lørdag 23. mars 2013

Västerbottenpai med vårlig salat

Hei og velkommen til Evas pai- og risottoblogg. Det kan i hvertfall føles sånn for tiden. Solen går senere ned, og jeg kan endelig begynne å dokumentere de gode hverdagsoppskriftene i et brukbart naturlig lys. Västerbottenpai har jeg lenge hatt lyst til å lage. Den føles skammelig på en måte, nesten feil å spise en pai som kun inneholder egg, ost og fløte. Jeg kunne rett og slett ikke la være å putte oppi litt vårfrisk, lysegrønn vårløk, både for å skjære gjennom den milde ostesmaken, men også for å lette samvittigheten for ostemengden. Akkurat som om det kom til å hjelpe.

Jeg har imidlertid kompensert med en fresh salat, som er litt mer spenstig en salatblad-tomat-kombinasjonen jeg vanligvis går for av ren og skjær latskap. Tynne skiver reddik, pære og squash gjør at perletomatene ikke blir like ensomme i mylderet av ruccola og hjertesalat. Og det smaker friskt også. Oljene og eddikene fra Oliviers og co. har blitt faste innslag i salatene her i heimen, og jeg vil anbefale dem på det varmeste for å piffe opp grønne blader for folk som ikke er så opptatt av salat. De gjør susen. Salaten er også god til lunsj, kanskje med litt fetaost i for mer bitt.

Paibunnen lager jeg slik jeg alltid gjør til den lille formen, så her kommer den ferdi kopiert fra en annen oppskrift. Dere er herved spart fra å surfe mellom to oppskrifter for å få med dere hvordan den lages.

Västerbottenost er en tradisjonell svensk ost, som har en fast, litt kornete tekstur. Den er veldig smakssterk, men lett å like. Smaken er definitivt umamirik. Paien er en vanlig svensk rett, men jeg fant ikke god informasjon om hvordan Västerbottenpaien ble en greie. Den serveres i Sverige i blant med løyrom eller lodderogn. Det er sikkert kjempegodt, men da ville jeg kanskje kuttet ut vårløken likevel. Hvis dere har smakt det så si gjerne ifra!
Västerbottenpai med vårlig salat

Paibunn:

175 g hvetemel
125 g  kaldt smør
2 ss iskaldt vannPaifyll:

3 egg
2 dl matfløte
3 ss rømme
2-3 vårløk i biter
150 g Västerbottenost , revet 
 
Paibunn:

Lag bunnen først. Kjør smør og mel til smuler i en foodprocessor. Når blandingen ligner havregryn tilsetter du vannet mens den fortsatt kjører. Når deigen så vidt begynner å klumpe seg tar du den ut og klemmer sammen til en ball og legger i kjøleskapet dekket med plastfolie. Pass på så du ikke overarbeider deigen. La den hvile i minst 30 min. Sett ovnen på 200 grader.

Klem eller kjevle ut deigen i en liten paiform. Prikk med gaffel og forstek på 200 grader i ca 10 minutter eller til den er tørr og lyst gyllen. Ikke skru av ovnen!

Fyllet:

Visp egg og matfløte og rømme med en gaffel og smak til med salt og pepper. Legg vårløkbitene jevnt på den forstekte bunnen. Ha den revne osten i eggestanden. Hell over eggestanden og dryss over revet gruyèrmed osten og fordel eventuell ujevn ost med en gaffel. Husk at paiformen er veldig varm!


Stek i 20 minutter, eller til paien er gyllen på toppen og ikke lenger flytende. Vårlig salat 

1/2 pakke ruccolasalt
1 hjertesalat
1/2 pære
4 reddiker
1/3 squash
plommetomater
3 ss frisk extra virigin olivenolje
1 ss oreganoeddik fra Oliviers & co. eller hvitvinseddik

Vask salatene, helst i en salatslynge. Bland i en stor bolle. Bruk gjerne en mandolin for å skjære syltynne skiver av squash, pære og reddik. Del tomatene i to. Ha alt i sammen med salaten. Drypp over olivenoljen og eddiken og bland godt før servering. Husk å ha på dressingen rett før dere skal spise.

Ingen kommentarer: