søndag 24. februar 2013

Osteelskerens risotto med tre typer løk

Jeg er tydeligvis på risottokjøret for her kommer det en oppskrift til. Har vært på min første harrytur til Sverige, og siden jeg ikke spiser kjøtt så ble ost mitt store må. Så nå har jeg leiligheten full av cheddar, Präst-ost, Västerbottenost, brie og parmesan. Hva skal man gjøre med så mye ost? Jo! Man lager risotto med tre oster og tre typer løk. Her er både cheddar, gruyere og parmesan, og mengdeanvisningene er omtrentelige for å vise mengdeforholdet.

Risottoen smaker som en luftig ostete sky. Høres det rart ut? Men den gjør altså det. Smeltende mild og rund, med litt interessant piff fra sennepen og de ulike løktypene. Konsistensen er myk med et lite bitt fra risen, som igjen spiller hovedrollen. Denne risottoen er den ultimate "comfort food". Har jeg allerede sagt det om noe annet her på bloggen? Vel, det er min favorittype mat om høsten og om vinteren. Nå som mars er på vei kommer det snart mindre karbohydrattunge oppskrifter. Tror jeg.



Osteelskerens risotto med tre typer løk
Til to personer

250 g risottoris
1 ss olje
1 ss smør
1 ts Dijonsennep
2 sjalottløk
2 vårløk
80 g cheddar
50 g gruyere
20 g parmesan
3 ss finhakket gressløk
1 l grønnsaksbuljong


Varm opp olje og smør på middels varme i en stor gryte med tykk bunn. Finhakk sjalottløken, og skjær vårløken i litt større biter. Ha løken gryten og la den frese i et minutt. Tilsett så vårløken. La den surre sammen med sjalottløken en liten stund. Sett opp varmen og ha risen og sennepen oppi gryten. La risen frese i et minutt, rør godt og pass på at det ikke brenner seg. Ha så i to øser med den varme buljongen og rør godt til all væsken er absorbert. Ha i en og en øse med buljong og rør godt med en sleiv ned i bunnen hele tiden. Ha i stadig mer buljong når væsken er absorbert. Etter et kvarters tid kan du begynne å smake på risen (pass på, det er varmt!) om den begynner å få en ønsket konsistens, som er myk men med litt tyggemotstand, altså al dente. Dette vil sannsynligvis ta fem-ti minutter til. Ta risen av varmen når den har nådd ønsket konsistens. Ha i cheddar, gruyere, parmesan og gressløk. Rør kraftig i risottoen så alt blander seg godt.



Server med en frisk salat med en syrlig vinaigrette og noen gode cherrytomater.

3 kommentarer:

Jerry Salem sa...

For en varmende oppskrift som gjør enhver dag om til en fest! Og er virkelig appetittvekkende bilde =)

Anonym sa...

Hei! Ser godt ut dette! Sliter litt med risotto, men skal prøve fusilli med tunfisk som du la ut. Den kan forøvrig også piffes opp med chili vil jeg tro? Stå på videre med lekre retter!

mvh Morten fra Bergen

Eva sa...

Hei Morten fra Bergen! Fusilli med tunfisk kan definitivt piffes opp med både chili og cayennepepper. Håper du prøver deg på flere av rettene mine og at de smaker!