søndag 7. oktober 2012

Krydret eplechutney

Har du epletrær i hagen og vet ikke hva du skal gjøre med femti kilo epler? Ofte ser jeg hager i forstedene med epler som henger tungt fra tynne grener. Et lag med nedfallsfrukt samler seg rundt stammen. Slike ting gjør meg trist. Så mange herlige, kortreiste, økologiske epler som bare blir sløst bort, mens eierne av treet kjøper importerte, vakumpakkede epler fra Chile eller Italia til 40 kr kiloen. Plukk eplene deres, folkens! Lag noe godt! For eksempel eplemos, eplemost, eplesyltetøy, eplekake, eplecrumble, bakte epler, tilslørte bondepiker, eple- og potetmos, eplepai, you name it. Eller denne eplechutneyen.



Jeg fikk en diger pose full av epler fra mine foreldres hage. De smaker søtt og syrlig og er veldig gode, og selv om jeg elsker epler er det ikke lett å spise dem alle før de råtner. Derfor lagde jeg denne chutneyen, som passer ypperlig til indisk mat, eller på brødskiven med skarp cheddar, eller til en kraftig torskerett, eller ved siden av ris, eller på kalde rester av julemat. Ja, for du kan faktisk lage chutneyen nå, legge den på et kaldt og mørkt sted og lagre den til jul. Den blir bare bedre av å stå litt. Du kan pynte glassene pent med bånd og gi dem bort i julegave.

Chunteyen er skarp, sterk, søt og aromatisk. Du bestemmer selv hvor sterk den skal være ved å tilpasse mengden chili, om du vil ha med frøene eller ikke.

Krydret eplechutney
fra How to be a Domestic Goddess av Nigella Lawson

500 g epler
1 liten løk
1 rød chili
225 g sukker
350 ml eplesidereddik (eller hvitvinseddik)
1 ts revet fersk ingefær
1 ts gurkemeie
1 ts malt allehånde
1 ts malt nellikk
1/2 ts havsalt
1 knivsodd malt sort pepper

Skrell eplene og skjær dem i små biter. Finhakk løken. Hakk chili i små biter. Du bestemmer selv om du vil ta ut frøene først. Det gjorde ikke jeg, og chutneyen er følgelig hot. Ha alle ingrediensene i en stor kjele. Kok opp og senk varmen til lav. La putre i 30-40 minutter, til den er redusert. Ikke bli redd hvis den fortsatt er ganske flytende, den kommer til å stivne litt når den avkjøles.

Ha chutenyen oppi små steriliserte glass/krukker. Jeg samler på glass etter pesto, tacosaus, sennep og dess like for å ha til dette formålet. Du kan selvsagt også kjøpe glass. For å sterilisere legger du de godt vaskede glassene i en kjele og heller over kokende vann fra vannkokeren. Ta ut etter noen minutter. Sett opp ned på en rist og la tørke i ovnen på 100 grader i 10 minutter.

Sett til avkjøling på et mørkt sted. Loftsbod eller kjellerbod er ypperlig.

5 kommentarer:

Liza sa...

Ser ut som en god oppskrift:)
HA en fin uke
Klem
Liza

Eva sa...

@Liza: Ja, den er kjempegod! Prøv den på ovnsbakt laks for eksempel. Takk for hyggelig kommentar!

Unknown sa...

Hei! Hva er holdbarheten uåpnet og åpnet? Ser kjempegodt ut :-)

Eva sa...

@Gjertud Marie Jensen: Hei! Holdbarheten når den er uåpnet er vel så og si ubegrenset, men hvis du vil være på den sikre siden vil jeg si ca. et år. Åpnet holder den seg vel i ca to måneder i kjøleskap, vil jeg tro. Mengden med eddik og sukker virker konserverende, så det er meningen at chutneyen skal ha lang holdbarhet. Håper du lager den! Den er kjempegod på fisk (og sikkert på skinke eller kald kalkun, men det har jeg ikke prøvd selv).

Anonym sa...

fikk lyst til å si hei!
jeg er skikkelig matfreak og spiser raw/vegan.

mine favoritt kilder er "dara dubinet" og "russel james".

goood helg
hilsen en gutt som kjeder seg på nattevakt