lørdag 21. september 2013

Lemon Meringue Pie

Lemon Meringue Pie... det bare må være godt! Syrlig sitron, som et surt sitrondrops kombinert med nydelig, myk og søt marengs på en sprø og smørrik tertebunn. Det er mange historier om hvor denne paien kommer fra. Noen mener den er amerikansk, andre mener det er en variasjon over den franske Tarte au Citron, med et marengslokk. Ifølge Wikipedia har terter og desserter med sitronfyll eksistert siden middelalderen. Marengsen er et 1700-tallspåfunn, mens kombinasjonen av sitron og marengs nok stammer fra 1800-tallet. Det står også at den tidligste rapporten om en slik terte er fra Sveits. Hvem vet hvordan dette egentlig står til? Det vi vet er at den er sabla god og en ekslusiv dessert som man virkelig kan imponere med. Den passer spesielt godt etter fisk, og den er ikke for mektig. Det er rett og slett litt vanskelig å slutte å spise den.

Ikke bli skremt av den lange beskrivelsen av fremgangsmåten. Bare les hele igjennom en gang før du setter i gang med bakingen. Jeg gir en veldig detaljert beskrivelse av hva du skal gjøre, og det er viktig å følge den for å sikre et best mulig resultat.


Lemon meringue pie 
Utgangspunkt er tatt i denne oppskriften, med bilder trinn-for-trinn: Exclusively food.
Til ca 8 personer

Tertebunn:

200 g hvetemel
30 g sukker
120 g kaldt smør i terninger
1 egg

Tertefyll:

50 g maizenna
160 g sukker
180 ml sitronsaft (fra ferske sitroner! Det er ca 2 sitroner, men se an størrelsen)
230 ml kaldt vann
60 g kaldt smør i terninger
3 eggeplommer

Marengs:

3 eggehviter
170 g sukker

I denne oppskriften er det viktig å følge alle trinnene og mengdeanvisningene, tro meg, jeg har prøvd å trikse og mikse og kutte noen steg, og det endte opp med sukkerlake over hele kjøkkengulvet. Lær av mine feil!
Nå er det tid for å brette opp ermene og sette i gang.

Tertebunnen lager du ved å kjøre alle ingrediensene bortsett fra egget i en foodprocessor til det ligner store havregryn eller brødsmuler. Tilsett så egget og bruk pulsfunksjonen til deigen samler seg. Ta den ut og form en deig raskt. Pakk inn i plastfolie og legg i kjøleskapet mens du fortsetter med resten av komponentene.

Tertefyllet lages enkelt i en gryte. Ha maizenna, sukker, sitronsaft og vann i en middels stor gryte på middels varme og la den koke opp. Rør godt med visp mens blandingen varmes opp, så den er helt jevn og uten klumper. Når blandingen koker skru ned varmen og rør godt i ca 1 minutt til blandingen blir gjennomsiktig og jevn. Ta av varmen og rør inn smør og eggeplommer. Rør kraftig til alt smøret har smeltet og blandingen er helt jevn. Ha den over i en skål og sett kaldt til den er helt avkjølt. Dette er veldig viktig! Blandingen må være helt kald før du skal ha den over i tertebunnen! La den stå i kjøleskapet mens du fortsetter med tertebunnen.

Kjevle ut deigen til tertebunnen og legg den i en paiform, gjerne med avtagbar bunn. Den beste måten å kjevle ut paideig er mellom to store flak med plastfolie eller bakepapir. Ha den forsiktig over i paiformen og press den ned i kantene. Skjær av overhengende deig. Forstek tertebunnen på 200 grader i 15 minutter. Hvis du vil være ekstra proff kan du først legge et lag bakepapir på den ustekte bunnen før den går i ovnen, og fylle den med tørkede bønner eller ukokt ris. Stek i 10 minutter. Ta ut paiformen og fjern papiret og bønner/ris (disse kan ikke spises lenger, men kan gjenbrukes til senere paisteking). Stek i 10 minutter til eller til tertebunnen er gyllen. La den avkjøles helt.

Kombinering av terten gjøres ved å ha det helt kalde tertefyllet oppi den helt kalde tertebunnen. Det er så viktig at disse er helt avkjølt, ellers kan det bli katastrofe, slik som den jeg har opplevd.

