søndag 4. januar 2009

Godt nytt år!

Dette året skal bli nytt og bedre! Jeg skal flytte inn i en ny leilighet i løpet av januar og det blir veldig spennende. Jeg gleder meg til å få et eget kjøkken! Med vindu! Og arbeidsbenker og spiseplass og oppbevaringsplass og i det hele tatt gleder jeg meg til alt! Selv om mat er min hobby har jeg hatt ganske så kummerlige forhold her på Sagene. Men jeg skal ikke klage, bare være glad.

Til bursdag og jul fikk jeg masse fine ting, også en del relatert til matlaging. Jeg fikk en nydelig, rød, emaljert grillpanne, noe jeg har ønsket meg i lange tider. Nå skal jeg grille aubergine og squash, halloumiost og fiskefileter! Det blir supert! I tillegg fikk jeg en sautepanne, med lokk! Dette er noe jeg virkelig har savnet.

Jeg fikk Nigella ekspress av min kjære! Å for en vakker kokebok med masse raske og deilige retter. Jeg har allerede prøvd latmannsbrødet (som ble en hard deigete klump, men det er nok min egen feil. For lite gjær, for mye salt og for kompakt røre) og klassikerern mac&cheese som jeg serverte med en deilig, sunn salat ved siden av. Sausen var laget med cheddar og vikingmelk, så den var ikke det feteste man kunne funnet.

I tillegg har mine søte venninner spleiset på en sushi-kit! Jeg har fått vakre fat, spisepinner, soyadyppeskåler og nydelig dekorerte flerebruksspisepinner. I tillegg kom soyasaus til sushi, riseddik, wasabi, sushiris og en spesiell japansk te og en bitteliten sushikokebok. Det var en flott presang! Jeg vet i allefall hva jeg skal lage når jeg får meg et ordentlig kjøkken!

Av mamma fikk jeg boken "Den hemmelige kokken" av Mads-Eric Nilsson som alle burde lese, men som ingen tør å lese. Her får man vite at matvareindustrien er noen skurker og at man burde være en bevisst forbruker. Jeg har registrert at det har blitt avisnyheter av at vanilin lages av råttent tømmer, men dette er en av de minst ille tingene man får vite.

Apropos vanilin - Nigella bruker til stadighet vaniljeekstrakt i sine oppskrifter, og det har irritert meg at jeg aldir har fått tak i det i norske butikker. Nigella ekspress kom med forklaringen. Den er laget på rom, og derfor ulovlig å selge i norske dagligvarebutikker. Men her er oppskriften, for øvrig ikke testet av meg ennå:

Legg tre splittede vaniljestenger i et glass med tett lokk. Løs opp 1 ss sukker i 1 dl varm, mørk rom og hell det over stengene. Oppbevares mørkt og kjølig og er klar til bruk etter 4-5 uker.

Noen som føler seg kallet til å lage og så rapportere?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg gjoer det gjerne - starter naar jeg kommer hjem neste uke en gang. (Har nemlig planer allerede om aa lage saantnoe til diverse hobbykokker jeg kjenner som har bursdag paa senvinteren og i vaar...)

Remind me if I forget!

Lotte sa...

Aha, er det derfor!
Jeg fikk også Nigelle Ekspress til jul av min kjære, fantastisk bok! I går lagde vi Nigella burgere, og tidligere har vi prøvd laks med singapore-nudler, som var super!

Snart tretti sa...

For noen flotte gaver! Bare kjøkken/mat-relaterte gaver jo. :)

Eva sa...

Hehe, jeg fikk noen litteratur- og filmrelaterte gaver også. Men jeg følte at de ikke passet inn i innlegget :)