lørdag 2. juni 2012

Rullekake med rabarbra og kirsebær

Hva med noe så old school som en ekte rullekake? Det er lenge siden jeg har spist rullekake, og enda lenger siden jeg sist laget det selv. Rullekake er kanskje en av de enkleste kakene man kan bake, samtidig som den ser ganske fiffig ut. Jeg husker at det var en stor hit på ungdomsskolen å lage rullekake - altså det var en hit blant meg og mine venninner. Vi gikk hjem til hverandre etter skolen, og bakte kaker fra gratisboken "Fra Boller til Burritos". Siden som rullekaken står på var helt sammenklistret, fordi vi lagde den så mange ganger. Jeg tror foreldrene våre ble ganske lei av at vi bakte hele tiden, at vi brukte opp melet og eggene og sukkeret deres, men mye av min kunnskap om matlaging, og særlig kakebaking, stammer fra denne tiden. Den viktigste lærdommen var likevel: Dersom kakerøra smaker godt, blir også kaken god.Denne oppskriften er hentet fra boken "Godt å gi bort". Fyllet har jeg funnet på selv, fordi jeg hadde rabarbrakompott og kirsebærsyltetøy slengende i kjøleskapet. Det ble en veldig god kombinasjon, fordi den syrlige rabarbraen bryter med det søte kirsebærsyltetøyet og gir en friskere smak til en kake som lett kan bli for søt.

Rullekake med rabarbra og kirsebær

3 egg
1 1/2 dl sukker
1 1/2 dl mel
1/2 ts bakepulver

3 ss kirsebærsyltetøy
4 ss rabarbrakompott (500 g rabarbra gis et raskt oppkok med 1 dl sukker)
(Du kan selvsagt bruke syltetøy helt etter eget ønske. Dette var det jeg brukte og det funket veldig bra.)

Sett ovnen på 225 grader. Kle en langpanne med bakepapir. Visp sukker og egg til stiv eggedosis. Sikt inn melet og bakepulveret og vend forsiktig til alt er godt blandet. Smør utover bakepapiret, helt ut i kantene. Pass på at det blir et jevnt lag. Stek i 5-6 minutter til toppen er gyllen.

Legg et bakepair på kjøkkenbenken og strø over litt sukker. Når kaken kommer ut av ovnen hvelver du den rask over på det sukrede bakepapiret. Det er viktig å jobbe raskt her, så kaken ikke rekker å bli kald, da blir den vanskeligere å forme uten at den revner. Riv forsiktig av bakepapiret som kaken ble stekt på. Smør overflaten med syltetøyet, helt ut i kantene. Rull kaken fra kanten nærmest deg og utover. Legg den med skjøten ned. La den avkjøles helt.

Server med en god kopp kaffe eller te, pent oppskåret på det fineste fatet du har.

2 kommentarer:

Stine Arkeologine sa...

Så morsomt, rullekake var fast fritidsaktivitet den gangen jeg gikk på ungdomsskolen også! Det gikk særlig i sjokoladevarianten med smørkrem - ordentlige kaloribomber. Ikke en jentekveld uten. :-D

Det høres veldig godt ut med rabarbra i fyllet!

Siv Iren sa...

Vi i Opplysningskontoret for brød og korn lanserer i dag en grunnlovskake-konkurranse, og vil gjerne at du skal delta :) Du finner mer informasjon på linken under:

http://www.brodogkorn.no/nyheter/har-du-en-kakeoppskrift-verdig-et-grunnlovs-jubileum/