Marengsen lager du ved å piske eggehvitene i en helt ren bolle til de begynner å skumme. Ha så i sukkeret litt etter litt, jeg bruker en spiseskje og har i en av gangen, lar mixeren gå litt før jeg har i neste. Hold på slik til alt sukkeret er brukt opp og du har en glatt, fast og blank marengs. Anrett marengsen på toppen av det kalde sitronfyllet. Dette kan du enten gjøre med en sprøytepose eller ved å legge den jevnt utover fyllet med en skje. Lag små topper i marengsen med skjeen.

Nå har du to valg: 
a) Ovn. Ha på grillelementet i ovnen din på 200 grader. Bak terten i 5-7 minutter til marengsen er lett gyllen. Pass på at den ikke brenner seg!
b) Creme bruleebrenner/skibrenner. Brenn forsiktig med brenneren på marengsen så den blir gyllen. Pass på at den ikke tar fyr!

La kaken bli helt kald igjen, først romtemperatur og så en tur i kjøleskapet, før du serverer den.


Velbekomme!

 


søndag 18. august 2013

Enkel chiligryte

Denne chiligryten har sin inspirasjon fra Rose Elliots bok Low GI Vegetarian Cookbook. Jeg vet ikke hvor lav glykemisk indeks denne chiligryten har, men jeg vet at den er kjempeenkel å lage, og at den virkelig smaker godt. Perfekt for dager hvor man bare vil ha noe varmt og tilfredsstillende uten for mye styr og handling. Alle disse ingrediensene kan du ha i kjøkkenskapet eller kjøleskapet bortsett fra avocado og koriander som du må kjøpe ferske.



Enkel chiligryte
Til 2-3 personer

1 ss nøytral olje, f.eks solsikke, mais eller soya
1 løk
2 fedd hvitløk
1 rød chili
1 boks kidneybønner
1 boks linser
1 boks hakkede hermetiske tomater
1 ts malt spisskummen
1 ts malt koriander
salt og pepper
1 avocado
noen skjeer rømme til garnering
2 ss hakket, fersk koriander

Fremgangsmåte:
Skrell og skjær løken i biter. Finhakk hvitløksfeddet og chilien. Du bestemmer selv om du vil ha med chilifrøene for en hottere gryterett. Hvis du ikke vil ha i chilifrøene kan du dele chilien på langs og skrape ut frøene med en skje. Fres løk, hvitløk og chili i oljen i et minutt til løken er blank. Ha i de hakkede tomatene og malt koriander og spiskummen. La gryten koke i 10 minutter på lav varme, gjerne under lokk. Skyll linser og kidneybønner i en sil under rennende vann, og ha dem så i gryten. Bland godt og la småkoke i et par minutter på lav varme. Smak på gryten og ha i salt og pepper etter smak. Server med skåler med avocado og rømme på bordet så kan man forsyne seg selv med den mengden avocado og rømme man selv vil ha. Hvis man er forsiktig med disse er dette en rett med lite kalorier og fett. Strø over fersk koriander. Uten rømme blir retten også vegansk.


tirsdag 25. juni 2013

Fisk florentine



Florentine er et uttrykk man bruker om retter som blir servert med spinat. Tranen i Oslo serverer kjempegode posjerte egg florentine, på en engelsk muffin-bunn, med spinat og hollandaisesaus. Oppskriften på fisk florentine fant jeg først hos Ingrid Espelid Hovig. Den involverer å lage en tykk hvit saus med ost og spinat. Jeg har gjort det enkelt, og fisk florentine har blitt en hverdagsfavoritt her i heimen, selv om mannen ikke er overbegeistret for hvit fisk.



