tirsdag 28. april 2009

Pai med spinat og fetaost

Dette er en av mine favorittpaier. Både å lage og å spise. Den føles sunn, fordi den har så mye spinat i seg, men når sant skal sies er den vel egentlig ikke det. Men den er god! Veldig god!

Paibunnen jeg lager varierer etter hvilken anledning jeg lager pai til, og siden jeg har gitt dere oppskriften på hverdagsbunnen, den med kesam, skal jeg nå gi fra meg oppskriften til festbunnen, den jeg lager når jeg ikke orker å bekymre meg for vekt og kalorier og smørinntak.




Paibunn til fest - liten form:

100 g kaldt smør
150 g hvetemel
1/2 ts salt (ikke maldon, det blandes ikke ordentlig inn i deigen)
2-3 ss iskaldt vann

Jeg lager min paideig i food processor. Sleng alle ingrediensene bortsett fra vannet i food processoren. Kjør til det blir smuler av smøret og melet, tilsett så vannet og kjør veldig kort, bare til deigen så vidt har samlet seg. Pakk deigen inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet.

Nå kan du begynne med fyllet. Og sett ovnen på 200 grader.

Spinat- og fetafyll:

300 g frossen spinat
1 liten løk, eller to store vårløk (kan sløyfes)
1 fedd hvitløk
1 ss olivenolje

1 pakke fetaost, smuldret eller skåret i biter

3 egg
1/2 dl matfløte (kan sløyfes og erstattes med melk, rømme, yoghurt e.l)
1 dl melk
salt og pepper til smak (her er det selvsagt Maldon som gjelder)

Tin spinaten i en stekepanne eller kjele med hvitløksfeddet (som ikke skal skjæres opp, bare gi en forsiktig smak). Når spinaten er nesten tint kan man tilsette løk eller vårløk, og frese forsiktig i noen minutter. Pass på at det meste av spinatvannet er fordampet. Sett til side, til avkjøling.

Ta paideigen ut av kjøleskapet og klem den ut i en liten paiform. Prikk grundig med gaffel og sett den inn i ovnen i ca 10 minutter, eller til den føles ferdig.

Imens lager du eggestanden. Bare pisk alle ingrediensene sammen (helst med gaffel)til du får en jevn blanding.

Når du har tatt ut formen med deigen ut av ovnen, bland spinat og eggeblanding. Pass på så spinatblandingen ikke er for varm. Fordel fetaost ut over formen, og hell egg- og spinatblandingen over.

Stekes på 200 grader i 20-25 minutter, eller til fyllet har stivnet og blitt lett gyldent.

Til 2-3 personer, alt ettersom hvor sultne de er.

5 kommentarer:

Silje Emilienne sa...

Så morsomt, jeg tenkte akkurat at jeg hadde lyst på spinat, en høyst undervurdert grønnsak.

Urtehagen på Blindern minner meg om deg:)

Anna sa...

Hei kjære Eva!
Nå har jeg laget festspinatpai, og jeg må bare si: NAM! Det er en stor suksess her i Berlin. Jeg tok meg den frihet å bytte ut fetaosten med laks, samt at jeg tilsatte litt sitron. Hipp hurra, dette gjorde dagen.

Tusen takk for herlig oppskrift!

Eva sa...

Anna: Åh, så hyggelig! Laks i denne paien har jeg ikke tenkt på, men det høres veldig godt ut! Det må jeg prøve.

Anonym sa...

Hei, takk for nydelig oppskrift!
Det ble en stor suksess til middag.

Mine tre tenåringsbarn elsket den, det ble ikke en smule igjen.

Men jeg finner ikke oppskriften på hverdagsbunn?

Trine

Eva sa...

Trine: Så hyggelig at du likte paien! Jeg kaller bunnen "festbunn" fordi det er så mye smør i den at jeg føler at ejg ikke kan spise den for ofte. Hverdagsbunnen finner du her: http://abouteva.blogspot.com/2008/10/pai-soltrket-tomat-og-chvre.html - men jeg må si at jeg ikke bruker den mer for jeg syns at pai er så godt at når man først spiser det så bør det være ordentlig fett og godt ;)

Men det er bare å prøve altså, hverdagsbunnen er slett ikke verst og gir mye bedre samvittighet.