søndag 12. august 2012

Om kresenhet II

Jeg har skrevet om kresenhet, eller picky eating før. At jeg blir provosert av at voksne mennesker rynker på nesen av noe som de ikke har smakt før, fordi de tror at de ikke kommer til å like det. Men jeg har også innrømmet min egen kresenhet, som var ganske heftig da jeg var liten, men som jeg prøver å jobbe med hele tiden. Hvert år prøver jeg å lære meg å like noe nytt. Listen ser omtrent slik ut:

2004: Brie og blåmuggost av forskjellig slag
2005: Fersk koriander
2006: Oliven
2007: Reker og sushi og kamskjell
2008: Tunfisk på boks
2009: Blåskjell og blekksprut
2010: Lodderogn og sennep
2011: Kapers
2012: Sardiner og ansjos

For å lære å like alle disse tingene har jeg måttet smake på dem mange ganger. Første gang jeg smakte reker likte jeg det ikke i det hele tatt. Jeg prøve og prøvde og til slutt fikk jeg det til - i riktige omstendigheter. Det samme med lodderogn - de første to-tre gangene kjempet jeg med å få i meg noen biter, men så plutselig en dag var det kjempegodt og jeg hadde lyst på mer! Nå er jo selvsagt jeg veldig selvrettferdig fordi jeg er så fornøyd med meg selv som har lært å like ting med sterk smak. Men jeg håper også at jeg kan inspirere andre til at man må smake på ting flere ganger for å like dem. Hvis ikke maten forårsaker brekninger og total vemmelse, men bare smaker rart eller sterkt eller har rar konsistens, så kan man faktisk lære seg å like den. Det er noe av moroa med å være voksen. Og tenk så morsomt det er når et helt landskap av smaker åpner seg! Så mye mer man kan kjøpe i butikken. Så mange flere godsaker å bestille på restaurant.

Har du begynt å like noen nye matvarer i det siste?

4 kommentarer:

Khoo sa...

Ooh!
2011: lodderogn
2012: ansjos, sardiner, sashimi
2013: blekksprut

Det eneste som jeg har sperrer for da er, så vidt jeg kan huske, øyne og edlere deler på dyr. Men, ja...

Trine :) sa...

Kresenhet... Jeg er ikke selv spesielt kresen, jeg bare ungår å lage mat jeg ikke selv liker! Men spøk til sides, jeg spiser det jeg får serveret, og smaker gjerne på nye ting!
Men det er jo det man også sier om barn, at mat skal smakes på opp til 15 ganger (det avhenger litt av hvor man leser, men det er ihvertfall mange ganger!) før de faktisk liker det de spiser!

Julianne sa...

Wow. Jeg er imponert over alt du har lært deg å like! Jeg prøver å være flink jeg også, for man kan faktisk ikke si at en ikke liker noe før en har smakt på det. Greit, jeg er ingen oste-elsker, men det kommer nok. Burde ha smakt litt mer på ost i dag, men føler det holdt med røyka laks, tørr fisk og rå kveite. ;)

Det var hyggelig å hilse på deg i dag! Nå skal jeg raide bloggen din for sunne veggis oppskrifter! :D

Ha en fin kveld, Eva!

Klem fra Julianne :)

Eva sa...

Khoo: Flinking!

trinesoppskrifter: Hehe :) Jeg tror voksne også må smake mange ganger, selv om kanskje færre enn femten er nok.

Julianne: Kjempehyggelig å hilse på deg også! Og jeg syns du var veldig flink som smakte på så mye "rar" fisk :)