Først steker man spinaten til den visner og blir mer medgjørlig. Så har man i litt matfløte, muskat, parmesan og hvitløk. Blandingen legger man ganske enkelt oppå fisken og gratinerer i ovnen. En middagsrett som smaker mer som helg enn traust tirsdag. Du kan bruke hvilken fisk du vil. Jeg har laget den med både sei, torsk og lettsaltet torsk. Jeg mener likevel at fisk florentine blir best hvis man lager den med hvit fisk. Den ostete sausen blir nok overkill til fet laks, men følg dine egne instinkter! En ypperlig måte å inkorporere mer fisk i hverdagen og samtidig føle at man koser seg. Det er nemlig viktig å kose seg med god mat hver dag, så lenge den er sunn og næringsrik. Til fisk florentine vil jeg anbefale ris/bulgur/couscous/baguette for å få med seg mest mulig av den gode sausen. Jeg serverer den også med gode cherrytomater. En blomkålpuré ville også vært godt. Kok en blomkål i saltet vann til den er mør, hell av vannet og kjør i gryten med en stavmixer. Tilsett salt, pepper, litt matfløte og en klikk smør og kjør litt til. Voila. Blomkålpuré.

Fisk florentine
Til to personer

300-400 g hvit fiskefilet
1 pakke frisk spinat
1,5 dl matfløte
1 fedd hvitløk, finhakket
1 ss parmesan (et generøst dryss. Smak til!)
1 kryddermål muskat (et forsiktig dryss)
salt og pepper
20 g ost til å drysse på toppen

Sett ovnen på 200 grader. Skyll spinaten godt. Ha den i en stor panne sammen med hvitløksfeddet. Stek til spinaten faller sammen. Ha i matfløten og kok opp. Tilsett parmesan, muskat, salt og pepper. Smak til med eventuelt mer parmesan. Ta stekepannen av platen, og hvis du ikke har en stekepanne som går i ovnen så kan du overføre spinatblandingen i en ildfast form nå. Ha fisken i stekepannen eller den ildfaste formen, og ha over litt spinatblanding. Dryss ost over spinaten. Gratinér i ovnen til fisken er ferdig og osten er smeltet. Dette kommer helt an på tykkelsen til fiskestykkene dine. Sjekk med jevne mellomrom. Min trengte ikke mer enn 8 minutter.






lørdag 1. juni 2013

Toscansk bønnesuppe

Denne gode, lette og lekre suppen er perfekt for en sommermiddag. Fullpakket av sunne grønnsaker og masse smak, er den både sunn og rask å lage, samtidig som den smaker godt. Oppskriften er basert på noe jeg fant på vg.no, men jeg har som vanlig modifisert litt.


Se min flotte nye Le Creuset-gryte!

Toscansk bønnesuppe
4 middagsporsjoner (eller to til middag og to til lunsj neste dag)

1 rød løk,
2 store gulrøtter
1 rød chili
1 liter grønnsaksbuljong (hjemmelaget, kuber, konsentrat, du velger)
1 boks cherrytomater
1 hermetikkboks med hvite bønner
1 fedd hvitløk
150 g (eller en halv pakke) spinat, skylt
pesto og parmesan til garnering


Skjær løken i to, legg halvpartene med den flate siden ned og skjær i skiver fra siden. Skjær gulrøttene i tynne skiver som mynter. Finhakk chili. Ha alle grønnsakene i en gryte med litt olivenolje og fres dem i 1 minutt på middels varme. Skru opp varmen og ha i grønnsaksbuljongen. La gryten koke under lokk i 10 minutter. Skyll de hermetiske bønnene, og ha dem i gryten sammen med cherrytomatene. Klem eller riv i hvitløksfeddet. La det koke i 2 minutter til. Til slutt har du i spinaten og rører rund. Server i store suppeskåler med pesto og parmesan ved siden av som hver enkelt kan ha oppi suppen.

Vil du gjøre det litt mer elegant lager du din egen pesto mens suppen putrer. Oppskriften finner du her.
Ha gjerne godt brød til.


søndag 14. april 2013

Duftende gryte med sei og safran

Jeg spiser mye fisk til hverdags. I denne gryten har jeg brukt sei, som er en billig og bærekraftig fisk. Jeg syns sei egentlig er en litt kjedelig fisk, men i en himmelsk aromatisk saus med masse grønnsaker og en skvett fløte, kommer den virkelig til sin rett. Duftbasen heller mot det asiatiske, med ingefær, chili og hvitløk, mens sitronskallet og fløten dytter gryten i en mer fransk retning. Dette er lett, friskt og sunt. Mat til å bli glad av. Og den solgule fargen fra safranen med det grønne spinatinnslaget påkaller sommerfølelsen. Ikke bli skremt av alle ingrediensene, bare bruk det du har i kjøleskapet. Men ikke hopp over ingefæren og sitronen. Jeg har oppgitt ganske nøyaktige mål, men bare bruk så mye du selv ønsker av hver ingrediens.



