèr, revet (du kan erstatte med en annen vellagret ost hvis du ikke finner gruyère)
3 egg
2 dl matfløte
salt og nykvernet sort pepper

Paibunn:

Lag bunnen først. Kjør smør og mel til smuler i en foodprocessor. Når blandingen ligner havregryn tilsetter du vannet mens den fortsatt kjører. Når deigen så vidt begynner å klumpe seg tar du den ut og klemmer sammen til en ball og legger i kjøleskapet dekket med plastfolie. Pass på så du ikke overarbeider deigen. La den hvile i minst 30 min. Sett ovnen på 200 grader.

Klem eller kjevle ut deigen i en liten paiform. Prikk med gaffel og forstek på 200 grader i ca 10 minutter eller til den er tørr og lyst gyllen. Ikke skru av ovnen!

Fyllet

Visp egg og matfløte med en gaffel og smak til med salt og pepper. Legg tomatene med snittsiden opp (dette er viktig for å ikke få vassen paibunn) og paprikaen på den forstekte bunnen. Fyll på med sjalottløken. Hell over eggestanden og dryss over revet gruyère. Husk at paiformen er veldig varm!

Stek i 20 minutter, eller til paien er gyllen på toppen og ikke lenger flytende. La den avkjøles litt før du spiser den, gjerne med en frisk grønn salat med en skarp vinaigrette.


1 kommentar:

Jacta est alia sa...

den så helt nydelig ut! takk for at du deler. Jeg synes de fleste paiene du lager virker utrolig gode!