torsdag 10. februar 2011

Bananmuffins

Det evige spørsmåelt er: Hva skal jeg gjøre med overmodne, brune bananer? Jeg har ærlig talt liten lyst til å spise dem, og å kaste dem kommer ikke på tale. Jeg hater å kaste mat. Jeg tenker på alle de sultne barna i Afrika, og jeg får klump i magen av at noen har plukket disse bananene, skippet dem jorda rundt, pakket dem ut og solgt dem og nå skal de havne i søpla. Så mye sløsing med menneskelige ressurser.

Derfor vil dere finne mange bananoppskrifter her i bloggen, særlig bananmuffins i forskjellige varianter. En annen ting jeg i blant gjør med overmodne bananer er at jeg skreller dem, skjærer dem i passe store biter og fryser dem ned. Da fungerer de som både fortykkende middel i smoothier, og som isbiter. To i én, for en glede!

Jeg har ikke så mange veganske oppskrifter på bloggen, og disse er heller ikke veganske, men de er uten egg, og ved å erstatte smøret med en planteolje vil de bli fullstendig veganske. (Rettelse: Honning er ikke vegansk. Bruk samme mengde lys sirup i stedet.) Hvis man er interessert i slikt. De er også åpenbart perfekte for de stakkarene som ikke tåler egg av en eller annen grunn. Dessverre er de stakkarene jeg kjenner som ikke tåler egg også allergiske mot resten av ingrediensene i denne oppskriften. Det skal ikke være lett.


Bananmuffins
fra How to Be a Domestic Goddess av Nigella Lawson

12 muffins

30 g smør
60 ml honning (2 ss)
1/2 ts vaniljeekstrakt
2 store (over)modne bananer
150 g mel
1 ts bakepulver
1/2 ts natron
1/2 ts kanel
en klype salt

Sett ovenen på 190 C. Smelt smør, honning og vaniljeekstrakt i en gryte på lav varme. Sett til side til avkjøling.

Mos bananene i en bolle.

Mål opp de tørre ingrediensene i en annen bolle og rør sammen.

Hell honning- og smørblandingen i de moste bananene og bland godt. Tilsett de våte ingrediensen til de tørre og rør raskt og ikke for mye, det holder med et par-tre ganger. Av en eller annen grunn vil ikke muffins vokse hvis man rører for mye i røra.

Hell i muffinsformer, denne røra er nok til tolv muffins i et muffinsbrett. Et muffinsbrett har vært en av de beste investeringene jeg har gjort i min bakekarriere, og en av de dårligste for midjemålet. Stek i 20 min, eller til muffinsene er gjennomstekte. Avkjøl på en rist.

3 kommentarer:

Carita sa...

Ser gode ut :) Er hekta på å ha banan i det meste, både i div kaker og smoothie :) Men liker øko banan best ;)

Anonym sa...

honning er ikke vegansk.

Eva sa...

Anonym: Nei, det er helt sant. Dette skal jeg rette.