Duftende gryte med sei og safran
3-4 porsjoner

1 ss nøytral olje
2-3 vårløk
1 sjalottløk
1 gulrot 
1/2 paprika
1 rød chili
2 cm ingefær, revet
2 fedd hvitløk, presset
1 potet
1 kryddermål safran
1/2 sitron - skall og saft
300 g sei i blokk eller seifilet
500 ml grønnsaksbuljong
100 ml kremfløte  
100 g spinat
salt og pepper
   

Finhakk alle ingrediensene i små biter til og med hvitløken. Skjær poteten i litt større terninger. Surr dem i stekepannen i et minutt. Tilsett så buljong og kok på lav varme i 10 minutter. Tilsett sei i biter og la fisken trekke til den blir gjennomvarm. Ha i resten av ingrediensene, og smak til med sitronsaft og salt og pepper. Ha i spinaten til slutt og rør om.

mandag 25. mars 2013

Linguine carbonara med laks og spinat

På "Spilled Milk", en podcast jeg liker godt, hadde de en gang en episode som het "Spouseless eating", altså hva man spiser når man er alene uten kjæresten. Hva spiser jeg når kjæresten min ikke er hjemme? Vel, det er forskjellige skoler når det kommer til dette temaet. Nigella mener at når man er alene kan man lage noe ekstravagant til seg selv, noe dyrt eller noe som man elsker men som kjæresten ikke kan fordra lukten av, for eksempel. Dette skjer aldri hos meg, men jeg liker ideen.

 Andre tenker at da kan man virkelig eksperimentere seg frem til smaker og retter som man ikke ville turt å servere - tenk om de ender opp som katastrofer som man må hive i søpla? Hvis man er alene hjemme når man eksperimenterer så går det hvert fall bare utover en selv, og for en matnerd og matblogger er det et mindre nederlag å spise brødskiver til middag selv, enn å i tillegg måtte servere det til noen andre. Og til slutt - sannheten: Jeg personlig spiser som regel noe som er lett og raskt å lage, og som kan lages bare til en person. Gryteretter og stuinger kan være greie å ta med seg på jobb neste dag hvis man har rester, men jeg syns det er enklest å lage noe lite og kjapt.

Her er mitt bidrag til en enkel og velsmakende rett til én person, som er god nok til å servere til mange hvis man føler for det. Ikke noen brødskiver i dag.

Hva spiser du når kjæresten din er borte?

Linguine carbonara med laks og spinat

Til 1 person

100 g linguine (eller spaghetti)
1 egg
3 ss fløte
masse sort, nykvernet pepper
1/2 pakke babyspinat, godt vasket!
100 g røkelaks i små terninger
1 vårløk, finhakket


Kok linguine etter anvisningen på pakken, husk masse salt i vannet. Visp egg og fløte og ha i masse sort pepper. Hell av linguinen når koketiden er over og ha den tilbake oppi gryten. Skru av varmen på platen og sett gryten på ettervarmen. Ha i egg- og fløteblandingen og rør godt til pastaen er dekket med sausen og, sausen har fått litt varme og blitt litt tykkere. Rør i vårløk, røkelaks og babyspinat. Ha over på en pen tallerken og server!

lørdag 23. mars 2013

Västerbottenpai med vårlig salat

Hei og velkommen til Evas pai- og risottoblogg. Det kan i hvertfall føles sånn for tiden. Solen går senere ned, og jeg kan endelig begynne å dokumentere de gode hverdagsoppskriftene i et brukbart naturlig lys. Västerbottenpai har jeg lenge hatt lyst til å lage. Den føles skammelig på en måte, nesten feil å spise en pai som kun inneholder egg, ost og fløte. Jeg kunne rett og slett ikke la være å putte oppi litt vårfrisk, lysegrønn vårløk, både for å skjære gjennom den milde ostesmaken, men også for å lette samvittigheten for ostemengden. Akkurat som om det kom til å hjelpe.

