torsdag 18. juni 2009

"I forhold til"...

Jeg blir så irritert på misbruken av uttrykket "i forhold til" som brukes fullstendig tankeløst og feil. I Aftenposten i dag har Per Egil Hegge noen språkblomster som virkelig tar kaka: "I forhold til det som er tema i dag i forhold til økonomi må vi ha realistiske mål i forhold til videregående opplæring i forhold til budsjett". Ingen av "i forhold til" er brukt riktig. Så hør nå her! "I forhold til" betyr "sammenlignet med". "Hun er snill i forhold til broren sin" betyr at hun er snill og broren er ikke så snill. Ikke at hun er snill mot broren. Da har vi det på det rene.

Det verste er at jeg tar meg selv i å ville misbruke dette uttrykket fordi jeg så sjelden hører eller leser gode alternativer. Men her er noen: I forholdet til, i sammenheng med, i forbindelse med, når man anser, når man nevner, osv. Eventuelt kan man omformulere det man vil si slik at denne misbruken ikke oppstår.

"Ofte brukes palmeolje. Dette er et billig råstoff som er en versting helsemessig i forhold til hjerte og karsykdommer, sier Berg Hauge." Her er et sitat fra VG. Og det står at palmeoje er verre enn hjerte- og karsykdommer. Hæ? Han kunne heller sagt "Det er et billig råstoff som er en versting når det gjelder hjerte- og karsykdommer". Eller " som forårsaker hjerte- og karsykdommer".

Så la oss bare slutte å bruke dette uttrykket, siden det er så vanskelig å bruke det riktig.

Kthxbai

Ingen kommentarer: