mandag 21. juli 2008

Min sommerlektyre - en liten guide

Siden jeg ble ferdig med semesteret for i år har jeg lest en del koselitteratur. For det meste nyere bøker som har fristet meg i bokhandelen. Jeg kan skrive ned en liten liste og guide til hyggelig sommerlektyre i Eva-stil:


Tilbake til Riverton av Kate Morton


Denne har jeg allerede nevnt. Jeg fikk den av min kjæres far som jobber i et stort forlag. Dette er en roman som ligger på bestselgerlistene i bokhandlene, og som ble viet stor oppmerksomhet i media. Det er en fantastisk tykk bok om familiemysterier, kjærlighet, vennskap og en tid som glipper og snart er forbi. Veldig flott leseopplevelse. Passer til sommerlige regnværsdager med en varm kopp te og kanskje et pledd.


The Forgotten Garden av Kate Morton


Da jeg så denne ligge forlatt i bokhandelen bare måtte jeg ha den. Det er Mortons andre bok, og den er vel så god som Riverton, om ikke bedre. En fascinerende roman, med en godbit til alle og enhver. Mysterier på den engelske landsbygda i Cornwall, med flotte naturskildringer. Hverdagsliv for immigranter i Australia, som søker etter sin opprinnelse. Dickenske skildringer av London ved århundreskiftet. Fantastisk vakre og mystiske eventyrhistorier. Denne boken har alt. I tillegg inneholder den en liten referanse for alle de som elsket den i barndommen til F.H. Burnetts The Secret Garden. Mulig hun virkelig ble inspirert av en slik historie. Jeg leste denne mens det verste tordenværet i manns minne sveipet over Oslo (og resten av Østlandet). Det gjorde inntrykk!


Sepulchre
av Kate Mosse

Og så til den litt mer hjernedøde enden av skalaen. Spøkelser. Vakre, tynne rødhårete damer i grønne kjoler fra århundreskiftet. Tarotkort. Visigothere og den franske landsbygda. Og en ung og smart og tynn og pen nåtidsheltinne. Litt mer laber enn Labyrinten, men jeg tipper denne er ypperlig strandlektyre. Man trenger ikke å konsentrere seg nevneverdig, og plottet er spennende nok. Perfekt for 30 C i skyggen under et tre med en kald iste med sitronbit.


The Lollipop Shoes
av Joanne Harris


Oppfølgeren til Chocolat. For dere visste jo at filmen var basert på en bok? Ikke det, nei? Det er den. Og etter å ha lest oppfølgeren må jeg konkludere med at den sikkert er hundre ganger bedre enn filmen. Her er det nydelige skildringer av sjokoladedufter og krydder, fantastiske sko (noe for Sjokoladepiken?), hekseri og aztekerkunster, og den mystiske beskjeftigelsen som er identitetstyveri. Jeg hadde aldri sett for meg at en slik blanding skulle være såpass vellykket! Men den var svært engasjerende, og da min kjære prøvde å få meg til å rive meg løs fra den, gryntet jeg bare fraværende og knasket på en twist, som var det nærmeste sjokolade jeg fant. Denne passer i grunnen til enhver anledning. Og årstid. Det er nemlig en julebok, men spiller virkelig ingen rolle.


Så er det to romaner jeg plukket opp på Norli, forleden dag, etter å ha blitt tiltrukket av forsidene og vaskeseddelen og den mystiske tingen som er blurb.The Historian
av Elizabeth KostovaEn spennende bok om vampyrer og mysterier, som ikke romantiserer hele greia, men faktisk problematiserer de voldelige handlingene som foregikk i løpet av den Ottomanske innvasjonen av Øst-Europa og Balkan. En ung kvinne oppdager en bunke papirer i sin fars bokskap, som fører henne på en reise gjennom Europeiske storbyer. Hurra! Mange fine skildringer. Romanen spenner seg over tid - historien til Vlad Tepes (Dracula) fra 1400-tallet, til hovedpersonenes tid - 1930-tallet, 1950-tallet, og 1970-tallet. Verdig en historiker. Jeg har lest litt over 200 av 800 sider (og nå har jeg glemt den hos min kjæres foreldre) og den er interessant og engasjerende. Jeg får lese den ferdig om noen uker. Rapport følger.


The Observations
av Jane HarrisForbausende likt navn som en tidligere på lista. Jeg begynte å lese den i går kveld. Jeg er på side 34, men har allerede blitt dratt inn og sitter og flirer mens jeg leser. En knallmorsom hovedperson med et skarpt øye for detaljer, beskrevet på en morsom måte. Historien foregår i Skottland i 1863, og det er nok noen mysterier her også skal dere se. Men det må jeg finne ut etter hvert. Rapport følger her også.

Noen som har andre bøker å anbefale til sommeren?

3 kommentarer:

Julie sa...

Så du har ikke lest Chocolat-boken? Den er fin, ganske annerledes fra filmen, selv om jeg liker begge. Jeg fant min utgave i bruktkjelleren av Harvard Bookstore, med et bittelite kjærlighetsbrev skrevet på første side. I likhet med filmen, får man veldig lyst på sjokolade, men også vin og generelt god mat, av å lese boken.

Eva sa...

Jeg har dessverre ikke lest den. Men jeg har altså lest oppfølgeren. Den er fin! Jeg fikk veldig lyst til å lese Chocolat, men jeg fant den ikke i bokhandelen.

Lille søster sa...

Fikk virkelig lyst til å lese bøkene du skriver om!