onsdag 22. august 2012

Ovnsbakt ratatouille

Ratatouille er den klassiske sørfranske grønnsaksblandingen som kan spises både til hovedrett og som siderett, både varm og romtemperert, både samme dag som den er laget og dagen derpå når alle smakene får smelte sammen. Det er rett og slett en veldig anvendelig rett. Den kan skilte med konsentrert smak og sødme fra de langtidsstekte grønnsakene. Dessverre er tradisjonell ratatouille litt mye arbeid. Man skal egentlig steke hver av grønnsakene for seg, for så å kombinere dem til slutt. Dette betyr at man må stå ved komfyren og røre i x antall timer, for å få den perfekte ratatouille. Dessuten har den en lei tendens til å bli stygg og gusten i fargen på grunn av det intense auberginskallet som farger av på alle de andre grønnsakene.

Hugh Fearnley Whittingstall har løsningen, han baker hele ratatouillen i ovnen. Det er kanskje ikke den tradisjonelle måten å gjøre det på, men det funker og det sparer kokken for mye kjedelig røring. Grønnsakene skal være i ovnen lenge, men du slipper å gjøre noe som helst, så du kan for eksempel gå og se på Hughs tv-serie om vegetarmat på youtube. Eller noe mer nyttig. Oppskriften er inspirert av HFW og boken Veg Every Day, men den er modifisert og er nå også min.

Jeg vil tro at hvis man skal servere ratatouillen som en hovedrett så vil det passe med skikkelig godt brød ved siden av. Bak en herlig foccacia, eller kjøp den på et artisanbakeri. Er du litt lat kan du servere hvitløksbaguetter, eller kanskje couscous. Den passer utmerket til hvit fisk som lettsaltet torsk. Eller som momsemat for seg selv. Du bestemmer.


Ratatouille
4 porsjoner

1 aubergin
1 squash
1 stor løk
2 røde paprikaer
3 ss olivenolje
salt og pepper

Tomatsaus:

1 boks (400 g) flådde tomater
3 hvitløksfedd, finhakkede
2 ss olivenolje
1 ts oregano
1 ts sukker
salt og pepper
 

Varm ovnen opp til 180 grader på varmluft, eller 220 uten varmluft. Kutt grønnsakene opp i ca like store biter. Løken kutter du i båter, papirkaen i passe tynne skiver, squashen i rundinger eller halvmåner (alt ettersom hvor tykk den er), aubegrinen i terninger på ca 3-4 cm. Vend så alt godt i olivenolje og krydre med salt og pepper. Pass på å ha en stor form eller langpanne - vi er ute etter en bruningseffekt på slutten og da hjelper det ikke hvis grønnsakene har dampet i sitt eget vann i 1 time. Stek i 1-1 1/2 time, eller til grønnakene er reduserte og nydelig brune og aromatiske. Vend et par ganger i løpet av steketiden. Imens lager du tomatsausen.

Grønnsaker vendt i olivenolje venter på å bli bakt

Varm opp oljen i en gryte. Tilsett finhakket hvitløk og la det frese en liten stund, men ikke la dem bli brune. Tilsett så de flådde tomatene fra boks, og la sausen få et oppkok før du lar den putre i 45 minutter eller til du får en tykk, velduftende saus. Ikke smak til med salt, pepper og sukker før på slutten. Jeg leste nemlig i Heston Blumenthal at home at sausen får en sterkere smak når den reduseres, og at man derfor står i fare for å oversalte hvis man salter før alt vannet har fordampet. Derfor: Salt, sukre og pepre helt på slutten og tilsett oreganoen.

Ta grønnsaksblandingen ut av ovnen og vend med tomatsausen. Putt den tilbake i ovnen i 10 minutter eller til det hele bobler og dufter.

Servér!

6 kommentarer:

Julianne sa...

Nam! Den skal jeg prøve, så nydelig ut!! :)

Julianne sa...

Nam! Den skal jeg prøve, så nydelig ut!! :)

Eva sa...

Så hyggelig! Prøv den og si meg hva du syns :)

Emma Levi sa...

Dette var en spennende og ny måte å lage retten på. Jeg har hatt for vane å lage min ratatouille i pannen, men dette så ut til å gi et delikat og appetittvekkende resultat :)

Anonym sa...

Lagde denne nydelige retten i dag; la til litt chilli i sausen for et varmende sting. Takk for oppskrift!

Unknown sa...

Etter jeg prøvde denne for første gang, så har det blitt etter denne oppskriften +/- ting jeg har oppi!!