søndag 16. september 2012

Supergod eplekake

Jeg vet at høsten har kommet når jeg får utrolig lyst på eplekake. Jeg elsker norske epler, som jeg nevnte i forrige innlegg. Aromaepler er favoritten, og jeg gleder meg sånn til de kommer i butikken. Jeg må definitivt være på utkikk. I eplekake syns jeg det er best med litt syrlige epler, som for eksempel gravenstein. Ikke bruk de italienske eplene i denne kaken, det tror jeg blir ganske kjedelig.

Denne kaken kommer forresten fra oppskriftsboken min som jeg lagde da jeg var 14 år gammel. Sannsynligvis er det mammas oppskrift.

Eplekaker bør inneholde masse epler, og de bør være skikkelig saftige, akkurat som jeg syns gulrotkaker bør være. Derfor inkluderer jeg revne epler i deigen. Jeg håper det smaker!


Supergod eplekake
Til 6 personer

4 store, syrlige epler (ca 500 g)
3 egg
2,5 dl sukker
2 dl mel
1 ts bakepulver
60 g smeltet smør
kanel
2 ss sukker til å strø på toppen

Sett ovnen på 175 grader. Smør en middels stor springform. Skrell og riv ett av eplene. Legg til side. Skjær ett eple i små terninger og de to siste i skiver. Vend i en skål med kanel. Pisk eggedosis av eggene og sukkeret. Pisk godt til eggedosisen er helt lys, tykk og luftig. Sikt i mel og bakepulver. Vend forsiktig. Ha i de revne eplene, og så eplene i små terninger og det smeltede smøret. Vend forsiktig men til alt er godt blandet. Hell røren i den smurte kakeformen. Arranger de to siste eplene i et fint mønster på toppen av kaken. Strø over litt ekstra kanel og sukker. Stek midt i ovnen på 175 grader i 40-60 minutter, eller til en kakepinne kommer ut uten deig. (Grillspyd i tre egner seg ypperlig som kakepinner.) La kaken avkjøles på en rist. Pynt med et dryss melis. Servér med en kule vaniljeis, vaniljesaus, eller bare som den er.

* Steketiden kan variere etter størrelsen på formen, ovnens egne luner og mengden epler. Prøv deg frem.4 kommentarer:

Feroz sa...

Ate it - loved it!

Elin sa...

Lekkert og veldig fristende. Eplekake er alltid en vinner :)

Anonym sa...

Saftig og god eplekake, men anbefaler lengre steketid. ca. 1 time

Eva sa...

@ Anonym: Ja, steketiden kan variere fra ovn til ovn, og ettersom hvor stor form man bruker. Prøv dere frem, og test med kakepinne.