onsdag 18. august 2010

Chilli sin carne

Nå starter studietilværelsen igjen. For mange betyr dette knapp økonomi, lange dager og liten tid til matlaging. Jeg har endelig blitt mastergradsstudent med noen små privilegier - pauserom, lesesalsplass og tettere oppfølging. Jeg gleder meg! Jeg går inn i et intensivt semester og jeg vet ikke hvor mye kreativ matlaging det blir.

Chilli sin carne - jeg lager en kjempestor gryte og resiruklerer maten i flere dager etterpå. Her er tre varianter man kan lage med akkurat denne oppskriften. Den er basert på Three Bean Chilli fra matmagasinet Cooking Light, og den er ganske fettfattig. Bønner er kjempesunt, godt og billig, og den sterke smaken gjør at man får en liten piff i hverdagen. Jeg vet det ser ut som mange ingredienser, men det er mindre enn det ser ut, og det er en virkelig enkel og rask oppskrift!


Chilli sin carne

Til seks personer, eller til fantasifull gjenbruk i tre dager

2 ts olivenolje
1 løk, finhakket
1 grønn paprika, finhakket
1 fedd finhakket hvitløk
1 stor, rød chilli, finhakket (med eller uten frø - frøene gir ekstra styrkegrad)
2 dl grønnsaksbuljong
2 ss tomatpuré
1 ts chilipulver
2 ts malt spisskarve (cumin på engelsk)
litt nykvernet sort pepper
1 boks røde kidneybønner
1 boks sorte bønner
1 boks kikerter
1 boks hermetiske tomater
litt lettrømme
litt revet gulost til å strø på toppen

Ha olivenoljen i en varm gryte, og fres løk, hvitløk, chili og paprika til de er blanke og begynner å dufte. Altså ca 3 minutter. Rør inn resten av ingrediensene bortsett fra rømmen, kok opp, og la gryten småkoke i 10 minutter. Smak til med salt. Servér med ris og en rømmeklatt. Pynt gjerne med noen blader frisk koriander.
Hvordan koke god basmatiris:


2 dl ris
2 dl vann
1/4 ts salt


Skyll risen godt med kaldt, rennende vann i en sil, til vannet blir klart. Ha risen i en varm gryte og la den steke i ett minutt. Tilsett vannet og la det koke opp. Skru ned varmen til det laveste trinnet på komfyren og sett på et lokk. La risen småkoke under lokk i ca 7 minutter. Ta risen av varmen, ikke løft lokket. La den stå og svelle i fem-seks minutter. Da er den forhåpentligvis kla, luftig og perfekt.

Burritos - redesign av gårsdagens chili sin carne (1 porsjon)


1 porsjon chili sin carne
1 porsjon ris
2 store, myke tortillaer
litt reven gulost

Sett ovnen på 200 grader. Fyll  tortillaene med litt ris, litt reven gulost og chiligryteblandingen. Brett sammen til ruller og legg i et ildfast fat. Dryss over resten av gulosten. Gratinér i ovnen til osten er gyllen. Hvis bønnene kommer rett fra kjøleskapet tar det ca 20-25 min før fyllet er gjennomvarmt. Servér gjerne med avocadoskiver med en limesprut ved siden av.

Chilibønnegryte med quesadilla


1 porsjon chili sin carne
2 myke tortillaer
noen skiver ost
fyll du måtte ønske

Varm opp chili sin carne i en liten kasserolle eller i mikrobølgeovnen. Lag quesadilla med det du liker best. Min inneholdt fire skiver Jarlsberg og litt ferdigkjøpt tacosalsa. Servér!

Ingen kommentarer: