mandag 7. september 2009

Macaroni & Cheese

Macaroni & cheese er den klassiske amerikanske kosematen. Det er kanskje noe litt femtitalls over den, basert på en klassisk roux (lik mengde mel + smør stekes i panne - tilsettes melk). Jeg ser for meg en sørstatshusfrue i stor femititallskjole og blomstrete forkle (med matchende grytevotter) sette denne på bordet. Men det er kanskje min fantasi som løper litt løpsk. I England kalles denne typen mat "nursery food", fordi den er mild og barnevennlig, og sikkert var populær i skolekantiner og barnehager.

Mac & cheese er lett å lage så den blir litt ekkel. Det er viktig å bruke ordentlige ingredienser - skarp ost, en god sennep, ekte smør - ellers kan den fort bli veldig kjedelig. Denne retten prøvde jeg første gang i boksvariant - altså tørr osteguffe som man skal røre ut i melk og blande med makaroni. Ikke særlig godt om jeg får si det selv. Kraft foods var tidlig ute med å spare tid for travle husmødre med å lage plastikkversjonen av mac&cheese. Men når man lager den selv, da kan man tilsette det man liker best, og det er slik jeg har gjort det her. Retten er kremet og deilig ostete - comfort food på sitt beste.

Macaroni & Cheese (til to sultne):

200 g makaroni (eller annen kort pasta, penne er godt her)
2 ss hvetemel
3 ss smør
3 dl melk
2 ss rømme
1 eggeplomme
100 g skarp cheddarost (pluss litt ekstra til gratinering)
1 ts sennep
1 liten purre, finkhakket
salt & pepper

Sett over en stor gryte med vann. Sett ovnen på 200 grader.

Smelt smøret i en middels stor gryte på middels varme. Tilsett melet og la det steke til det er blitt blandet med smøret og tykner. Rør ofte og pass på så det ikke brenner seg. Ha melken klar, og tilsett den gradvis. La blandingen koke opp mellom hver gang, og rør ut alle klumper. Når du har tilsatt all melken tar du kjelen av varmen.

Kok pasta etter anvisningen på pakken, men helst i ett minutt eller så kortere enn angitt.

Tilsett rømme, purre, ost, sennep og eggeplomme i sausen og rør til alt er godt blandet. Smak til med salt og pepper. Osten er ganske salt, men det kan hende du trenger mer. Når pastaen er ferdikokt blander du den med ostesausen, legger i en ildfast form og strør litt ekstra ost over toppen. Stekes i ovnen (på 200 grader) i ca 15 minutter, til osten er smeltet og har fått en gylden farge. (Du kan få litt hjelp av grillelementet de siste minuttene.)Så er det bare å "dig in" som de sier i USA! Server gjerne med en frisk salat. Jeg hadde en med tomat, ruccola og basilikum, for å bryte med alt det fete.

3 kommentarer:

pepperkverna sa...

Fin blogg! Håper det er ok at jeg linker eg opp? Hege

Eva sa...

Tusen takk! Såklart det er greit at du linker opp, det er bare hyggelig!

Homemaker sa...

mm hørtes kjempegodt ut :-) Jeg elsker pasta!