onsdag 8. februar 2012

Kjøttkrise, kylling og en utfordring

Smørkrisen er snart over, og resultatet er at vi har fått smake et utall utenlandske smørvarianter uten å blakke oss. Jeg har smakt svensk, dansk, fransk og belgisk smør og jeg har nytt hvert øyeblikk. Kunne gjerne tenke meg litt mer variasjon til vanlig også. Men nå kommer visst kjøttkrisen. Kuene har blitt holdt tilbake fra slakting for å produsere melk til smør, og nå blir det visstnok snart mangel på kjøtt i hyllene. Det er oppdaget regelbrudd ved 132 av 152 norske kyllingfarmer.

Norske matbloggere, jeg utfordrer dere til å skrive mer om vegetarmat og mindre om kjøtt. La oss prøve å unngå en kjøttkrise, la oss spare miljøet, la oss forsøke å spare lidelsen til millioner av norske kyllinger. Jeg utfordrer dere til å poste minst tre vegetarmatretter i løpet av februar.

Hugh Fearnley Whittingstall har gjort det! 

Tre vegetaroppskrifter er ikke mye, men da sparer man tre dyreliv. Det er i hvertfall noe, og det sender et signal om hvaslags samfunn vi ønsker å leve i.

Tar dere utfordringen?

8 kommentarer:

Jannekake sa...

Bra utfordring! Jeg er ikke matblogger, men vegetarianer.. Det spises det alt for mye kjøtt, så det er bare å kutte ned med en gang, også i matbloggene :)

Eva sa...

Ja, jeg syns det er veldig mye kjøtt i matbloggene, og selv om de bruker organsik og frittgående og slikt, så betyr ikke det at folk som lager oppskriftene gidder å skaffe til veie denne typen råvarer. Det er kanskje det som irriterer meg mest.

[kjøkkentjeneste] sa...

Hei Eva. Jeg tar gjerne utfordringen. Likevel mistenker jeg deg litt for å ikke ha fulgt så veldig nøye med på hva budskapet mitt er på [kjøkkentjeneste]. Jeg skriver mye om å spise bærekraftig; økologisk eller vilt - og iallefall mye mindre kjøtt enn det de aller fleste gjør i dag. (At jeg ikke er vegetarianer og synes det er ok å spise kjøtt er en helt annen diskusjon.) Jeg kan ikke gis ansvaret for at de som eventuelt lager den maten jeg gir oppskrifter på ikke kjøper de ingrediensene jeg anbefaler. Selv har vi for eksempel høner i hagen og spiser stort sett bare egenproduserte egg. Økologiske egg er mitt alternativ. Om noen skulle velge andre typer egg (frittgående er for eksempel ikke et alternativ - noe som de som har satt seg litt inn i moderne hønsehold vet - siden det ikke bidrar til økt velferd før hønene) kan jeg ikke lastes for det. Jeg har også alltid hatt stort fokus på tilbehør til middagen - og da særskilt med tanke på å redusere kjøttforbruket.

Men, jeg tar gjerne utfordringen, jeg!

Eva sa...

Kjøkkentjeneste: Dette er interessant! Jeg svarer deg i et eget innlegg.

Kristian sa...

Jeg skriver ikke matblogg jeg heller, men kommenterer her fordi jeg mener det var best plass i bloggen din.

For samboeren min og meg var det økonomi og helse som gjorde at vi for ca 3 år siden bestemte oss for å spise vegetarmat 3 dager i uka, fisk to dager i uka og fugl/kjøtt de to siste dagene. For ca ett år siden kuttet vi ut nesten all fugl (det finnes fugl som ikke er kylling - vilt for eksempel) pga at det ikke er naturlig for kylling å vokse så fort.

Jeg var skeptisk da prosjektet vårt startet, for jeg var en av de du nevner: "Det er ikke middag om det ikke er kjøtt!" Nå derimot er det ikke så farlig om det blir kjøtt til middag. I dag blir det Chili Sin Carne (din oppskrift), og det gleder jeg meg til!

Fru Lou sa...

Bedre sent enn aldri... Da har jeg også tatt utfordringen din, men utvidet den betraktelig: restemat.no skal være kjøttfri helt fram til påske!

http://restemat.blogspot.com/2012/02/kjttfri-maned-pa-bloggen.html

Eva sa...

Kristian: Jeg håper det smakte! Og jeg blir så glad når jeg ser at det går an å omvende dem som mener at det ikke er mat uten kjøtt. Jeg er som sagt ikke ute etter å gjøre alle til vegetarianere, bare etter å bevisstgjøre om at det ikke er nødvendig å ha et like stort kjøttinntak som den gjennomsnittlige nordmann har i dag. Flott å høre om din erfaring.

Eva sa...

Fru Lou: Så flott og supert og herlig!