mandag 13. august 2012

Pasta alla puttanesca

I anledning mitt prosjekt om å bli mindre kresen har jeg utvidet horisonten til ansjos. I denne retten kommer hovedsmakene fra matvarer jeg ville snudd meg vekk fra i vemmelse for ti år siden. Her har vi nemlig både oliven, kapers og ansjos som setter en kraftig, salt smak på denne gode pastaretten. Men et lite tips - ansjosen er kanskje den største kneiken for visse personer - retten smaker ikke av ansjos - den gir bare en herlig, dyp salthet til pastasausen. (Så du trenger ikke nødvendigvis å fortelle folk at den inneholder ansjos).

Det finnes (som alltid med italienske pastaretter) utallige teorier om hvorfor den heter puttanesca, altså på horens vis. Den ene er at retten kun inneholder matvarer som man kan oppbevare i skapet, som passet ypperlig for en arbeidende kvinne som ikke hadde tid til å gå på markedet og kjøpe ferske ingredienser. Den andre er at tomatsausen ble satt til å dufte i vinduet slik at  mannlige kunder kom strømmende til, og bidro til penger i kassa. Den tredje er at pastaretten har en, ehm, sterk og fyldig lukt og smak... Et temperament som en gledespike verdig. Uansett hva som er opprinnelsen så smaker det godt, er enkelt å lage, og er perfekt når du ikke orker å handle, men bare vil bruke det du allerede har i skapet.


Pasta alla puttanesca
Til 2 personer

2 ss olivenolje
3 ansjosfileter (viktig at disse er italienske/greske/spanske - ikke de norske! Den norske ansjos er egentlig brisling. Ekte ansjos er en annen fisketype.)
3 hvitløksfedd, i tynne skiver
1/2 ts chiliflak
50 g eller en håndfull sorte oliven (uten sten)
2 ss kapers
400 g (en boks) flådde/hakkede tomater

200 g linguine eller spaghetti eller penne

Varm opp vann til pastaen. Husk regelen - 1 liter vann per 100 g pasta og 10 g salt. Ikke tilsett saltet før pastavannet koker, det koker nemlig opp fortere uten salt. Har jeg hørt. Mens vannet varmer seg opp kan du lage sausen.

Varm olivenolje i en stor stekepanne som får plass til pastaen senere. Ha i ansjosfiletene og hvitløksskivene og chiliflakene og stek på middels varme til ansjosen har smeltet inn i oljen. Du kan godt hjelpe den litt ved å mose den sammen med hvitløken med en stekespade. Tilsett så tomatene og skyll ut boksen med litt vann som du også har i stekepannen, for å få ut all tomatsausen. La det hele putre på litt under middels varme til sausen er kraftig redusert, og mesteparten av vannet har fordampet. Da tilsetter du kapers og oliven.

Kok pasta etter anvisningen på pakken. Helst al dente - hell den av innen den er helt klar. Spar på en kopp med kokevannet mot slutten av koketiden.

Tilsett pastaen i stekepannen, og vend godt, gjerne i et minutt. Hvis du syns sausen ser tørr ut så spe på med kokevannet fra pastaen - den inneholder stivelse som binder sausen sammen, samtidig som den gir fuktighet. Bland til all pastaen er godt dekket av saus.

Servér i store skåler, gjerne med et persilledryss. Men jeg glemte å kjøpe persille igjen.



Ingen kommentarer: