torsdag 24. april 2008

Kjøttets problem

Når man dumper innom bloggen min skjønner man vel med en gang at jeg er svært opptatt av mat. Jeg er den stolte eier av omtrent 25 kokebøker, og bruker mye tid på å surfe matsider på nettet. Jeg blir også veldig glad når det går matprogrammer på tv, og jeg er tilhenger av matheftene man får i mange matbutikker. Jeg er stadig på jakt etter inspirasjon, og når sant skal sies følger jeg svært sjelden oppskrifter slavisk. Med mindre det er en rett som krever presisjon og omstendelig mengdeberegning, ellers faller alt sammen (les: kaker, sufflé osv.).

Men det jeg er så inderlig irritert på er Opplysningskontoret for kjøtts aggresive markedsføring. De har reklamer på tv, de sniker seg inn på Aftenpostens matsider, de har ekstreme mengder med disse heftene i butikker. Jeg forstår at ikke alle behøver å være vegetarianere, eller bare spise fisk av levende dyr (som meg). Men når all forskning tyder på at rød kjøtt ikke er bra for kroppen, og at storfekjøtt er det minst miljøvennlige man kan produsere, syns jeg at det er forkastelig med all denne propagandaen om at kjøtt er så innmari sunt.

http://www.aftenposten.no/nyheter/miljo/article1134301.ece
http://www.dyrsrettigheter.no/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=1841

Det siste jeg leste var at en fantastisk grunn til å få i seg rødt kjøtt er det høye jerninnholdet, og at det var vanskelig å få i sefg for eksempel 100 gram spinat. "Jo rødere kjøtt, jo mer jern!". Ja, dette er kanskje sant, men hva med alle de negative effektene overdrevet forbruk av rødt kjøtt medfører?

Hva med matvarekrisen? Det kreves enorme landområder og ressurser for å produsere mat til disse dyrene, kunstgjødsel som forurenser... Disse områdene burde brukes til å dyrke mat som går rett til mennesker, uten nevneverdige svinn. Jeg blir så irritert!

"Av alle matvarer er kjøtt den suverent mest miljøbelastende. Når vi spiser kjøtt av dyr som fôres med korn, i stedenfor selv å spise kornet, blir rundt 90 prosent av energien borte på veien.7 Da trenger vi ti ganger så stor åker, som normalt skal både vannes, gjødsles og sprøytes." (http://www.etiskforbruk.no/mat/kjott-88.html)

Jeg sier ikke at man ikke skal spise kjøtt i det hele tatt, og jeg har forståelse for dem som liker smaken, men jeg føler at det er en overbevisning blant mange at uten kjøtt er det ikke ordentlig mat. Eksperter råder kjøttspisende til å kutte ut kjøttmiddagen en gang i uken, i det minste. Dette har store helse- og miljøgevinster. Jeg blir irritert på at ferdiprodukter i butikkene ikke finnes uten kjøtt, eller at de kjøttløse alternativene blir tatt ut av produksjon. Det sender ut signaler om at det ikke er normalt å spise en kjøttløs middag. Og når Opplysningskontoret for kjøtt står på ethvert hjørne og preker kjøttets suverenitet blir det vanskelig å overbevise folk om noe annet. Bare se på denne retten: http://dinmat.aftenposten.no/Finn-oppskrifter/Oppskrifter/Middag/Pasta-og-risotto/Enkel-pasta-à-la-Carbonara/ er det nødvendig å lage carbonara med både bacon og kjøttdeig? Jeg syns ikke det. Men hva vet vel jeg?

Som sagt er jeg ikke en fanatsik vegetarianer som krever at man bare skal spise selvdøde grønnsaker, men jeg mener at det er et overforbruk av kjøtt i Norge i dag, og at det burde bli større oppmerksomhet rundt dette. Dessuten mener jeg at Opplysningskontoret for kjøtt er med på å fremme overforbruket av kjøtt, fordi de selvsagt vil at nordmenn skal kjøpe kjøtt og støtte norske storfebønder. Man kan gjøre små forandringer i kostholdet sitt, som å innlemme mer fisk (helst ikke fra oppdrett), og kanskje ha en kjøttfri dag i uken. Det vil ikke bare gagne miljøet, men også din egen kropp!

Det var kanskje det eneste militante anti-kjøttranten denne bloggen får smake...

5 kommentarer:

Anonym sa...

Enig, enig og enig :). Det er flere mennesker som er med i den militante klubben vår, nemlig selveste George Monbiot; http://www.monbiot.com/archives/2008/04/15/the-pleasures-of-the-flesh/
Han har i tillegg konkrete (og skremmende) tall å vise til. Jo mer penger vi får, jo mer kjøtt vi spiser. Han mener det er en viktig årsak til den nåværende matvarekrisen; nemlig den enorme økning i etterspørselen etter kjøtt pga at mange har fått bedre råd. Over og ut! Ja til mer ranting på Alt om Evonia :).

Anonym sa...

JA, du er jammen meg en opplyst liten Buddha. Pompøsiteten i Dine uttalelser virker paa meg noget paatatt. Er det slik at forstaa, at De føler Dem hevet over "den gemene hop" (Jeg beklager paa det sterkeste at jeg benytter meg av "anførselstegn", men det bekrefter vel heller min underdanige intelligens) ("?")

Takker for mange gode anekdoter, og Deres kvasiintelektuelle blogg beriker mitt sjeleliv. Den har på mange maater faatt meg til aa revurdere min levemaate og livsstil.(Akk... her ble det overflod av pleonasmer).

Om det fortsatt skulle være noget besløret for Dem, snakker undertegnede flytende sarkasme.

Ha en fortreffelig aften, unge frøkentimmer.

Mvh.
Deres ærbødigste
"Silje"

Eva sa...

Hvis du ikke liker bloggen min kan du jo bare la være å lese den.

Anonym sa...

hei du der.. Du er den herlige typen som står på sidelinjen og aplauderer, men som aldri klarer å skape noe orginalt selv som andre kan klappe for. er kjøtt virkelig døde dyr? hva med soyadyret?

Eva sa...

Hei du der! Hva er ditt mål? Å vise hvor original og tøff du er som tar deg tid til å skrive meningsløse, negative kommentarer på blogger? Ja, det er virkelig noe å klappe for.