fredag 20. august 2010

Om Nora, Alf og ekstra ubehagelig mat og lureri

Husker dere hele saken med Skyr? Mailen jeg sendte angående aspartaminnholdet i produktet, ønsket om å få en naturell-variant som vi fikk ( hurra for alle som sendte inn mail og hurra for forbrukermakt!) Husker dere hva Kavli sa om søtningsmiddel?

"Vi vil ellers minne om at det ikke er anbefalt at barn under 3 år inntar søtstoff ut fra et føre-var-prinsipp. Se følgende link fra helsemyndighetene vedrørende dette; matportalen."

På sidene til matportalen står følgende: "Vi anbefaler at foreldre ikke gir små barn produkter som inneholder søtstoffer, og generelt har et kritisk blikk på de produkter de gir sine barn."

Myndighetene er i hvertfall enige i at man ikke bør gi produkter med søtstoffer til barn. Jeg vokste opp med en mor som kanskje var over gjennomsittet opptatt (og paranoid) av hva jeg fikk i meg, og jeg fikk i hvertfall ikke lov til å drikke light-brus (som var voksenbrus). Men på grunn av sukkerhysteriet har vi nå fått syltetøy uten tilsatt sukker. Med tilsatt søtstoff. Sukralose. Et stoff det tydeligvis har vært mye debatt om. Uansett bør man følge rådene til både Kavli og matportalen (som er informasjonsorganet til offentlige myndigheter), og la være å gi søtstoffer til barn.

Foto: Produsenten
Nora uten tilsatt sukker. Hva ser vi på bildet? Smilende barn. Dette gjør meg så sint! Dette er indirekte markedsføring rettet mot barn - barn vil ha produkter det er barn på (gul leverposteiboks anyone?). Ingen av de andre syltetøyproduktene til Nora har smilende barn på etiketten. Ingen av de andre syltetøyproduktene inneholder sukralose. Hvorfor akkurat barn på dette produktet, Nora? Gutten til venstre på pakken er vel ikke eldre enn tre år? Den smilende jenta er vel ikke mer enn syv? Og den glade moren som fórer barna sine med søtningsmidler som ikke er anbefalt for barn? Er det bare jeg som syns dette er helt bakvendt? På nettsidene står det at produktet passer for hele familien. Er det virkelig sant, Stabburet? Jeg finner det vanskelig å begrense agresjonen min på dette temaet.

Det verste er at Nora har et kjempebra produkt - Nora Naturlig Lett, som inneholder  mindre sukker, uten søtstoffer. Ingen barn på dette produktet, selv om det egner seg utrolig mye bedre for familiemarkedet. Personlig syns jeg dette syltetøyet smaker bedre også - det er ikke så søtt og kvalmende som syltetøy med vanlig sukkermengde. Men Nora har skuffet meg. Mest av alt på grunn av den familievennlige markedsføringen av det minst familievennlige produktet deres. Heretter går jeg over til Hervik - et mye bedre alternativ uten villedende kampanjer. De søter produktene sine med naturlig fruktsukker (drue og eple).

Helt til slutt: Mange barn er veldig kresne, og mange av de veldig kresne barna liker syltetøy. Syltetøy blir et enklet valg for frustrerte foreldre som ikke får sine gullunger til å spise makrell i tomat og salami på brødskiva. Derfor er det ekstra betenkelig at Nora markedsfører produktene sine på denne måten. Kan dere se for dere alle de søte Nora-damene drysse hvitt (jeg ser for meg at det er hvitt) sukralosepulver oppi syltetøyet, med Alf Prøyssen i bakgrunnen?

Min filosofi blir som alltid - spis heller mindre syltetøy enn å kjøpe et mindreverdig produkt søtet med søtstoffer. Om de er aldri så godkjent av myndighetene. Det er hva jeg vil klassifisere som sunt.

2 kommentarer:

Feroz sa...

En god rant! Bifalles!

Elisabeth sa...

Amen! Jeg har lenge irritert meg på det samme og kjenner at jeg blir negativt innstilt til hele nora pga dette. Naturlig lett har vært mitt foretrukne kjøpesyltetøy siden det kom, og jeg fortsetter med det også til vesla. Ikke pokkern om vi skal gå over til noe med kunstig søtningsmiddel.