mandag 20. august 2012

Pastasalat med persillepesto og månetørkede tomaterI dag passet det bra med pastasalat til middag, men jeg hadde lyst til å gjøre noe litt annerledes. For det første har jeg laget persillepesto, som har en litt skarpere smak enn vanlig basilikumspesto. Persille er dessuten kjempesunt fordi den er en god kilde til mineraler, og setter en frisk spiss på salaten. Det som blir til overs av pestoen kan man putte i kjøleskapet i et rent glass, gjerne med et lite lag olivenolje på toppen for å øke holdbarheten. Den smaker ypperlig til fisk, særlig laks og torsk, men man kan også bruke den som vanlig pesto for eksempel på brødskiven eller til å dyppe grønnsaker i. Den er veldig grei å lage av persille som man har slengende til overs i kjøleskapsskuffen.

For det andre har jeg valgt å tørke cherrytomatene i ovnen i noen timer før jeg hadde dem i salaten. Sett ovnen på 250 grader, vent til den har varmet seg opp, sett inn et brett med halve cherrytomater som du strør litt salt, sukker, olje og urter over, og skru av ovnen. La stå så lenge du har tålmodighet til det - gjerne over natten, men minimum 4 timer.


Pastasalat med persillepesto og månetørkede tomater
4 porsjoner

400 g pasta (helst fusili eller penne)
1 pakke ruccola
2 vårløk
200g cherrytomater
2 ss kapers
200 g fetaost

Til pestoen:

1 bunt persille
2 ss revet parmesan
2 ss ristede pinjekjerner
2 fedd revet eller presset hvitløk
1/2-1 dl olivenolje etter smak
1 ts salt
2 ts sitronsaft

Kok opp pastavann. Husk at per 100 g pasta trenger man 1 liter vann og 10 gram salt.

Vask persillen godt i en salatslynge. Ha alle ingrediensene (untatt olje, salt og sitronsaft) til pestoen i en food processor eller blender og kjør til det er finhakket. Hell så i olje gjennom helletuten til du oppnår en kremet men ikke for vassen konsistens. Smak på pestoen, tilsett så salt og sitronsaft, pulsér til de er blandet inn og smak igjen. Tilsett salt og sitronsaft etter smak.

Mens pastaen koker finhakker du vårløken, vasker ruccola og tilsetter kapers i en stor bolle. Hell av pastavannet og ha pastaen tilbake i gryten. Rør ut med 4 ss av pestoen, eller til den dekker pastaen helt. Bland godt. Ha pastaen med pesto over i den store salatbollen med ruccolaen, vårløken og kapersen. Bland godt. Tilsett fetaost og tomater og bland veldig forsiktig. Smak til med litt sitronsaft.

Servér!1 kommentar:

Imma Nuelka N.T. sa...

Denne retten så virkelig frisk og fristende ut! Jeg har aldri laget persillepesto før og gleder meg til å prøve. Takk for et godt middagsforslag!