lørdag 8. september 2012

Cappucinomarengs

Jeg elsker å lage marengs! Av en eller annen grunn har de rykte på seg for å være vanskelig å lage, men jeg tror at det er en mental greie. Som angsten for at en sufflé ikke skal heve, eller at majonesen skal skille seg. Så lenge man ikke vet om de ulike fallgrubene til disse oppskriftene er det ingenting å bekymre seg for. Jeg har i allefall aldri vært redd for å feile når det gjelder marengs. Og jeg har heller ikke gjort det. Bare følg oppskriften og tipsene, så lover jeg at det går bra.

Disse marengsene har fått smak av espressopulver og litt vaniljesukker, som gjør at de smaker mildt av kremet kaffe. De er lette som en fjær, og glir ned på høykant. Forslag til bruksområder er å knuse dem over is med bær, å klemme to og to sammen med litt creme fraîche som makroner, eller til å dekorere kaker med. De er også gode for seg selv til kaffen, og er ypperlige for folk som ikke tåler for eksempel nøtter, mel eller melk.

Oppskriften er inspirert av, men ikke stjålet fra Rose Elliot. Perfekt når man vil bruke opp eggehviter som ligger og slenger i kjøleskapet.

Cappucinomarengs

2 eggehviter
120 g sukker
1 ts vaniljesukker (helst hjemmelaget)
1 ts espressopulverkaffe

Sett stekeovnen på 140 grader. Finn frem en helt ren bakebolle. For sikkerhets skyld ta 1 ts klar eddikk eller 1 ts sitronsaft på et stykke tørkerull, og tørk godt inni hele bollen. Dette forhindrer rester av fett som kan føre til at marengsen ikke blir stiv.

Ha eggehvitene i bollen. Du må være helt sikker på at det ikke har kommet noe plomme i hviten, ellers blir ikke marengsen stiv. Visp med en elektrisk visp eller i kjøkkenmaskinen hvis du er så heldig å ha det. Visp til hvitene begynner å skumme og stivne. Ha så i sukkeret, en teskje av gangen og visp godt mellom hver gang. Når du har brukt opp alt sukkeret skal du ha en blank, tykk, stiv hvit marengs. Ha i vaniljesukker og espressopulver og visp litt til.

Kle et stekebrett med bakepapir. Ha marengsen over i en sprøytepose hvis du har det (det har ikke jeg), eller en ny brød- eller frysepose. For å gjøre livet enkelt for deg selv legger du posen i en stor kopp, og fyller på marengsmassen. (Klipp så hull i brødposen hvis du bruker det). Klem ut fine, like store marengser. Denne mengden dekker et vanlig stekebrett.

Sett brettet i ovnen og stek i 50 minutter, eller til marengsene er gjennomstekte og fjærlette men ikke brune.

La dem avkjøles på en rist.

3 kommentarer:

Julianne sa...

NAM. Hjemmelaget lørdagsgodt!! Det kan jeg like ;-)

Eva sa...

Takk, Julianne!

Fra kjøkkenbenken sa...

For en genial idé!