Jeg har imidlertid kompensert med en fresh salat, som er litt mer spenstig en salatblad-tomat-kombinasjonen jeg vanligvis går for av ren og skjær latskap. Tynne skiver reddik, pære og squash gjør at perletomatene ikke blir like ensomme i mylderet av ruccola og hjertesalat. Og det smaker friskt også. Oljene og eddikene fra Oliviers og co. har blitt faste innslag i salatene her i heimen, og jeg vil anbefale dem på det varmeste for å piffe opp grønne blader for folk som ikke er så opptatt av salat. De gjør susen. Salaten er også god til lunsj, kanskje med litt fetaost i for mer bitt.

Paibunnen lager jeg slik jeg alltid gjør til den lille formen, så her kommer den ferdi kopiert fra en annen oppskrift. Dere er herved spart fra å surfe mellom to oppskrifter for å få med dere hvordan den lages.

Västerbottenost er en tradisjonell svensk ost, som har en fast, litt kornete tekstur. Den er veldig smakssterk, men lett å like. Smaken er definitivt umamirik. Paien er en vanlig svensk rett, men jeg fant ikke god informasjon om hvordan Västerbottenpaien ble en greie. Den serveres i Sverige i blant med løyrom eller lodderogn. Det er sikkert kjempegodt, men da ville jeg kanskje kuttet ut vårløken likevel. Hvis dere har smakt det så si gjerne ifra!




Västerbottenpai med vårlig salat

Paibunn:

175 g hvetemel
125 g  kaldt smør
2 ss iskaldt vann



Paifyll:

3 egg
2 dl matfløte
3 ss rømme
2-3 vårløk i biter
150 g Västerbottenost , revet 
 
Paibunn:

Lag bunnen først. Kjør smør og mel til smuler i en foodprocessor. Når blandingen ligner havregryn tilsetter du vannet mens den fortsatt kjører. Når deigen så vidt begynner å klumpe seg tar du den ut og klemmer sammen til en ball og legger i kjøleskapet dekket med plastfolie. Pass på så du ikke overarbeider deigen. La den hvile i minst 30 min. Sett ovnen på 200 grader.

Klem eller kjevle ut deigen i en liten paiform. Prikk med gaffel og forstek på 200 grader i ca 10 minutter eller til den er tørr og lyst gyllen. Ikke skru av ovnen!

Fyllet:

Visp egg og matfløte og rømme med en gaffel og smak til med salt og pepper. Legg vårløkbitene jevnt på den forstekte bunnen. Ha den revne osten i eggestanden. Hell over eggestanden og dryss over revet gruyèrmed osten og fordel eventuell ujevn ost med en gaffel. Husk at paiformen er veldig varm!


Stek i 20 minutter, eller til paien er gyllen på toppen og ikke lenger flytende. 



Vårlig salat 

1/2 pakke ruccolasalt
1 hjertesalat
1/2 pære
4 reddiker
1/3 squash
plommetomater
3 ss frisk extra virigin olivenolje
1 ss oreganoeddik fra Oliviers & co. eller hvitvinseddik

Vask salatene, helst i en salatslynge. Bland i en stor bolle. Bruk gjerne en mandolin for å skjære syltynne skiver av squash, pære og reddik. Del tomatene i to. Ha alt i sammen med salaten. Drypp over olivenoljen og eddiken og bland godt før servering. Husk å ha på dressingen rett før dere skal spise.

søndag 24. februar 2013

Osteelskerens risotto med tre typer løk

Jeg er tydeligvis på risottokjøret for her kommer det en oppskrift til. Har vært på min første harrytur til Sverige, og siden jeg ikke spiser kjøtt så ble ost mitt store må. Så nå har jeg leiligheten full av cheddar, Präst-ost, Västerbottenost, brie og parmesan. Hva skal man gjøre med så mye ost? Jo! Man lager risotto med tre oster og tre typer løk. Her er både cheddar, gruyere og parmesan, og mengdeanvisningene er omtrentelige for å vise mengdeforholdet.

