lørdag 19. februar 2011

Saftig sjokoladeformkake

På tide med en liten reprise. Denne kaken var jeg veldig hekta på da jeg først begynte å lage den. Den er så saftig og så myk og deilig tilfredsstillende at det er på grensen til farlig. I hvertfall for den berømte bukselinningen. Jeg lagde den første gang da jeg og en venninne skulle se film, nærmere bestemt den svenske vampyrfilmen "La den rette komme inn". Den nye sjokoladen Bergene Melk (visstnok uten tilsetningsstoffer) hadde nettopp kommet ut på markedet, og jeg kastet meg over den som den svorne tilhengeren av ting uten tilsetningsstoffer jeg er. Den fikk bli med oppi kaken.

Kaken tok lang tid å bake i ovnen. Den skal steke i 1 hel time, og det hadde jeg ikke regnet med da jeg satte i gang. Middagen var spist, filmen var på, men kaken var fortsatt i ovnen. Med det resultatet at da den endelig kom ut kastet jeg meg over den med kniven og la den smuldrende, glovarme sjokoladesmeltenede kaken ut på tallerkner i tykke tykke skiver. For en åpenbaring! Og herregud så mektig! I oppskriften står det at den er til 10-12 personer, mens jeg hadde laget den til tre. La oss si at det ikke gikk an å spise opp hele det store stykket jeg la ut på hver tallerken. Det ble for heavy. Selv jeg, som er et søtmons av en annen verden syns det ble i overkant mektig. Og Bergene Melk har så mye sukker i seg at den hadde blitt forvandlet til harde karamelliserte sjokoladeklumper i bunnen. Men godt var det, bevares!

I etterkant har jeg laget denne kaken på en litt mer nøktern måte. Jeg har droppet melkesjokoladen og sjokoladesirupen som skal helles over kaken, det blir rett og slett for mye av det gode. Hvis du vil ha med sjokoladedråper i selve kaken vil jeg anbefale mørk sjokolade, men hvis du syns det hørtes godt ut med karamelliserte melkesjokoladeklumper er det bare å kjøre på. Her er min litt mer sobre versjon. Den holder seg for øvrig godt på kjøkkenbenken i noen dager, og er herlig med en kopp te eller kaffe.

Oppskriften er en modifisert utgave av Quadruple Chocolate Loaf fra Feast av Nigella Lawson.

Saftig sjokoladeformkake

200 g hvetemel
1/2 ts natron
50 g bakekakao
250 g sukker
175 g mykt smør
2 egg
1 ss vaniljeekstrakt (eller vaniljesukker)
 75 ml yoghurt naturell (eller rømme, for en mer dekadent versjon)
                               *
125 ml kokende vann (rett fra vannkokeren)
(175 gram hakket sjokolade, til søtmonsene der ute)
                   
Sett stekeovnen på 170 grader. Legg bakepapir eller stekefilm i en brødform (dette er viktig, ikke smør formen med smør, bruk bakepapir ellers blir det umulig å få den fuktige kaken ut av formen når den er stekt.)

Kjør alle ingrediensene frem til yoghurten (eller stjernen) i en matprosessor til en jevn røre. Skrap røren ned fra sidene og kjør igjen. Tilsett det kokende vannet gjennom påfyllingsrøret mens matprosessoren er i gang. Når alt er blandet sammen heller du røren i formen og steker den i 1 time på 170 grader.

Kaken kommer fortsatt til å være litt klissete i midten men den kommer sannsynligvis til å sprekke opp på toppen, og den bør ikke være flytende i midten.

Sett kaken på en rist og la den bli helt kald før du løfter den ut av formen.Hvis du vil ha den fantastiske og dekadente sukkersirupdryppende sjokoladebomben til Nigella i stedet for min nøkterne versjon finner du den her.

Bildet er en reprise fra denne bloggen, men det er samme kake.

4 kommentarer:

Elin sa...

Tusen takk, Eva, akkurat hva jeg trenger som bare har brødformer!

Elin sa...

Takk, Eva, akkurat hva jeg trenger som bare har brødformer!

Elin sa...

Nå har jeg laget denne lekkerbiskenen og kan rapportere at i tillegg til mangel på brødformer har jeg mangel på kjøkkenmaskin. Jeg rørte derfor hele sulamitten sammen med ei skjei og det funket altså utrolig bra - litt knøling med å mose i stykker smøret, men ingenting som bør få folk uten kjøkkenmaskin til å gi opp!

Eva sa...

Så hyggelig at du likte den, Elin! Jeg burde jo kanskje skjønt at når du bare har brødformer så har du ikke food processor, men jeg er kjempeglad for at god gammeldags muskelkraft også fungerte :)