søndag 22. juni 2008

Rapport fra gårsdagens kulinariske krumspring


Gnocchiene ble vellykkede til at det var første gangen jeg lagde noe slikt! Det var så gøy å ta ut den første som ble kokt og smake - katastrofalt eller akseptabelt? Hurra, de var ikke bare spiselige, men også gode! Og jeg er stolt av resultatet. Så stolt at jeg løp ned til naboene våre for å overrekke dem en smakebit. Håper jeg ikke skremte dem.
Det ble mye søl og gris, og deigen var ikke akkurat et syn, så jeg tror jeg skal la være å poste bilder i første omgang. Men jeg lager nok snart gnocchi igjen, og da skal jeg vise hele prosessen! Ellers kan man jo nyte de flotte fotografiene i bloggen 101 cookbooks, som jeg har med i blogrollen min her på siden. Det hjalp veldig å lese igjennom forfatterinnens tips til fremgangsmåte, selv om jeg, som alltid, skred frem på mitt eget vis.

Gnocchi (njåkki) er italiensk for knokler, og grunnoppskriften er:

1 drøy kg melne poteter
135 g hvetemel (visstnok blir det best med italiensk 00-mel, men vanlig funket fint)
2 egg, lettpiskede (helst med gaffel, da blir de blandet uten å få for mye luft pisket inn)
1 ts salt som jeg blander rett inn i eggene
  • Kok potetene med skallet på til de er møre

  • Skrell dem mens de er varme (helst uten å brenne deg)

  • Mos potetene med gaffel, men vær lett på hånden. Det beste hadde vært å kjøre dem igjennom en kjøttkvern eller en potetmoser som ser ut som en stor hviløkspresse. Dessverre er det denne kjøkkenekviperingen som svikter igjen. Potetmassen skal være luftig og jevn. Min hadde litt klumper, men det gikk bra.
  • Lag en fordypning i potetmassen på et arbeidsbord. Strø litt av melet over de moste potetene og hell i litt av eggene. Vend forsiktig. Gjenta prosessen til deigen har blitt relativt fast. Den skal fortsatt klisse litt, men ikke henge fast i absolutt alt. Ha mer mel enn du trenger for hånden!

  • Del deigen inn i 8 klumper, og form pølser av dem. Skjær så hver pølse i 1 cm store biter, rull dem til en liten kule og press dem lett mot en gaffel, så de blir hule på den ene siden, og får delikate striper på den andre siden.

  • Kok gnocchiene i saltet vann i en stor kjele. De er ferdige når de flyter opp til overflaten, men jeg må innrømme at de er allerbest hvis de får koke i 10 sekunder etter at de har kommet til overflaten på kokevannet. Kok ca 20 av gangen, eller så mange som får plass i gryta, uten at det blir trangt.

  • Ta dem ut med en hullsleiv og sleng dem rett oppi et kar med favorittsausen din. Jeg hadde for anledningen snauklippet basilikumplanten min og laget en stor skål med pesto.
Ja, da har dere basisoppskriften. Min oppskrift på pesto er latterlig enkel: 1 basilikumpotte, 1 neve pinjekjerner, 1 neve parmesan, 1/2 neve pecorino romano (kan erstattes med tilsvarende mengde parmesan), olivenolje til smak.
Kjør basilikum, pinjer og ost i en foodprocessor eller blender. Hell på med en tynn stråle olivenolje til ønsket tykkelse oppnåes.

Hele herligheten bør holde til 4-6 personer. Gnocchi er veldig mektig. Håper noen tør å prøve seg på dette, og kommenter gjerne hvis det er noen spørsmål.

2 kommentarer:

Anna sa...

METT!!! Veldig mektig - veldig deilig.Min første gnocchi og pesto :D Vellykka! Men deigen min ble ikke noe særlig klissete - lurer på om eggene var litt små? Brukte mindre mel enn du sa, til og med. Farina tipo 00.

Eva sa...

Åh Anna! Jeg er så glad for at du prøvde oppskriften og at den fungerte for deg!

Grunnene til at deigen din ble ulik min kan være mange, og jeg tipper at størrelsen på eggene, men også potetsorten kan ha mye å si.