Risottoen smaker som en luftig ostete sky. Høres det rart ut? Men den gjør altså det. Smeltende mild og rund, med litt interessant piff fra sennepen og de ulike løktypene. Konsistensen er myk med et lite bitt fra risen, som igjen spiller hovedrollen. Denne risottoen er den ultimate "comfort food". Har jeg allerede sagt det om noe annet her på bloggen? Vel, det er min favorittype mat om høsten og om vinteren. Nå som mars er på vei kommer det snart mindre karbohydrattunge oppskrifter. Tror jeg.



Osteelskerens risotto med tre typer løk
Til to personer

250 g risottoris
1 ss olje
1 ss smør
1 ts Dijonsennep
2 sjalottløk
2 vårløk
80 g cheddar
50 g gruyere
20 g parmesan
3 ss finhakket gressløk
1 l grønnsaksbuljong


Varm opp olje og smør på middels varme i en stor gryte med tykk bunn. Finhakk sjalottløken, og skjær vårløken i litt større biter. Ha løken gryten og la den frese i et minutt. Tilsett så vårløken. La den surre sammen med sjalottløken en liten stund. Sett opp varmen og ha risen og sennepen oppi gryten. La risen frese i et minutt, rør godt og pass på at det ikke brenner seg. Ha så i to øser med den varme buljongen og rør godt til all væsken er absorbert. Ha i en og en øse med buljong og rør godt med en sleiv ned i bunnen hele tiden. Ha i stadig mer buljong når væsken er absorbert. Etter et kvarters tid kan du begynne å smake på risen (pass på, det er varmt!) om den begynner å få en ønsket konsistens, som er myk men med litt tyggemotstand, altså al dente. Dette vil sannsynligvis ta fem-ti minutter til. Ta risen av varmen når den har nådd ønsket konsistens. Ha i cheddar, gruyere, parmesan og gressløk. Rør kraftig i risottoen så alt blander seg godt.



Server med en frisk salat med en syrlig vinaigrette og noen gode cherrytomater.

tirsdag 29. januar 2013

Risotto med flaskegresskar


Jeg må bare dele denne oppskriften med dere! Og skrive den ned for evigheten. Det er lenge siden jeg har laget en så god risotto, og som jeg atpåtill har funnet på selv! Nigellas risottoer pleier å være en hit hjemme hos meg, men med denne fabelaktige flaskegresskarrisottoen føler jeg at jeg har innersvingen på kokebokdronningen.



La meg starte med å beskrive duften - aromatisk rosmarin som minner meg om pinjeskog i Italia. Smørstekt vårløk - en følelse av å gå forbi et fortausrestaurant og få lyst til å gå inn og smake på det som lukter så godt. Den hjemmekoselige duften av bakt flaskegresskar. Fargen er gyllen som høsten, og selv om det er vinter begynner jeg å drømme om lysere tider. Dessverre ble ikke fargen like flott på fotografiet, og mangelen på naturlig dagslys er så åpenlys når det gjelder fotograferingen denne typen retter. Den kunne trengt litt blåfarger for å duse ut det gule, men på tallerkenen i levende lys så det flott ut. Og så smaken. Min første innskytelse var at det smakte som på restaurant. Den ubestemmelige kvaliteten som gjør at man tenker at kokker har noen hemmeligheter i ermet som vi vanlige dødlige hjemmekokker ikke kjenner til. Vel, jeg tror hemmeligheten er store mengder med smør. Og salt.

 Alle smakene passer så godt sammen i denne risottoen, den kremete mascarponen, den skarpe rosmarinen, og det milde og søtlige flaskegresskaret. Samtidig får risen spille nøkkelrollen som den alltid har vært tiltenkt når det gjelder risotto. Kremete, med tyggemotstand og herlig full av karbohydrater. Britene kaller det "comfort food", og jeg er definitivt "comforted". Jeg liker ikke risottoer som er overlesset med smakskomponenter som helt overdøver den aromatiske smaken av risen. Dette skjer ikke her. Det er rett og slett en veldig harmonisk risotto, og derfor deler jeg den med dere selv om jeg ikke har stylet bildet, selv om jeg ikke kan photoshop og selv om det ikke er det lekreste fotografiet i universet. Men må det være det for at maten skal smake godt?





