mandag 19. mars 2012

Kjøttfri mandag

Noen tanker om kjøttfri mandag-konseptet...

For noen uker siden hadde Matbloggsentralen kjøttfri mandag som utfordring. Jeg ble selvsagt veldig glad, fordi jeg syns konseptet er veldig bra. Et lite skritt på veien til forståelse og aksept for at ikke all mat må ha kjøtt i seg. En dag for både dyrene og lommeboka, og kanskje også litt sunnhet og glede i hverdagen. Jeg ble derfor litt overrasket over vinnerbidragene, eller kanskje mest av begrunnelsen for hvorfor de vant. Dette kommer jeg straks tilbake til.

For meg bør en god rett til kjøttfri mandag være enkel å lage. Kjapp. Man kommer hjem fra jobb, har kanskje barn som må hentes fra barnehagen eller sultne skolebarn. Kanskje er man helt utkjørt og sulten selv, og da er det ikke så lett å begynne med et innviklet vegetarmåltid med mange ingredienser, spesielle tilbredningsmetoder og lang koke- eller steketid. Kjøttfri mandag for meg, handler om å vise den ikke-vegetariske delen av befolkningen at det er godt og enkelt å spise vegetarmat, at det er sunt og morsomt, ikke et sabla herk når man står foran en lang uke.

Jeg syns bidragene som vant utfordringen ser veldig gode ut, og de herlige vegetarpølsene til Vegetarbloggen ser unektelig fristende ut, men for meg passer ikke denne typen rett inn i "kjøttfri mandag"-konseptet. Heller mer som et prosjekt for helgen, hvor man har tid til å finne alle ingrediensene og kose seg og eksperimentere. Dette er ikke ment som en kritikk av retten eller Vegetarbloggen, men av juryen. For selv jeg som har spist hovedsaklig vegetarisk mat i over ti år syns at det er et tiltak å dra ut å kjøpe liquid smoke (for 1/2 teskje som du kun skal bruke til denne retten) og næringsgjær (hva er det?) for å lage en enkelt rett (som i tillegg må dampes i 40 minutter). Det hadde vært morsomt å prøve en dag, men det er ikke mitt indre bilde av en enkel mandagsmiddag. I tillegg syns jeg at juryens begrunnelse om at rettene vinner fordi de "... er helt vegetariske, selv om de kanskje ikke ser sånn ut", er et underlig argument. Må mat se ut som om den ikke er vegetarisk for å være fristende? Jeg håper virkelig ikke at Norsk Vegetarforening mener dette.

Derfor velger jeg kjøttfri mandag-bidragene som jeg legger ut på Twitter med omhu. Jeg prøver å velge næringsrike, sunne og enkle middager som ikke er stressende å lage, og hvor du kan finne ingrediensene på den lokale nærbutikken. Jeg håper at de kan være til inspirasjon. Ellers er arkivene til Vegetarbloggen stapfulle av mye enklere retter som etter mitt skjønn passer bedre til kjøttfri mandag-konseptet.

Hva syns du?

3 kommentarer:

Anne sa...

Jeg er helt enig i at om man skal få folk som normalt ikke spiser vegetarmat til å bytte ut en kjøttmiddag i uka, så er det nok en fordel at rettene både er enkle å lage og at det er lett å få et bra resultat. Jeg synes også i likhet med deg at mandagsoppskrifter bør være kjappe og enkle. Noe særlig mer komplisert enn ei god linsesuppe skal det mye til for at jeg disker opp med på en vanlig mandag ;)

Når det er sagt så vegetarpølsene veldig gode ut, men det får bli til en spesiell anledning å teste den oppskrifta :)

Eva sa...

Så bra at vi er enige da! :D

Elin sa...

En fin argumentasjon og flott innstilling du har. Oppdaget nettopp bloggen din, og den finner jeg svært inspirerende. Takk for titten.