Risotto med flaskegresskar

300 g ris (arborio/vialone nano/carnaroli)
2 ss nøytral olje
1 ss smør
3 tykke vårløk
1 ts sennep (Dijon eller engelsk sennepspulver)
1 liter varm grønnsaksbuljong (jeg bruker to terninger og vann fra vannkoker)
2 ss mascarpone (kan erstattes med kremfløte)
800 g flaskegresskar
1 ts rosmarin
salt og pepper
parmesan

Begynn med flaskegresskaret. Sett ovnen på 200 grader. Ta frem et stekebrett og dekk med bakepapir. Skjær det i to, for å skille "flaskehalsen" fra resten. Skær så den runde biten i to og ta ut frøene med en skje. Skrell og skær i små biter, på størrelse med små spilleterninger (ca 1 cm). Skrell resten av gresskaret og skjær i like store biter. Jeg syns dette er den enkleste måten å håndtere flaskegresskar på. Ha gresskarbitene i en stor bolle og ha i 1 ss av oljen, rosmarin og salt og pepper. Bland godt og spre ut over bakeplaten, med litt mellomrom, slik at de blir bakt, ikke dampet. Stek i ovnen i 30-40 minutter til gresskarbitene er helt møre. Ta ut og legg til siden.

Så til risottoen.Varm opp olje og smør på middels varme i en stor gryte med tykk bunn. Finhakk vårløken og ta med litt av de grønne bladene som ser friske ut. Ha vårløken i gryten og la den frese i et minutt. Sett opp varmen og ha i risen og sennepen. La risen frese i et minutt, rør godt og pass på at det ikke brenner seg. Ha så i to øser med den varme buljongen og rør godt til all væsken er absorbert. Ha i en og en øse med buljong og rør godt hele tiden. Ha i mer buljong når væsken er absorbert. Etter et kvarters tid kan du begynne å smake på risen om den begynner å få en ønsket konsistens, som er myk men med litt motstand, altså al dente. Dette vil sannsynligvis ta fem-ti minutter til. Ta risen av varmen når den har nådd riktig konsistens. Ha i mascarpone, de bakte gresskarbitene, et generøst dryss parmesan og en liten klikk smør. Rør kraftig i risottoen så alt blander seg godt.

Servér med et generøst dryss med ferskrevet parmesan.

lørdag 5. januar 2013

Sunn granola

De fleste av oss har vel et nyttårsforsett eller to. Mange forsetter handler om kosthold, særlig etter den tunge julematen og de store alkoholmengdene er det mange som har behov for en sunnere januar. Noen har forsett om å begynne å spise frokost hver dag, mens andre har lyst til å ta av noen kilo. Andre kan ønske å spise mer hjemmelaget mat, og distansere seg fra halv- og helfabrikata. Frokostblanding og müsli er vel to av områdene hvor halv- og helfabrikata fortsatt er rådende. Cornflakes, crüsli og Go' Dag müsli kan kanskje virke som et bedre valg enn brødskive med syltetøy, men hvorfor ikke lage frokostblandingen sin selv? Denne oppskriften oppfyller krav til sunnhet. Med fullkorn og nøtter er den spekket med sunne oljer og fiber. Den er søtet med bare et par spiseskjeer honning, og inneholder et minimum av olje. I tillegg smaker den kjempegodt. Prøv den med rismelk eller yoghurt naturell.

 

Sunn granola

200 g firkorn
50 g solsikkekjerner
100 g blandede nøtter*. Jeg har mandler, hasselnøtter, paranøtter og valnøtter.
2 ts kanel
50 g rosiner
2 ss honning
1 dl varmt vann
1 ss solsikkeolje


Varm ovnen til 180 grader. Bland nøtter, solsikkekjerner og firkorn og kanel. Vent med rosinene. Rør honningen ut i det varme vannet, gjerne rett fra vannkokeren og ha i solsikkeoljen. Bland honningvannet i frokostblandingen og rør godt så alt blir dekket. Hell over på en bakeplate dekket med bakepapir. Spre granolaen godt utover platen og stek i 30 minutter. Rør litt rundt med en tresleiv cirka halvveis i steketiden. La blandingen avkjøles på platen, og tilsett rosinene. Ha i en lufttett beholder.

* Du kan selvsagt variere nøttene og frøene du vil ha i. Linfrø, gresskarkjerner, sesamfrø og pekannøtter er gode også!